Véget vethetsz az idegőrlő családi viszálynak: ki és hogyan tegye meg az első lépést?

GettyImages-177223102
wv

Néha még kívülről nézve is rossz látni egy családi háborúskodást, Károly herceg legutóbbi nyilatkozta pedig elgondolkodtató. Vajon kinek és hogyan érdemes megtenni az első lépést, és lehet-e valóban rendezni a viszonyokat egy elfajult családi vita után? Ezt nem csak a Windsoroknak érdemes megtanulni.

Sokat boncolgatott téma a brit királyi család élete az utóbbi években. A 37 éves Harry herceg tavaly nem kímélte a híres családját, kritikákból kijutott bőven, és sokat lehetett olvasni arról, hogy leginkább az apjával való viszonya sínylette meg az elmúlt egy évet. Ennek ellenére a 73 éves Károly herceg most nyilvánosan dicsérte az Egyesült Államokba kivándorolt fiát. 

Károly herceg és Harry viszálya véget érhet?
Károly herceg és Harry viszálya véget érhet?Profimedia

„Apaként büszke vagyok arra, hogy fiaim felismerték a klímaváltozás veszélyét. Nemrégiben az idősebbik fiam, Vilmos elindította a tekintélyes Earthshot-díjat, hogy ösztönözze a változásokat és segítsen meggyógyítani a bolygónkat (…). Kisebbik fiam, Harry pedig szenvedélyesen rávilágított az éghajlatváltozás hatásaira, különösen Afrikával kapcsolatban, és a jótékonysági szervezete elkötelezte magát a szén-dioxid-semlegesség mellett” – írta Károly herceg a Newsweekben az éghajlatváltozás kapcsán. Harry herceg és családja között a hírek szerint nem jó a viszony, és most a nyilvánosság kíváncsian figyeli, hogy Károly herceg dicsérő szavai vajon elsimíthatják a feszültségeket? 

A családi viszályok természetét nézve egyetlen gesztus is hegyeket mozgathat meg, de a teljes sikerhez azért kevés. Begyógyulnak valaha a sebek, a sérelmeket félretéve lehet új életet kezdeni, vagy néha jobb beletörődni az áldatlan állapotba?

Tényleg akarsz békülni?

A családi viszályok rendezésénél az első kérdés, hogy szereted-e a rokonodat, vagy inkább csak kötelességből békülnél? Éppen ezért először is az a fontos, hogy őszinte legyél magaddal a családtaggal való kapcsolatod természetét illetően, mielőtt a dolgok elmérgesedtek. Tartalmas és pozitív volt, vagy ez egy mérgező kapcsolat története? Ha úgy találod, hogy pozitív volt, akkor érdemes lehet helyrehozni, máskülönben csak kötelességből rosszabb helyzetbe kerülhetsz.

„A tönkrement családi kapcsolatok helyrehozhatók, ha az érintett felek hajlandóak találkozni egymással, meghallgatni egymás álláspontját, és képesek szabadon megvitatni a nézeteltéréseiket azzal a szándékkal, hogy megoldják a konfliktust és helyrehozzák a kapcsolatot” – nyilatkozta a VeryWellMind oldalán Frank Anderson pszichiátert és pszichoterapeuta, aki a traumák kezelésére specializálódott.

Fontos megjegyezni, hogy megbocsáthatsz valakinek anélkül, hogy helyreállítanád vele a kapcsolatot. Sőt, a mentális egészségednek is használ, tehát a megbocsátás önmagában neked biztosan jót tesz.

„A megbocsátás olyasvalami, amit belsőleg érünk el. Nem feltétlenül van szükség a másik személy jelenlétére ahhoz, hogy értelmes, sikeres és tartós békére leljünk.”

A szakember szerint néha egy kapcsolat vége az, ami elhozza a várva várt családi békét mindkét félnek, vagy akár az egész közösségnek. 

7 lépés a béke útján

Meg kell tanulni újra összekapcsolódni
Meg kell tanulni újra összekapcsolódniMirageC / Getty Images Hungary

Ahogy az All Pro Dad oldalán olvashattuk, nem véletlenül van két fülünk és egy szájunk: ebből látszik, hogy kétszer annyit hallgassunk, mint amennyit beszélünk, és máris egy lépést tettünk a siker érdekében. A kijelentés talán túlzás, de az biztos, hogy a megromlott kapcsolatokat akkor lehet igazán hatékonyan rendezni, amikor mindenki kész meghallgatni a másikat és a saját egóját háttérbe tolni. 

A HuffPost szintén pontokba szedte azt, ahogyan érdemes egy viszályt felszámolni.

1. Menj vissza a probléma gyökeréig

Tényleg feltártad, mi az a probléma, ami miatt idáig jutott a kapcsolat? Addig nem tudtok továbblépni, amíg nem jártok a végére annak, mikor és hogyan kezdődött az egész. Például azt hiszitek, hogy a pénz miatt veszekedtek – pedig valójában egy évtizedes féltékenység áll a háttérben, amit meg kell oldani? Egy új barátra fogod a problémát, holott valójában a testvéredre haragszol? Ha egyszer meghatározod a veszekedésetek valódi okát, könnyebb lesz elkezdeni a gyógyulási folyamatot.

2. Lépj a másik ember helyébe

„Nem számít, hogy mennyire laposra csinálsz egy palacsintát, attól még két oldala van” – mondja dr. Phil. Próbáld meg a történet másik oldalát látni, és igyekezz megérteni, miért viselkedett úgy, ahogyan. Próbálj meg nem ítélkezni; ehelyett nézd a helyzetet madártávlatból, vizsgáld meg a te szerepedet a viszályban. Tényleg olyan ártatlan vagy, mint ahogyan állítod? Kérdezd meg magadtól, hogy mivel járultál hozzá a problémához. Tettél vagy mondtál valami bántó dolgot? Ígértél valamit, majd visszaléptél a megállapodásodtól – még akkor is, ha ennek nyomós oka volt? Ne feledd, hogy a másik félnek valószínűleg van néhány jogos érve, amelyeket figyelembe kell venni.

3. Vedd figyelembe a család többi tagjára gyakorolt hatást

Vannak-e más családtagok vagy gyerekek, akik a vitába bevonódtak? Gondolj arra, hogy milyen felesleges stresszt okozhat ez nekik. Ha például vitában állsz egy testvéreddel, képzeld el, milyen hatással lehet ez a szüleidre. Vagy ha a szüleiddel vitában állsz, milyen hatással van ez a többi testvéredre? Nem minden csak rólad szól; egy nagyobb családi egység része vagy.

4. Válaszd a megbocsátást

A megbocsátás egy választás, mondja dr. Phil. Ne várd meg, hogy a megbocsátás érzése hirtelen átjárjon; ezt neked kell választanod. A haragtartás csak belülről emészt fel, és még több családi feszültséget okoz. Az egyetlen dolog, ami rosszabb annál, hogy egy évig nem beszélsz egy családtagoddal, az az, hogy egy évig és egy napig nem beszélsz vele. A múltnak vége. A jövő még nem történt meg. Az egyetlen idő most van.

Válaszd a megbocsátást
Válaszd a megbocsátástMartin Novak / Getty Images Hungary

5. Állj ki, és légy hős

Néha a kapcsolatoknak szükségük van egy hősre – valakire, aki megteszi az első lépést, úgy dönt, hogy nagyobb ember lesz, hajlandó kompromisszumot kötni, vagy feláll, és elkezdi rendezni a kapcsolatot. Nyeld le a büszkeségedet, és légy ez a személy! Gondolj arra, mit hoz a jövő, ha nem javítod meg ezt a kapcsolatot. Eljön az a pont, amikor fel kell hagynotok a másik hibáztatásával, fel kell hagynotok egymás elítélésével, és azt kell mondanotok magatoknak: „Mit tehetek ma azért, hogy ez a kapcsolat jobbá váljon?”

6. Nyújts békejobbot

Vállalj felelősséget a tetteidért, és kérj bocsánatot. Magyarázd el, miért fontos számodra ez a kapcsolat, és erősítsd meg a másik iránti szeretetedet. Kérdezd meg magadtól, ha a családtagod hirtelen meghalna, mi maradna kimondatlanul? Egy tökéletes világban, ha megírhatnád az életed forgatókönyvét, milyen lenne a kapcsolatod ezzel a személlyel? Kezdd el most megteremteni ezt a kapcsolatot.

7. Kezdd el gyógyítani a kapcsolatot

Egyezzetek meg abban, hogy együtt töltötök egy kis időt, de hozzatok létre határokat, és állapodjatok meg abban, hogy legalább 90 napig nem hozhatjátok fel a viszály forrását. Használjátok ki ezt a 90 napot az újjáépítésére, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy néhány felszínes beszélgetéssel kell kezdenetek, amíg mindketten újra szilárd alapokra helyezitek a kapcsolatotokat. Kezdjetek el beszélgetni olyan dolgokról, amelyek nem számítanak, mert ha nem tudtok megtanulni beszélni olyan dolgokról, amelyek nem számítanak, akkor soha nem fogtok tudni beszélni olyan dolgokról, amelyek számítanak. A 90 nap elteltével vizsgáljátok meg a kérdést. Remélhetőleg találtok valami középutat, és addigra már fontosabb lesz a kapcsolat értéke.

Ha mindkét fél tesz a békülését, begyógyulhatnak a sebek
Ha mindkét fél tesz a békülését, begyógyulhatnak a sebekFrancesco Carta fotografo / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra