Bekövetkezett, amitől féltünk: már az arcunk is veszélybe került az AI miatt

GettyImages-923872378
Olvasási idő kb. 3 perc

Sok mindenért vagyunk hálásak a mesterséges intelligenciának, de vannak dolgok, amelyeket nem tudunk megbocsátani neki. Az AI-val kapcsolatos fenntartásainkat és félelmeinket még csak tovább erősíti a most napvilágot látott kutatás, amely több szempontból is aggasztó képet fest.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szakértői által vezetett felmérésben az arcunkról derültek ki aggodalomra okot adó információk.

Valóságosabb AI-arcok

A szakértők ugyanis megállapították, hogy a mesterséges intelligencia által generált fehér arcok valóságosabbnak tűnnek, mint az emberi arcok. A tanulmány szerint az AI által létrehozott fehér arcokat ugyanis többen gondolták emberinek, mint a valódi emberek arcait, ugyanez azonban nem volt igaz a színes bőrű emberekre.

A kutatás vezető szerzője, dr. Amy Dawel szerint az eltérés oka részben az, hogy az AI algoritmusait aránytalanul nagy arányban képzik fehér arcokon.

Ez viszont azért veszélyes, mert a jelenség megerősítheti a faji előítéleteket az online térben.

Az AI által generált arcok gyakran valóságosabbnak tűnnek, mint az emberiek
Az AI által generált arcok gyakran valóságosabbnak tűnnek, mint az emberiekFotografieLink / Getty Images Hungary

Sokakat megtéveszt a látvány

Van azonban egy másik veszély is, méghozzá az, hogy a mesterséges intelligencia által létrehozott, megkérdőjelezhetetlenül valóságosnak tűnő arcok gyakran elbizonytalanítják az embereket, és sokan észre sem veszik, hogy egy műportréval van dolguk.
„Azok az emberek, akik az AI-arcokat valódiaknak gondolták, teljesen biztosak voltak az ítéletük helyességében” – teszi hozzá Elizabeth Miller, a tanulmány társszerzője.

Ez pedig azt jelenti, hogy azok, akik összetévesztik az AI által kreált „hasonmásokat” a valódi emberekkel, nem tudják, hogy éppen becsapják őket.

A kutatás során azonban kiderült, hogy természetesen az AI és az emberi arcok között még mindig vannak fizikai különbségek – például a fehér AI-arcok általában aránytalanabbak –, ám a technológiai fejlődés gyorsasága miatt ezek a fizikai különbségek hamarosan eltűnhetnek.

A mesterséges intelligencia által generált fotók és az igaziak között vannak még különbségek
A mesterséges intelligencia által generált fotók és az igaziak között vannak még különbségekLeoPatrizi / Getty Images Hungary

Ezért fontos tisztán látni

Dr. Dawel szerint nagyon fontos volna még jobban átlátni a mesterséges intelligencia technológiáját, mielőtt az AI ilyen irányú fejlődése súlyos problémákat okozna.

Emellett azt is lényegesnek tartja, hogy legyenek olyan eszközök, amelyek segítenek azonosítani a mesterséges intelligencia által generált képeket, így csökkentve a félretájékoztatás és a személyazonosság-lopás kockázatát.

A tanulmány kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia által generált képek felismerése és megértése kulcsfontosságú a technológiai fejlődés észszerű és etikus irányítása szempontjából. Emellett az ilyen kutatások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az AI-fejlesztők és -felhasználók egyaránt tudatosabbak legyenek a technológia potenciális kockázataival és kihívásaival kapcsolatban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek