A férfiak fantáziáját ingerlik a szexisen domborodó mellek, és bár sokan plasztikai műtétre is hajlandóak a cél érdekében, a többség már a melltartó kiválasztásánál elrontja...

 cikk-tipus-altalanos

mell-leadA női mell nem csak a nők, hanem a férfiak, sőt az utódok szempontjából is fontos testrész. Erotikus üzenetet hordoz, formája, mérete ingerli a férfiak fantáziáját, a szexuális érintkezésben erogén zónaként „működik”, nem mellesleg pedig nagy szerepe van nem csak az utód(ok) táplálásában, hanem a gyerek és az anya közötti érzelmi, lelki kapcsolat szorossá válásában.

A mell alakjával, nagyságával kapcsolatos „elvárások” kultúránként és korszakonként változtak.
 

Ékes körte vagy alma

Ami biztos: a szép formájú kebel, legyen az nagy vagy kicsi, körte vagy alma formájú, a nő egyik ékessége... Aki elégedett a keblei alakjával, nagyságával, „állásával”, nagyobb önbizalommal jár-kel a világban, mint az, aki úgy érzi, a természet e téren nem, vagy nem túlságosan kényeztette el… Nagyon valószínű, hogy a nők jelentős hányada éppen az utóbbiak táborába tartozik...

Ezt azok a statisztikák mutatják, amelyek szerint amióta – mintegy fél évszázada – világszerte elterjedtté és egyre többek számára elérhetővé váltak a plasztikai műtétek, ezen esztétikai beavatkozások sorában az első helyen a mellnagyobbítás (szervezetbarát implantátum behelyezése a mell szövetei alá), a másodikon pedig a mellfelvarrás (a bőr megnyúlt kötőszövetének eltávolítása, a mirigyállomány felemelése, kúposítása, rögzítése) áll. Az is világjelenség, hogy a nők milliárdokat költenek olyan melltartókra, amelyek segítenek a mell alaki hibáinak eltüntetésében, vagyis abban, hogy a kebel a tökéletesség látszatát keltse...

 

Sejtess dús kebleket!

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, a rossz, helytelenül megválasztott melltartó viselése. A nők többsége a mellet magasabb fekvésbe toló és dúsabb keblet sejtető melltartókat választja szívesen, hiszen a nyugati szépségeszmény a kerek, feszes és domborodó melleket tartja szexisnek. A fehérnemű-ipari szakemberek szerint azonban a melltartót viselő nők 85%-a rossz (a neki valónál kisebb vagy nagyobb) méretet és rossz formát választ.

A helytelenül kiválasztott méret éppen olyan veszélyeket rejt magában, mint a mell formájától homlokegyenest eltérő forma.

A jól megválasztott fehérnemű viszont sokat segíthet abban, hogy a keblek megőrizzék rugalmasságukat és az alakjukat. A jó melltartó viselése ugyanis hátráltathatja a mell izomzatának, izomszalagjainak megereszkedését, vagyis azt, hogy az emlők „lógóvá” váljanak, szétterüljenek. A mell elleni merényletek közé sorolják a szakemberek azt is, ha egy közepes vagy nagymellű nő nem visel melltartót.

A fehérnemű viselésének nem csak az a szerepe, hogy a mell alakját „kidomborítsa”, „állását” megemelje, hanem az is, hogy meggátolja izomszalagjainak, szöveteinek „elfáradását”.

 

breasts


Mindent a csúcsformáért

Azon a tényen, hogy igazi „csúcsformában” a melleink a serdülőkor végétől a fiatal felnőttkorig, azaz a húszas életéveink második feléig vannak, s hogy „rájuk” is hatással vannak a testen belül zajló változások (hormonműködés megváltozása, havi ciklus, terhesség, szülés, szoptatás, változó kor, majd a hormonműködés leállása), nemigen tudunk változtatni. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem tehetünk semmit nőiességünk jelképének „állapotromlása” ellen…

Az emlők formája, állása ugyan függ a genetikai adottságoktól is, de befolyással van rájuk a fizikai aktivitásunk, a testtartásunk (ha már kamaszlányként vagy fiatal felnőttként megtanulunk egyenes háttal, kihúzott derékkal járni, akkor a melleink mintegy „előredomborodnak”, kiemelkednek a mellkasból). A helyes testtartás erősíti a hátat, a vállakat, így a melleket tartó izmokat is, tehát a mellek az életkor előrehaladtával sem ereszkednek meg.

Az étkezési szokásaink, az életvitel, az általános egészségi állapot ugyancsak segíthet az idő romboló hatásainak késleltetésében.

Melleink „tartásának” megőrzésében igen fontos szerepe van a rendszeres testmozgásnak (pl. rendszeres úszás, napi 5 perces mell- és hátizomerősítő gyakorlatok), valamint a változatos és egészségtudatos táplálkozásnak is. Érdekes, hogy a vitaminban, ásványi anyagokban és nyomelemekben dús táplálkozás mellett, a folyadékháztartás egyensúlya is befolyással van a a keblek állagára, állapotára.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel például megszabadulhatunk a menstruáció előtt/alatt, vagy terhességkor jelentkező mellfeszüléstől. (Kevéssé ismeretes, hogy a nagykeblű nőknek több vízre van szükségük, mint a vékony felsőtestű, kiskeblűeknek.)
A folyadékpótlás segíthet abban is, hogy fogyás, fogyókúrázás, szülés, szoptatás után a mell bőre nem lazuljon meg, ne renyhüljön el.
 

Vizsgáld át rendszeresen

Feltételezem, hogy figyelsz az egészségedre, de azért emlékeztetlek, hogy havonta
– a menstruáció után, amikor legalacsonyabb a hormonszint – rendszeresen vizsgáld át emlőidet.

• Állj a tükör elé és vizsgáld át a melleidet.
• Alaposan nézd meg, nem látsz-e külső elváltozást.
• Feküdj hanyatt (jobb vállad alá tegyél egy kispárnát vagy törölközőt).
• Ezután a bal kezed körkörös mozgatásával, lassan, finoman tapintsd át a jobb melledet, majd ugyanígy ellenőrizd a balt is. Mindig a külső részről kezdd az „önvizsgálatot”, az óramutató járásával azonos irányban, és a mellbimbó felé haladva tapintsd át az emlőidet.

Amennyiben bármilyen csomót, kérgesedést, bőrkeményedést, narancsbőr-szerű vagy alakelváltozást, duzzadást, ráncot látsz az emlőiden, ha valamelyik mellbimbód állása megváltozott (pl. befelé húzódott), illetve valamelyik mellbimbód váladékozik (vér vagy vízszerű folyadék szivárog belőle), ha bőrhámlást tapasztalsz a melleden, minél hamarabb keresd fel a nőgyógyászod vagy egy nőgyógyászati rendelést.
 

A mellrák kialakulására hajlamosító tényezők lehetnek:

• családban előfordult rákos megbetegedések, korai menstruáció
• késői első terhesség
• klimax
• elhízottság
• stresszes életvitel

 

Folytatjuk
 

cikk-tipus-linkek

Miló Vikinek mellével nőtt az önbizalma

„Na, megint egy szőke nő, aki azt hiszi, ha megcsináltatja a mellét, jobban buknak rá a pasik” – írták a lapok és a fórumozók a profi bokszoló, most fitneszedző Miló Vikiről, aki azt mondja: tényleg jobban buknak rá a pasik, de nem ez a lényeg.

Mustra