Érzelmi bántalmazás: az erőszak, aminek nincs neme

GettyImages-1280218144

Fontosnak tartom, hogy beszéljünk a társadalmunkban tabunak számító témákról is, így elég sokat írok bántalmazásról. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy a bántalmazásnak nincs neme, kora vagy társadalmi osztálya, gyakorlatilag bárkiből válhat bántalmazott, és bárki lehet bántalmazó. De a fizikai erőszak elkövetői túlnyomó többségében férfiak.

Még mielőtt felhördülnél, hadd mondjam el, hogy ennek egészen egyszerű oka van, mégpedig a férfiak nőkkel szembeni testi fölénye. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiak ne válhatnának áldozattá egy kapcsolatban. Ez pedig még nagyobb tabu, mint a nők elleni erőszak.

Szerencsére egyre több ember számol be arról, hogyan élte túl a bántalmazó kapcsolatát, miből merített erőt, mielőtt kilépett, és hogy mik azok a jelek, amik segítenek időben felismerni, hogy baj van, de még mindig elenyésző azoknak a férfiaknak a száma, akik nyíltan beszélnek az őket ért bántalmazásról. Pedig mindannyian ismerünk legalább egy embert, aki érzelmi bántalmazás áldozatául esett.

Az érzelmi bántalmazást kívülről sokszor könnyű felismerni, de abban, aki elszenvedi, gyakran fel sem merül, hogy bántalmazó kapcsolatban élne. A bántalmazásnak több formája is lehet: kijelentések, fenyegetések vagy cselekedetek, amik ismételt mintává válnak.

Minél többet tudunk az érzelmi bántalmazás jeleiről, annál könnyebben felismerhetjük, ha velünk történik, és könnyebben kérhetünk segítséget.

Az érzelmi bántalmazás figyelmeztető jelei

  • A gúnyolódás és a nyilvános megalázás mindennapos része a kapcsolatnak.
  • A bántalmazott fél folyamatosan bűntudatot, szégyent érez, gyakorlatilag ok nélkül.
  • Az áldozat állandó kontroll alatt él. A bántalmazó nemcsak partnere telefonját, levelezéseit ellenőrzi, de egy idő után azt is szabályozza, hogy mikor, hova és kivel mehet.
  • Amikor az abuzív fél úgy érzi, hogy átlépett egy határt, és partnere kezdi megkérdőjelezni a kapcsolatot, akkor ellensúlyozásképpen valamilyen jelentős gesztussal próbálja elterelni a problémákról a figyelmet.
  • A bántalmazó fél folyamatosan negatív fényben tünteti fel a másik képességeit, céljait.
  • Az empátia teljes hiánya, a felmerülő problémák miatt a bántalmazó a partnerét okolja.

Mit tehetnek az áldozatok?

Bár egyre több nő beszél az őt ért bántalmazásról, a férfiak ellen elkövetett erőszak még mindig tabunak számít. Az érzelmi bántalmazás pedig nem hagy látható nyomot, ezért sokkal nehezebb bizonyítani, mint a fizikai erőszakot.

Ha ismersz olyan embert, aki érintett lehet, próbáld fenntartani vele a kapcsolatot. Fontos, hogy csak abban segítsd, amiben segítséget kér, ne kritizálj és ne kezdj el tanácsokat adni. Áldozatként vagy segítőként ha nem vagy biztos abban, hogy mi lenne a legjobb döntés, bátran kérj segítséget, például az OKIT szakképzett munkatársaitól, akik a 06 80 20 55 20-as számú segélyvonalon a nap 24 órájában várják a kapcsolati erőszakkal, bántalmazással kapcsolatos hívásokat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra