Nagy bank figyelmeztet erre a csalásra: teljes bankszámlád bánhatja

GettyImages-1469147171
Olvasási idő kb. 3 perc

A banki csalás lenullázhatja az ügyfelek bankszámláit.

Honlapján és közösségi oldalain figyelmeztet a csalásra az Erste Bank.

A banki adatok védelmére és egy, az elmúlt időszakban elszaporodó csalástípusra hívta fel körlevelében a figyelmet a George Appban és George Weben az Erste Bank. 

A tájékoztatás szerint a csalók egy külön program telepítésére kérik áldozataikat, akik így maguk adhatnak hozzáférést a saját mobiltelefonjukhoz, illetve számítógépükhöz. A bűnözők a szoftverrel átveszik az irányítást a készülékek felett, és lenullázzák a bankszámlákat. Az Erste arra is kitért, mit tehetnek az ügyfelek, hogy pénzük továbbra is biztonságban legyen.

Az Erste Bank ügyfeleit vette célba a legújabb csalás
Az Erste Bank ügyfeleit vette célba a legújabb csalásullstein bild / Getty Images Hungary

Egyre több a banki csalás

Robbanásszerűen megnőttek az elmúlt időszakban a banki ügyfeleket célzó csalások. A magukat banki alkalmazottnak kiadó, vagy a cég nevében telefonáló csalók általában azzal jelentkeznek, hogy gyanús tevékenységet tapasztalnak az ügyfél számláján, illetve jelzik, hogy feltörték a felhasználói fiókját. Az álügyintéző azt kéri, az ügyfél telepítsen egy alkalmazást – például Anydesk, Teamviewer vagy RustDesk appot – a telefonjára vagy a számítógépére, hogy helyreállíthassa hozzáférését.

De ha valaki letölt egy ilyen programot, azzal lehetővé teszi, hogy a bűnözők lássák, milyen kódokkal lép be a netbankja vagy a mobilbankja felületére. A csalók az applikáció telepítését követően át tudják venni az irányítást a számítógép és mobiltelefon felett, az áldozat pedig ezután már csak tehetetlenül nézheti, miként tűnik el a pénz a számlájáról.

Közleménye szerint az Erste már a csalások 90 százalékát ki tudja szűrni. A bank a tavalyi harmadik negyedévben összesen 4,4 milliárd forint ellopását akadályozta meg, ami majdnem a háromszorosa az első negyedéves csalások összegének. De abban az esetben, ha az ügyfél maga adja oda a kódokat a csalóknak, a bank tehetetlen. A tavaly pénzügyi visszaélésekkel okozott ügyfélveszteség felét a fenti említett módszerrel okozták a bűnözők. 

Fontos: senkinek ne adjunk hozzáférést a privát számlánkhoz!

Éppen ezért, az Erste Bank figyelmeztet, hogy banki adataidat, például a felhasználóneved, az e-csatorna-azonosítód, a bankkártyád PIN-kódját és CVV/CVC számát ne add meg senkinek!

A banki alkalmazottak soha nem kérik a fenti adatokat se telefonon, se e-mailben. Ne tölts le ismeretlen alkalmazást a telefonodra. Ha azzal hívnak, hogy felhasználói fiókodat, banki felületedet feltörték, illetéktelen utalások történtek, és azt kérik, hogy tölts le egy alkalmazást, szakítsd meg a hívást!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek