Beckham-esküvő: tönkretesz vagy megerősít a házassági szerződés?

GettyImages-1340125710
Kofrán Eszter

David Beckham fia, Brooklyn házasodik, mielőtt azonban kimondhatná a boldogító igent, házassági szerződést ír alá. Vajon milyen lelki hatásai vannak, ha a kapcsolatban felmerül a házassági szerződés gondolata?

David Beckham legidősebb fia, Brooklyn házasodni készül, menyasszonya a színésznő Nicola Peltz. Szombati menyegzőjükre két esküvőszervező cég is nagyban készül, több hírességgel együtt fog ünnepelni a két fiatal. Két rendkívüli vagyonnal rendelkező család fog egyesülni szombaton Brooklyn és Nicola frigyén keresztül: a Beckham-vagyon forintra átszámolva körülbelül 170,6 milliárd, míg a Peltz családé nagyjából 583,7 milliárd. A parádés esküvői készületek intézése mellett másra is gondoltak az ifjú jegyesek: házassági szerződést is fognak kötni egymással. Sokakban felmerül a kérdés: a házassági szerződés építi vagy rombolja a kapcsolatokat?

Házassági szerződés – egy téma, amely mellett nem lehet érzelemmentesen elmenni

A házassági szerződés megosztó téma, ötlete egyre inkább elterjed, azonban sokan még mindig nem tudják, hogy vélekedjenek róla, hiszen egyrészt praktikusan hangzik, másrészt szívszorítóan romantikátlannak is tűnhet első látásra. Azonban nyilvánvalóan több oldalról is megközelíthetjük a témát, nem ennyire egyszerű fekete-fehér helyzetről van szó.

David Beckham legidősebb fia, Brooklyn házassági szerződést köt menyasszonyával, Nicola Peltzcel
David Beckham legidősebb fia, Brooklyn házassági szerződést köt menyasszonyával, Nicola PeltzcelDominique Charriau / Getty Images Hungary

A házassági szerződés mellett

Kara M. Bellow ügyvéd azt vallja, hogy a házassági szerződés, ha a pár tagjai tekintettel vannak egymásra, közelebb hozhatja egymáshoz a feleket. Ebben a helyzetben ugyanis a pároknak alaposan át kell beszélniük egymással, milyen egyéni és közös céljaik vannak a jövőt illetően, és ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy jobban össze tudják egyeztetni vágyaikat, álmaikat. Ezáltal egy olyan őszinte pénzügyi kommunikációt indítanak el, amire egész házasságuk alatt szükségük lesz, és ennek kialakulásával megalapozottabb döntéseket tudnak majd hozni. A felek megismerhetik, mi fontos társuk számára, és olyan feltételeket teremthet a házassági szerződés, amelyben mindketten anyagi biztonságban tudhatják magukat.

Továbbá, vélhetően plusz biztonságérzetet adhat a tehetősebb párnak, ha jókora anyagi különbség van a két ember között. Így egyrészt bebiztosíthatja, hogy a másik nem csak a pénze miatt házasodik össze vele, és azt is, hogy válás esetén ne veszítsen aránytalanul sokat vagyonából. Illetve, ha az egyik fél szívesen áttenné a fókuszt a karrierjéről a családjára, és ezáltal kevesebb jövedelemmel számolhatna, akár már a házasság előtt meg lehet állapodni egy eltartási összegben, hogy ne váljon anyagilag kiszolgáltatottá végül. Az is megeshet, hogy valaki egy válás után már nem mer házassági szerződés nélkül egybekelni, olyan mély sebeket hagyott benne korábbi házassága: ilyenkor a házassági szerződés nem a másikba vetett bizalom hiányát jelenti nagy valószínűséggel, hanem a korábbi fájdalom szülte szorongás csillapítására válik alkalmassá, hogy jobban át tudja adni magát új kapcsolatának ő is. 

Az sem mellékes érv, hogy például hazánkban olcsóbb és kevésbé megterhelő házassági vagyonjogi szerződést kötni az esküvő előtt, mint a vagyonközösség megosztása váláskor. És bár tényleg nem a válás gondolatával a fejünkben érdemes összeházasodni valakivel, kikerülhetetlen tény, hogy manapság már nem megy ritkaságszámba a válás. Magyarországon és Amerikában is egyre több középkorú dönt a válás mellett, tehát egy olyan életszakaszban, amelyben vélhetően már megtérültek a korábbi évek munkái, befektetései, és beértek az elindított vállalkozások. Egy ilyen helyzetben még bosszantóbb lehet azt látni, hogy a válás miatt a kemény munka gyümölcsének fele az ex zsebében landol.

A házassági szerződés ellen

Az érme másik oldala, hogy nem hangzik romantikusnak a válás lehetőségére készülni még azelőtt, hogy kimondanák az életre szóló igent egymásnak a pár tagjai – hiszen abban reménykednek a jegyesek, hogy együtt öregszenek majd meg párjukkal. Kiábrándító lehet, ha a másik úgy megy bele a házasságba, hogy már előfeltételezi a válást. Azonban egy ennél személyesebb vonatkozása is van a helyzetnek: azt is előfeltételezi ez az intézkedés, hogy a másik nem fogja lehetővé tenni a szép válást, tehát negatív előítéletekkel van iránta, hiába készülnek az esküvőre. 

Sam Margulies ügyvéd és válási mediátor a Journal of Psychiatry & Law című akadémiai folyóiratban közölt cikkében állást foglal a házassági szerződés témájában. Véleménye szerint egy mélyebb kapcsolati probléma tünete, ha a párkapcsolatban valaki ragaszkodik a házassági szerződéshez: hatalmi, bizalmi és az osztozkodással kapcsolatos problémák húzódnak meg mögötte. A Psychology Today egyik cikkében pedig azt mondja, hogy a házassági szerződés nélkül nagyobb hajlandóságot mutathat a gazdagabb fél a kompromisszumhozásra, míg ellenkező esetben nem kell rugalmasnak lennie, bármikor takarózhat azzal, hogy „ha nem tetszik, hagyj el”. Ez a mondat valójában egy fenyegetéssel ér fel, ha belegondolunk, ugyanis lényegileg azt üzeni vele az egyik fél a másiknak, hogy ha nem hajlandó a gazdagabb fél igényeihez igazodni, akkor elveszítheti a házasságát és az anyagi biztonságát is, míg a gazdagabbik fél nem fog hozzá igazodni, ha nincs hozzá kedve.

Margulies azt is megemlíti, hogy sok olyan jegyességet látott, amely egy házassági szerződés egyeztetése miatt bomlott fel, míg egy ügyvédtársa, Arlene Dubin szerint ezekben az esetekben nem a házasságnak vetett véget idejekorán a házassági szerződés, hanem egy válástól kímélte meg a feleket.

Brooklyn Beckham házassági szerződés aláírása után lép az oltárhoz Nicola Peltzcel
Brooklyn Beckham házassági szerződés aláírása után lép az oltárhoz Nicola PeltzcelTaylor Hill / Getty Images Hungary

A házassági szerződés és a félelmek

Összességében, az élet kiszámíthatatlan, nem lehet előre tudni, mit tartogat a jövő, hiába lenne egyszerűbb tőle az emberlét. A házassági szerződést azonban nagyon úgy tűnik, hogy félelmek mentén hozzák létre. Lehetnek ezek jogos, múltbéli sérelemből adódó vagy kisstílű félelmek, azonban lehetséges, hogy érdemesebb csak azután megházasodni, ha előbb legyőzzük ezeket a félelmeket, és csak egy olyan partnerrel frigyre lépni, akiben teljesen megbízunk, és aki mellett biztonságban érezzük magunkat.

Ugyanakkor, minden kapcsolat és minden ember más, tehát mindenkinek saját magának kell elgondolkoznia azon, hogy elfogadható-e számára a házassági szerződés, vagy sem. Fontos, hogy ha emellett dönt valaki, azt nyíltan és empatikusan megbeszélje párjával, és egyeztessen vele, hogy mindkét fél érdekei és igényei egyenlő mértékben teret kapjanak. 

Az is érvényes lehet, ha valaki szeretne házassági szerződést kötni, és az is, ha valaki elutasítja ennek a gondolatát.

A lényeg, hogy ezt egymás közt meg tudják beszélni a pár tagjai, szeretetteljesen és egyenlő partnerekként. Nem árt időt szánni erre témára, és többször visszatérni rá, mielőtt bármilyen döntést hoznának az ügyben a párok.

Kérdések Brooklyn Beckham és Nicola Peltz kapcsán

Érdekessége az ifjú Beckham és Peltz házassági szerződésének, hogy mindketten rendkívüli vagyonnal rendelkező családból jönnek. Felmerül a kérdés, hogy amikor ilyen hatalmas összegekről van szó, számít-e a jelentős anyagi különbség, hiszen mindkét család milliárdos. Egy bizonyos összeg felett nem veszíti-e értelmét az anyagiak megvédését szolgáló házassági szerződés? A banalitás szintjére lehozva a kérdést: számít-e, hogy a válás után csak három jachtja lesz-e az egyiküknek és három a másikuknak, nem pedig közösen hat, mint a házasság alatt? (Minden bizonnyal ennél bonyolultabb lehet a helyzet, amelyet külső nézőpontú laikusként képtelenség átlátni, de elvont szinten érdekes kérdés.)

Az Index egyik cikke megemlíti, hogy a Beckham házaspár sokáig óvta fiát attól, nehogy egy haszonleső lány mellett kössön ki végül az ifjú Beckham, hogy aztán a felhalmozott családi vagyont károsítsa egy ilyen jellegű kapcsolat. Ha a házassági szerződés ötlete esetleg nem a házasulandó fiataloktól jött, hanem szüleiktől, az kifejezetten problematikussá tenné a helyzetet, ugyanis fontos lépése a felnőtté válásnak, hogy a felnőtt korú gyerekek le tudjanak válni szüleikről, és saját maguk döntsenek saját sorsukról. Egy kapcsolat, amelybe ilyen nagymértékben beleszólhatnak a szülők, nem biztos, hogy boldog és egészséges házassággá válhat. Mindez persze puszta spekuláció és feltételezés: remélhetőleg nem a szülők döntöttek gyerekeik házasságának egy ilyen fontos kérdésében.

Mindenesetre, sok boldogságot kívánunk Brooklyn Beckhamnek és Nicola Peltznek, házassági szerződés ide vagy oda! Bizonyára a számukra legmegfelelőbb döntést hozta az ifjú szerelmespár.

Neked szimpatikus a házassági szerződés gondolata?

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra