Itt juthatsz fillérekért a legfinomabb idénygyümölcsünkhöz

GettyImages-1567043877
Olvasási idő kb. 4 perc

Lassan beérik a hazai eper, már nem csak a piacokon, de a Szedd magad! eperföldeken is egyre olcsóbban juthatunk hozzá a kedvelt finomsághoz. Hogy hol? Mutatjuk.

Érlelik a hazai szamócát a meleg tavaszi napok, ez pedig a gyümölcs árán is meglátszik. Egyre olcsóbbak a piacos eprek is, azonban az eperföldeken, saját magunk is begyűjthetjük a vitamindús finomságot, így sokszor olcsóbban szerezhetjük be, mint az árusoktól. A napokban nyitnak országszerte a Szedd magad! eperföldek. 

Míg pár hete 3000 forint feletti kilónkénti áron juthattunk hozzá sokak kedvelt tavaszi gyümölcséhez, az eper kilója napról napra egyre kedvezőbb árú. A leginkább lajosmizsei, szabadföldes, illetve fóliasátor alatt termelt eprek sok helyen ennek a felébe kerülnek, és már érik a Szedd magad! kertek gyümölcse is. 

Az eperföldeken indul a szezon
Az eperföldeken indul a szezond3sign / Getty Images Hungary

A földieper a szamóca?

Nem csak az a kérdés, hogy ha ennénk, szabadföldi vagy fóliasátras termesztésű epret válasszunk – bár a szakemberek szerint jelenleg az utóbbi még édesebb, mint a szabadon növekvő –, már maga a megnevezés is kérdéses lehet. Vannak, akik szerint a piros, földön termő gyümölcs a szamóca, míg az eper fán terem. Mások szerint a különbség pusztán a méretben rejlik, az az eper, ami nagy szemű, szamóca, az a kisebb fajta piros gyümölcs, ami pedig a fán terem, az a faeper. Nevezzük bárhogy is, az alábbiakban a szabadon szedhető, földön termő változat beszerzési lehetőségeit és árait járjuk körül. 

Bár már hetekkel ezelőtt ellepték a városok utcáit és az utak menti parkolókat a bódés eperárusok, hétfő óta egyre kedvezőbb áron kínálják terményeiket. 

A szakértők szerint az idén viszonylag korán indult eperszezon május 10. körül pörög majd fel igazán, ugyanis ekkorra már nagyobb mennyiségben érkezik a piacra a szabadföldi termés, ami az árak csökkenésében is meglátszik majd. 

A külföldi még mindig olcsóbb, de nem sokáig

Jelenleg a diszkont üzletláncokban a 25-35 milliméter átmérőjű, negyedkilós kiszerelésben árult magyar eper egy kilóra vetített ára 5996 forint, míg az utcai árusoknál ugyanez a hét elején 2290 forintba került.  A görög eper ára a boltokban kilónként 1978 forint. 

Néhány helyen már az előző hétvégén, illetve a hét elején megnyitottak a Szedd magad! eperföldek, de a legtöbb kert május 10-re tervezi a nyitást. 

"A szakmabeliek szerint általában bőséges termés várható – bár akad olyan hely is, ahol fagykár érte a növényt, ezért idén nem nyitnak ki. Az valószínűsíthető, hogy mostantól bő egy hónapon keresztül szedhetik a földekről az olcsóbb gyümölcsért megdolgozni is hajlandó vevők a szabadföldi epret" – írja a Világgazdaság

Budapest környékén például már nyitva állnak a kapuk, kedd óta több helyen is lehet szedni a friss szabadföldi szamócát, ráadásul a tavalyi áron, kilónként 960 forintért. Budakalászon a Lupa-sziget mellett, Solymáron és Szentendrén a szezon általában három-négy hét a szamócaföldeken, ilyenkor folyamatosan érik az eper. A listában szerepel olyan eperföld is, ahol 1700 forint a gyümölcs kilója, illetve olyan is, ahol van minimum, két kilogramm alatti mennyiséget nem lehet vásárolni. 

Győr-Moson-Sopron vármegyén belül több helyen is kedden nyitottak meg az eperföldek, 10 kiló alatt 980, annál nagyobb mennyiség esetén pedig 930 forintot kér egy kiló leszedett eperért a tulajdonos. Hajdú-Bihar vármegyében azonban van, ahol fagykár tette tönkre a termést, idén ki sem nyitnak a Bocskaikertben található földek. 

Egyes eperföldeken előzetes regisztrációhoz vagy belépőjegy váltásához kötött a gyűjtögetés, ezért érdemes előre érdeklődni a vásárlási feltételekről. Egy eperföldekkel kapcsolatos gyűjtőoldal is segít már abban, hogy megtaláljuk a hozzánk legközelebbi vagy a legkedvezőbb áron epret kínáló helyszínt. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek