Ahelyett, hogy titkolnád, ünnepelhetnéd is: így köszöntik a menstruációt a világ tájain

GettyImages-1191675115

Döntsük le az értelmetlen és divatjamúlt tabukat: ünnepeljük meg a lányok első menstruációját ahelyett, hogy takargatnánk! Íme 11 példa arra, hogy más kultúrák hogyan köszöntik ezt a világ körül.

Rendkívül furcsa, hogy a 21. században még mindig feszengünk, amikor felmerül a menstruáció témája – ha egyáltalán felmerül. Kerüljük a témát, a nevét se merjük kimondani, inkább hivatkozunk rá úgy, mint „azok a napok” vagy „havibaj”, és legjobb barátnőink között is csak annyit mondunk maximum, hogy „megjött”. Pedig a legtöbb nő életének szerves része, nem szégyellni való dolog, sokkal inkább ünneplendő, hiszen egyikünk sem olvasná ezt a cikket, ha a szülőanyja nem menstruált volna. Magyarként a 2000-es években futott Hetedik mennyország című amerikai sorozatban láthattunk először példát arra, hogy a család fejei közös éttermi vacsorával ünnepelnék meg lányaik első havivérzését, ám nem e fikciós család az egyetlen, akikben felmerült ez a gesztus. Merítsünk hát ötletet a világ különböző szokásaiból, amelyek bizony megünneplik, amikor egy lány életében először jelentkezik a menzesze.

Dél-India

A tamil közösségekben, akik Dél-Indiában laknak, hatalmas ünnepséget rendeznek, amikor egy lány belép a pubertásba. A közeli családtagjai megfürdetik, elkülönítve tápláló ételekkel etetik, majd ismét megfürdetik, hogy aztán a legszebb ruhájában fogadhassa az áldás- és ajándéközönt. Meghívják az összes rokont, a papok különböző rituálékat végeznek el, és tömérdek ínycsiklandozó étellel terítik meg az asztalokat.

Dél-Afrika

Afrikáról valószínűleg nem a női test tiszteletének hagyományai ugranak be azoknak, akik olvasták a szomáliai származású topmodell, Waris Dirie 2001-ben itthon is megjelent A sivatag virága című önéletrajzi könyvét, amelyben a női körülmetélés brutális szokásáról is ír. Ellenben Dél-Afrikában van, ahol ajándékokkal ünneplik meg a lányok első menstruációját. Azonban ez sem egy teljesen felhőtlen esemény: a lánynak három napig a házban kell maradnia, és távol kell tartania magát a gyerekektől és férfiaktól vérzése ideje alatt.

Japán

A japánoknál visszafogottabb, szűk családi eseményről van szó inkább. Az anya egy hagyományos, ragadós rizsből és vörösbabból készült, szekihan nevű ételt tálal fel az egész családnak, akiknek kötelező megenniük a fogást, és rájönniük annak jelentőségére.

Fülöp-szigetek

Kifejezetten bizarr és nem túl higiénikusnak hangzó szokás övezi az első menzeszt a Fülöp-szigeteken. Az anya vízzel kimossa lánya véres alsóneműjét, majd lánya arcába törli azt, mivel az a hiedelem járja, hogy így megelőzhető a pattanásosodás. A lánynak három lépcsőfokot le kell ugrania a lépcsőről, amivel azt jelzi, hány napig fog tartani a menstruációja, bár ez átlagosan 2–7 napig is tarthat.

A világ körül sok kultúrában megünneplik a lányok első menstruációját, nem tabusítják
A világ körül sok kultúrában megünneplik a lányok első menstruációját, nem tabusítjákAnna Efetova / Getty Images Hungary

Brazília

Brazíliában futótűzként terjed el, amint egy lány belép a menstruáló nők közé. Az összes családtagnak szétkürtölik a nagyszerű hírt, a nagynéniktől a nagypapákig, minden férfi és női rokonnak. Tinédzserként rendkívül kellemetlen lehet megélni ezt a helyzetet, de csodálatos része a hagyománynak, hogy a férfiakat is bevonják az ünneplésbe, és nem titkolják el „nőügyként”.

Olaszország

Az olasz lányokat ettől a pillanattól kezdik el „signorinának”, azaz kisasszonynak nevezni. Tehát itt nemcsak a család, de az összes ismerős is gyorsan tudomást szerez a hírről, és gratulációval köszöntik az immáron kisasszonyt.

Izland

Izlandon igazán ízletes időtöltés kíséri a „nagylánnyá” válást. Az anya fehér és piros színekben pompázó tortát süt lánya tiszteletére, amely annak új életmérföldkövét szimbolizálja. Ez aztán igazán követendő példa lehetne, valószínűleg senki sem panaszkodna a családban, ha nem várt torta érkezik a házhoz.

Izrael

Minden nő tudja, még ha nem is első kézből, hogy a menstruálás fájdalmas időszaka is lehet az ember lányának. Éppen ezért, hogy bebiztosítsák lányaik fájdalommentes ciklusait, Izraelben egy kanál mézet kell elszopogatnia a serdülő lányoknak.

Horvátország

Horvátországban nem aprózzák el a fiatal lányok serdülőkorba lépésének szimbolikáját: ha már egyszer a lányból nő lesz, igyon egy pohár vörösbort! A család idősebb tagjai pedig a példáját követve szintén felhajtanak egy-egy pohárral.

Kanada

Érdekes, elnyújtott szokás lelhető fel Kanadában. A lányok első menstruációjuktól kezdve egy évig nem ehetnek bogyós gyümölcsöt. Azonban kedvére szedhet belőlük és tartósíthatja őket, hogy amint letelik az egy év, kedvére falhassa az édes gyümölcsöket.

Macedónia

Macedóniában nem csinálnak nagy ügyet a menstruációból, de mégis pozitív színezetet kap ez a fontos életesemény. Az a hiedelem járja arrafelé, hogy szerencsét hoz a nőknek, ha saját kézzel mossák ki alsóneműjükből a vért, így erre utasítják az első vérzésüket tapasztaló lányokat is.

Így ünneplik 11 különböző kultúrában 11 különböző módon a lányok első menstruációját. Nyugodtan használhatjuk inspirációs alapanyagnak, de akár saját, egyedi szokásokat is kitalálhatunk lányunkkal közösen, vagy utólagosan megünnepelhetjük saját első vérzésünket is. A lehetőségek tárháza végtelen!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra