Leáldozóban a tengerparti szex – környezetromboló hatásai vannak

GettyImages-694016239
Kofrán Eszter

Ha ábrándoztál már tengerparti együttlétről, valószínűleg rosszul fog érinteni ez a cikk: kiderült, a tengerparti szex káros hatással van a környezetre.

A tengerparti hempergés közkedvelten a felszabadult, nyári szerelem alapkelléke. Annyira ikonikus, hogy saját koktélja is van. Azonban úgy tűnik, jobb lenne kicsit átkeretezni a tengerparti szexet és eloltani a belső tüzet, amit a tengerpart látványa gyújt az emberekben.

A tengerparti szex káros hatása a környezetre

Egy új tanulmány, amely a „Sand, Sun, Sea and Sex with Strangers” (Homok, nap, tenger és szex idegenekkel) nevet viseli, arról számol be egy tudományos folyóiratban, milyen káros hatással van a Kanári-szigetek élővilágára a tengerparti szex. Mint ahogyan a Jezebel is írja, a tanulmány 298 „szexplaccot” azonosított a Maspalomas természetvédelmi terület homokdűnéi között.

GettyImages-998268460
Monty Rakusen / Getty Images Hungary

A tanulmány szerint a „szexplaccoknak” közvetlen hatása van a körülötte lévő növényzetre, a környékükön szemét és emberi ürülék található. A leggyakoribbak ebben a sorrendben a cigarettacsikkek, megszabdalt növényzet, toalettpapír-cafatok és nedves törlőkendők, kondomok, gyümölcshéjak, konzervek és emberi ürülék. Ettől függetlenül a tanulmány írói hangsúlyozzák, hogy nem a publikus szex végét követelik, csak szeretnék tájékoztatni az embereket arról, milyen károkat okoznak tetteikkel.

Hazánkban eddig nem vizsgálták, milyen környezeti hatásai lehetnek a kültéri szexnek. Azonban a nyáron Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy a strandolók vizelete rontja a Balaton vízminőségét – írja az Index. Ez az állítása igazolást nyert a tudománytól is, úgy becsülik, 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelet által.

A tengerparti szex káros hatása az emberekre

A tengerparti szex az emberekre nézve sem annyira felhőtlen, mint ahogy azt a popkultúrából megismerhettük. Egyrészt, a homok fájdalmas mindkét fél számára, amikor (és nem ha) kettejük közé férkőzik szex közben – írja a The Maudern. Ezenfelül tele van baktériumokkal, amik húgyúti fertőzéshez vezethetnek, nem is beszélve a homokban megbújó állatokról, amelyek felbukkanása igazán nemkívánatos jeleneteket eredményezhet a páros légyottjában.

GettyImages-1350904991
FX Bowo Priyambodo / 500px / Getty Images Hungary

Másrészt a tenger sem a szerelmesek barátja. Úszásra kiváló, szex közben azonban kiszárítja azokat a testrészeket, amiknek nedvesen kéne maradniuk. A tenger is tele van baktériumokkal, ráadásul a homokban hempergő együttlét után sem érdemes tisztításra használni, mert a homok okozta mikrokarcolásokat szétcsípi.

Mindent összevetve, úgy tűnik, a tengerparti szexszel több a macera, mint az élvezet. A környezetet is károsítja, és az embereknek is körülményes. Lehetséges, hogy itt az ideje megfeledkezni a tengerparti szexről, és elkezdeni más szexuális fantáziák után kutatni, vagy legalábbis tudatosabban, felelősségteljesebben hozzáállni ehhez a dologhoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra