hepatitis-szexA híradókban első helyeken szerepelt a hír, miszerint a fertőző májgyulladás kevésbé ismert fajtájával fertőződött meg egy hipermarketlánc alkalmazottja – minden, amit a hepatitisről tudni kell.

A férfi valószínűleg nem fertőzte meg kollégáit, de az áruházban fokozott egészségügyi ellenőrzést vezettek be. A vírust július elején mutatták ki a férfinál, aki azóta otthon van. Munkáltatója akkor engedi újra dolgozni, ha legalább három vizsgálata negatív lesz. Az áruház megvizsgáltatta és folyamatosan vizsgálja dolgozóit, és az ÁNTSZ is indított vizsgálatot. Újabb esetet eddig nem találtak. 

Mi is ez a hepatitis? Mi a fene köze van az alkoholizmushoz meg a szexhez? Igazad van, ha azt mondod, az egész túl bonyolult. Próbáljuk meg rendbe tenni!

A hepatitis májgyulladást jelent, melyet elsősorban különböző vírusok terjesztenek. A jelenleg ismert hepatitisvírusokat A-tól G-ig jelzik, és X-szel jelölik a még nem azonosított vírusokat. A hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül – például fertőzött élelmiszerrel –, a hepatitis B, C, D vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál) terjed.

Veszélyesebb, mint az AIDS

A vírusok közül a B a legveszélyesebb. 1999 óta kötelezően oltják a 14 éves fiatalokat, továbbá az egészségügyi dolgozókat, de a lakosság többsége még oltatlan, azaz fogékony a hepatitis B-re.
A hepatitisvírusok közül a hepatitis B jelenti a legnagyobb problémát a világon, hiszen a 10. vezető haláloknak számít. Mindenki az AIDS-től retteg, pedig a hepatitis B vírus sokkal fertőzőbb, mint a HIV (az AIDS kórokozója). És Magyarországon a hepatitis B tízszer gyakrabban fordul elő, mint a HIV. A legnagyobb különbség a két betegség között ma az, hogy a hepatitis B védőoltással megelőzhető.


Hepatitis A

A betegség hirtelen kezdődik, néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sárgaság kíséri. A klinikai lefolyás rendszerint enyhe. A fertőzött széklettel terjed. Lappangási ideje leggyakrabban 28–30 nap.
A fertőzőképesség tartama a lappangási idő második felétől kezdődik, és a sárgaság megjelenése után néhány nappal megszűnik. Megelőzéséhez szükséges az általános higiénés szabályok betartása.

Fertőzésveszély esetén csak forralt vizet fogyasszunk, ebben mossuk meg alaposan a zöldségeket és a gyümölcsöket is, amelyeket ajánlott meghámozni. Fogmosáshoz is forralt vizet használjunk. A fertőző beteg tisztálkodási eszközeit el kell különíteni.

Hepatitis B

Leggyakrabban fertőzött tűvel, illetve szexuális együttlét útján ondóval terjed. A hepatitisfertőzések a májrák szempontjából kockázati tényezőt jelentenek. A májrákok ugyanis az esetek többségében (70–80%-ban) májzsugortól érintett, ún. cirrotikus májban alakulnak ki. Májzsugor viszont a máj krónikus károsodása és a károsodás kapcsán kialakuló krónikus gyulladás eredményeként jön létre. Ezt hosszan tartó, krónikus alkoholizmus és/vagy májgyulladást (hepatitist) okozó vírusfertőzések, különösen a hepatitis B- és hepatitis C-vírus által történő fertőzések válthatják ki. Nálunk és a nyugati országokban a krónikus alkoholizmus következtében kialakuló májcirrózis a gyakoribb, de egyre nagyobb gondot kell fordítani a vírusfertőzések elleni védekezésre. A hepatitis B ellen már létezik védőoltás.

Hepatitis C

A vírus vér, vérkészítmények útján, valamint fertőzött vérrel, szennyezett tűvel terjed. A vérkészítményeket ma már szigorúan ellenőrzik erre a vírusra is, továbbá az egyszer használatos eszközök elterjedése révén a kórházi fertőzések valószínűsége elenyészően kicsi. Az apró bőrsérüléseken bejutó, parányi mennyiségű vér is fertőzést tud okozni. Ezért fennáll a fertőzés veszélye tetoválás, akupunktúra, testékszer felhelyezése kapcsán is. Igen veszélyeztetettek az intravénás droghasználók.

Hepatitis C esetében a szexuális úton történő fertőződés valószínűsége – szemben a B-vírussal – elenyésző. A vírust hordozó anya sem veszélyezteti újszülöttjét, ilyen eredetű megbetegedést eddig nem észleltek. A vírus ellen védőoltás még nem létezik. A krónikus hepatitis C általános terápiája az alfa-interferon-ribavirin kombináció. A C-vírus okozta végstádiumú májzsugorban felmerülhet a májátültetés. A transzplantációt követően a fertőzöttség nem szűnik meg, enyhe krónikus gyulladás alakulhat ki, mely az életkilátásokat azonban általában nem rontja. A virális gyógyszerek mellett májfunkciót támogató készítményeket, vitaminokat alkalmaznak.

Hepatitis E

A hírekben szereplő Hepatitis E-vírust fertőzött sertés, vaddisznó vagy rágcsáló húsától lehet elkapni. Leginkább a kismamákra lehet veszélyes. Az E-vírus az A-hoz hasonló. A fertőzések jelentős része tünetmentes, de terhes nőknél súlyos, gyakran halálos megbetegedést okozhat. A fertőzött terhes nők a magzatot a méhlepényen keresztül fertőzhetik. Lappangási ideje leggyakrabban 26–42 nap. Aktív védőoltás nem áll rendelkezésre.

 

Itthon már 1999 óta kötelezően oltják hepatitis B ellen a 14 éves korosztályt. Így a 14–24 évesek több mint 95%-ban védettek a kórokozó ellen.

 

Mustra