Anger Zsolt: egy Trónok harca-kvízen biztosan elbukna

Már látható a mozikban a Post Mortem, magyarország első horrorfilmje, amiben Anger Zsolt is szerepet vállalt. Az országos ismertséget az Aranyélet Endre bájaként megszerző Anger Zsolt a filmbéli alakításáról, Endre báról, magánéletéről, de a Trónok harcáról is mesélt, melyben Jaime Lennistert szinkronizálta.

Kezdjük az Aranyélettel. Mit tudott a sorozat, hogy ekkora közönségsiker lett?

Endre bá egy csaló, rabló, gyilkos, gazember, mégis egy apafigura, ily módon példakép is, ami nagyon betalált a nézőknél. Várható is volt, hiszen a betyárkultusz idehaza tapintható. Az Aranyélet erénye, hogy nemcsak az értelemre, hanem az érzelemre is hatott. Ugyanakkor a sorozattal olyat alkottunk, ami még nagyon sokáig fog tudni mesélni erről a társadalomról. Az a pusztítás ugyanis, amit közösen az elmúlt évtizedekben végeztünk, azt legalább egy évszázadon keresztül nyögjük majd.

Tehát, ha száz év múlva jön egy ufó, és megkérdezi, kik azok a magyarok, elég megmutatni neki az Aranyéletet, mert abban minden benne van.

Személyes kedvencem a Trónok harcában Jaime Lennister, akinek a hangodat kölcsönözted. Számodra mi miatt maradt emlékezetes a figura?

Voltak a munkának nehézségei, akkoriban forgattuk az Aranyéletet, és semmi időm nem volt, de így is próbáltak derekasan alkalmazkodni hozzám a technikusok. Megesett, hogy éjfél körül lementem a házam elé, ahol a hangtechnikus már várt, ott beültünk az autójába, majd a kocsiban rögzítettük a jeleneteket. Ölemben egy laptop, a mikrofon a visszapillantóra szerelve, zajszűrő a szélvédőn. Ez érdekes volt, de azt is el tudom mondani, – bár ezzel most biztos sokaknak okozok csalódást –, hogy nem láttam a Trónok harcát. Még nem tudtam leülni elé, mert tudom, hogy ez egy akkora falat, ami beszippantana, és egyszerűen nem volt még összefüggő egy-két hetem, hogy ledaráljam a sorozatot.

A Post Mortemben azért megnézted magadat?

Megnéztem, amikor mertem, mert félek a horrorfilmektől. Elvisznek benne egyébként a szellemek, ami látható is a film plakátján, én lebegek ott a mennyezeten. Ez a jelenet sok komikus pillanatot szült, felhúztak a magasba csörlőkkel, a heveder pedig meglehetősen vágta azt a testrészemet, amit máshol családi ékszernek szoktak nevezni.

Post mortem
Attila Szvacsek

Egyébként jó a film, ajánlod?

Az első magyar horrorfilm, tehát látni kell. Akkor is, ha esetleg sok sebből vérzik. Itt volt az idő, hogy speciális filmeket készítsünk: horrort, politikai, történelmi filmeket, karácsonyi komédiát. Forogjanak a kamerák, ne tartsuk el ezeket a műfajokat magunktól, mint egy büdös zoknit, mert mindent ki kell próbálni, nem szabad tartani csak azért valamitől, mert az az első.

Ha már elsőzünk, mi volt az első szakmád?

Papírom nincs róla, de elektronikai műszerésznek tanultam, majd elkövettem egy diákcsínyt, amiből rendőrségi ügy lett, így eltanácsoltak. Szegeden egy postaforgalmi suliba jártam, a nyári szakmai gyakorlaton pedig a  telexközpontban teljesítettem szolgálatot. Elkezdtünk a haverjaimmal telexelgetni a vakvilágba, és a Magyar Nemzeti Banknak megírtuk, hogy ma délután bankrablás lesz, mindezt 1984-ben, amikor annak rendje és módja szerint megjelentek a helyszínen a nyomozók, és bevittek a rendőrőrsre.

Legalább volt miből építkezni az Aranyéletben...

Érdekes, hogy sok dolog rímelt az említett sorozatban az életemre. Van benne egy kocka csillaglogós autó, amiben a karakterem meghal, korábban sokat vezettem ilyet Németországban, amikor kint dolgoztam. A másik, ami különös, hogy azon az éjszakán, amikor meghalt a karakterem, akkor halt meg az apám. Ültünk a Thúróczy Szabival a kocsiban, kint állították a lámpákat. Erős fény volt, odakint pedig éjszaka, láttuk a saját tükörképünket az autó ablakán. 4 óra után lehetett egy kicsivel, amikor odaszóltam a Thúróczynak, hogy, hallod, úgy nézek ki, mint az apám. Másnap hívtak, hogy 4.15-kor halt meg.

Aranyé

Igaz, hogy mániákus szakmahalmozó vagy?

Igen, jelenleg teherautót tanulok vezetni, ezt követi majd a nehézutánfutó, aztán a busz és a kamion. Szakács is vagyok, de a szakmában nem mernék elhelyezkedni, őrült meló, mert abban, hogy mondjuk egy éteremben 50-60 ember jóllakjon, abban több tucat ember megfeszített munkája van.

Mivel főzted meg a feleségedet?

A feleségem főzött meg engem, méghozzá palacsintával. Olyannyira, hogy azon a napon, amikor ezt megsütötte, oda is költöztettem magamhoz.

Az Anger Zsolttal folytatott beszélgetésnek van egy hosszabb, videós verziója is, ennek megtekintéséhez kattints ide.

Oszd meg másokkal is!
Mustra