Ezért nincs semmi íze a bolti epernek

GettyImages-1312595436
Olvasási idő kb. 5 perc

Egy tanulmány szerint az eper ízére egy elterjedt mezőgazdasági gyakorlat lehet rendkívül rossz hatással.

Sokan tapasztalják, hogy a boltokban kapható zöldség-gyümölcsök egyre íztelenebbé válnak, és már az illatuk sem olyan, mint ahogy azt gyermekkorunkban megszokhattunk. Így van ez a közkedvelt eper esetében is, amely mintha már csak halvány árnyéka lenne régi önmagának. Ennek több oka is lehet. 

Sok múlik azon, hogy honnan származik 

Mint arról a napokban beszámoltunk, a magyar és a külföldi eper között nem csak az árak tekintetében van különbség. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint az importált gyümölcs koraérett, míg

a hazait teljesen éretten szedik le, mivel az jóval rövidebb idő alatt jut el a fogyasztókhoz, ami megmutatkozik a termékek ízvilágában is.

Közlésük alapján a korai fajták között is akad édes, hazai szamóca, és a tévhittel ellentétben az sem feltétlenül jelent import árut, ha a gyümölcsök túl nagyra nőttek. Létezik ugyanis egy akár ökölnyi nagyságúra megnövő, húsos, lédús fajta, a Jolly, melyből egyetlen szem súlya is elérheti a 15 dekát.

A hazai eper frissebb és finomabb is
A hazai eper frissebb és finomabb isNagy Tamás / Index

A mezőgazdaság is beleszólhat az eper ízébe

Egy, a Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint egy gyümölcs ízprofilját, vagyis édességét általában a benne lévő oldott glükóz vagy fruktóz koncentrációja határozza meg, míg egyedi illatáért illékony vegyületek, például észterek és terpének felelősek. Ezenkívül a gyümölcsök gyakran gazdagok tápanyagokban, köztük C-vitaminban, folsavban és antioxidánsokban.

A mezőgazdaságban alkalmazott gombaölő szerek azonban befolyásolhatják a sejtmechanizmusokat, ami az eperre is komoly hatással lehet.

Ne csodálkozz, ha a bolti epernek nincs íze

A jelek azt mutatják, hogy a növényvédők – nevezetesen a boszkalid (BOS) és a difenokonazol (DIF) – megzavarhatják a növényekben zajló folyamatokat, ezáltal gátolva az íz- és aromaanyagok, illetve bizonyos tápanyagok termelődését.

Kémiai szinten változik meg

A tanulmány keretében a szakemberek megvizsgálták, hogy a két elterjedt peszticid hogyan befolyásolja a bogyós gyümölcs specifikus molekuláris útvonalait. Ehhez három eperfajtát termesztettek azonos körülmények között, miközben egy részüket a fenti gombaölő szerekkel kezelték.

Bár a kifejlett eprek a kezelés után méretüket és színüket tekintve nem mutattak eltérést, a felszín alatt a csapat számos kémiai változást tárt fel, amelyeket a növényvédő szerek váltottak ki. A legfontosabbak a következők voltak:

  • Az oldható cukrok és tápanyagok, például a szacharóz és a C-vitamin szintje csökkent.
  • A cukrok részben savvá alakultak, tovább csökkentve a gyümölcs édességet.
  • Az illékony vegyületek mennyisége megváltozott, ami negatívan befolyásolta az eper ízét és aromáját.

A boszkalid esetében konkrétan bebizonyosodott, hogy közvetlen hatással volt a cukrok, az illékony vegyületek és az aminosavak termelésével kapcsolatos sejtpályákban részt vevő gének szabályozására. A kutatók felfedezését alátámasztotta egy vakteszt eredménye is. A résztvevők ennek során következetesen a kezeletlen epret részesítették előnyben.

A gombaölő szerek hatása lehet
A gombaölő szerek hatása lehetChris Griffiths / Getty Images Hungary

Innen tudhatod, hogy finom-e az eper

A frissesség elengedhetetlen ahhoz, hogy finom legyen az eper, ezért a vásárlásnál érdemes ellenőrizned az állapotát. Először is nézd meg az eper szárát és a leveleit. Ha frissek és nincs rajtuk nyoma száradásnak, az azt jelenti, hogy a gyümölcsöt nemrég szedték le. Különösen árulkodó lehet a doboz alján lévő szemek állapota:

ha egyben vannak, és nincsenek összenyomódva, megrothadva, illetve nincs alattuk lé, az jó jelnek számít.

Ellenőrizd a szemek méretét is: a kisebbek általában finomabbak. Ne feledkezz meg a szagpróbáról sem. A friss epernek kellemes, édeskésnek illatúnak kell lennie. Ha nem érzel semmit, akkor várhatóan az íze is ilyen semleges. 

És azt tudtad, hogy a paradicsom ízére a tárolási módja is hatással lehet? Erről ide kattintva olvashatsz bővebben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek