Élet az árstop után: ennyiért kapsz most tojást, lisztet vagy olajat

GettyImages-1141999114
Vermes Nikolett

Kétségek között vártuk, hogyan alakulnak mától az árak a boltokban, ezért megnéztük, hogy az árstop megszüntetése után mi mennyibe kerül.

Az élelmiszerárak döntően befolyásolják a mindennapokat, és miután megtapasztaltuk, hogy egyik napról a másikra duplájára emelkedik egy-egy alapvető étel ára, mára sokkal tudatosabban figyeljük az állandó változást, különösen ma, amikor az üzletekben végleg lekerülnek az árstopot jelző biléták. 

Jobb a helyzet 

Mindannyian emlékszünk arra, ahogy tavaly nyáron radikálisan megnőtt az élelmiszerek ára. Először a tejtermékek – főként a sajt és a tej –, majd a mindennapi étkezés során fogyasztott alapanyagok miatt fogtuk a fejünket. Már megszoktuk, hogy emiatt egy otthon főzött családi ebéd közel annyiba kerül, mint néhány éve az étteremben. A jelenlegi helyzetet nézve azonban végre fellélegezhetünk. Jelentős áremelés nem történt, és nem is várható. De vajon mit kapunk ezentúl a pénzünkért? 

Itt az árstop vége!
Itt az árstop vége!GettyImages

A sajt, a tojás és a hús stagnál

Mutatjuk, hogy mi változott: az árstopos árak a korábbi maximumot jelentik, ennél kevesebbért is kínálhatták ezeket a termékeket a boltok, de többért nem.

  • Sertéscomb: a legmagasabb áron kínált sertéshús kilója ma 1989 forintba kerül, míg a legkedvezőbb 1299 forint – árstopos ára 1420 forint volt.
  • Tojás: a tojásnál ennél sokkal jelentősebb eltérések mutatkoznak. A darabonként 45 forintos tojás a legolcsóbb, ami pedig a drágább árszabást illeti, 62 forintba kerül egy darab – árstopos ára 732 forint volt tíz darab esetén.
  • Csirkemell: a csirkemell kilója ma 1399 és 4349 forint között kapható, de átlagosan nem ilyen nagy a szórás, jellemzően 2000 forint körül alakul – árstopos ára 1600 forint volt.
  • 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT teja legolcsóbb literje 205 forint, míg a legdrágábbé 330 forint – árstopos ára 268 forint volt.
  • Napraforgó étolaj: a napraforgóolaj esetében van a legnagyobb különbség az üzletek árazása tekintetében. Ennek a terméknek a legalacsonyabb piaci ára 482 forint literenként, a legdrágább pedig 929 forint – árstopos ára 713 forint volt.
  • Liszt: egy kilogrammot 160 és 253 forint között vásárolhatunk – árstopos ára 203 forint volt.
  • Kristálycukor: kaphatunk 261 és 513 forintért – árstopos ára 261 forint volt.
  • Burgonya: az étkezési burgonya jellemzően 264 forintba kerül – árstopos ára 352 forint volt. 

Figyeljük az árakat!

Mint látszik, van, ami megtartotta az árát, van, ami valamelyest srágult, és van, ami kedvezőbb lett a korábbi árakhoz képest. A gazdasági szakemberek már régóta vártak erre a pillanatra, ami a mai napon elérkezett, az élelmiszerárstop többszöri meghosszabbítás után, 2023. augusztus 1-ig tartott. Érdemes lesz megfigyelni, hogy ma munka után mennyien sietnek a boltba egy kedvezőbb bevásárlás reményében, mennyien lesznek elégedettek, és hányan csalódnak majd. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra