Ilyen a merevember-szindróma, amiben Celine Dion is szenved

GettyImages-1154619057
Ványik Dóra

A világ egyik legritkább, gyógyíthatatlan betegségében szenved a Titanic főcímdalának énekesnője. Egymillió ember közül egy-kettő az, akit a stiff-person szindróma rémisztő tünetei érintenek.

Stressz, hangos és váratlan zaj, de akár egy érintés is előidézheti azokat az izomgörcsöket, amelyek végül akár tolószékbe is kényszeríthetik a beteget. Jövő márciusban Celine Dion először adott volna koncertet Budapesten, ám két hónapja minden fellépését lemondta 2024 áprilisáig. Az ok: az énekesnő ritka neurológiai betegségben szenved, és a kezelése tovább folytatódik. 

A légzésben is nehézséget okoz

Tavaly decemberben vallott betegségéről Celine Dion, amely sokszor nemcsak a járásban, de a hangképzésben is hátráltatja. A stiff-person szindróma – azaz merevember-szindróma – erős izomgörcsökkel jár, a végtagok és a törzs megmerevedik, és ez akár a légzésre is hatással lehet.

Celine Dion bízik benne, hogy képes lesz úrrá lenni a betegségen
Celine Dion bízik benne, hogy képes lesz úrrá lenni a betegségenskynesher / Getty Images Hungary

Az első eseteket az ötvenes években írták le, de több évtizednek kellett eltelnie annak megállapításához, hogy a merevember-szindróma összefüggésben áll egyes autoimmun betegségekkel, például az 1-es típusú cukorbetegséggel, a vitiligóval – a bőr állandó, pigmenthiányos foltokkal járó rendellenességével –, de a vészes vérszegénységgel és a pajzsmirigygyulladással is. A legfrissebb kutatások szerint jó eséllyel valamilyen gyulladás következtében alakul ki az autoimmun reakció, amely érinti az idegsejtek megfelelő működését. 

A beteg teljesen elszigetelődhet 

A neurológiai betegség során a blokkolt idegpályák miatt izommerevség, egyre gyakrabban ismétlődő izomgörcsök – ezek hívták fel a figyelmet Dion betegségére is –, és bizonyos testrészek teljes mozdulatlansága lép fel. Ráadásul, ezeket olyan – mások számára teljesen természetes – történések váltják ki, mint egy fényhatás, hangos zaj vagy akár egy ártalmatlan érintés. Mindeközben a beteg teljesen tudatánál van, mégsem tudja befolyásolni a mozdulatait, ami rémisztő érzés.

A fájdalmas izomgörcsök idővel egyre gyakoribbá válnak
A fájdalmas izomgörcsök idővel egyre gyakoribbá válnakMarianVejcik / Getty Images Hungary

Mivel sokszor a stiff-person szindrómától szenvedő csak a saját otthonában érzi magát biztonságban – hiszen itt tudja leginkább szabályozni a görcsöket előidéző külső hatásokat, például a hangokat vagy a fényeket –, ezért gyakran teljesen elszigetelődik, nem mer utcára lépni, vagy akár depresszió is gyötörheti. A stiff-person szindrómában kétszer annyi nő szenved, mint férfi.

Celine Dion változatos kezelést kap

A betegség leginkább 30 és 60 év között jelentkezik. Általában derékban, a lábakban jelentkeznek először a tünetek, de a váll, a nyak, a mellkas, és még az arc is érintetté válhat.

Idővel aztán egyfajta merev járás, hajlott testtartás következik, míg aztán már csak bottal vagy kerekesszékkel tud a beteg közlekedni, vagy, ha tud is járni, gyakran elesik. Az énekesnő számára azért is jelent óriási nehézséget a merevember-szindróma, mert a hangszálait nem tudja akaratának megfelelően használni.

A betegségről egyelőre még keveset tudni, sőt, sokszor félrediagnosztizálják, és Parkinson-kórnak, sclerosis multiplexnek vagy pánikbetegségnek vélik. Celine Dion jelenleg gyógyszeres kezelés alatt áll, illetve azon dolgozik egy fizikoterapeutával, hogy visszanyerje az erejét, és újra felállhasson a színpadra. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra