bokleadInternetes társkeresőn a cél:kitűnni a tömegből! Ne bizalmaskodj, ne kritizálj, legyél inkább egyedi, kedves, érdeklődő! Első leveledhez pedig mindig csatolj fotót! A pasik vonzalmát egy jól irányzott bók keltheti fel, míg a nők az egyediségre buknak, dicséretdömping nélkül.

cikk-tipus-altalanos

Internetes társkeresőn a nehézség akkor kezdődik, amikor meg kell fogalmaznod bemutatkozásodat, elvárásaidat, és ki kell választanod a képeket, amelyeket feltöltenél. Mindezekre remek tippeket szerezhetsz például a Randivonalról grátisz letölthető A behálózás művészete című könyvből, amelynek két szerzője Kiss-Péterffy Márta és Zsedényi Csaba most abban segít, hogyan vedd fel a kapcsolatot azzal, aki tetszik.

 

Ki írjon előbb?

Levélírás. Ha már a tudattól is földbe gyökerezik a lábad, esetleg nincs ötleted, hogy mit írj, kezdd kicsiben! Egyes oldalakon lehetőség van például arra, hogy kedvenccé tedd, vagy pontozd azt, aki tetszik. Máshol rövid, automatikus üzenetet küldhetsz rá, aminek nagyjából ez a jelentése: hello, tetszel. „Tapasztalatok szerint a netes ismerkedés első, komoly lépése mégiscsak a levélírás. A világhálón kötetlenebbek a viselkedési szabályok, így mindegy, hogy a fiú, vagy a lány kezdeményez" - mondja Kiss-Péterffy Márta. Egyébként a fiúk szeretik, ha a lány teszi meg az első lépést - arra következtetnek, hogy talpraesett nővel van dolguk. A lányok többsége viszont úgy gondolja, írjon csak a pasi.

 

Csak vasárnap!

„A vonzó nők, férfiak az első napokban rengeteg megkeresést kapnak, ezért leveledhez csatolj fényképet, hogy ne vessz el a tömegben" - tanácsolja Csaba, és elárul még egy trükköt. „Hétköznap mindenki elfoglalt (esetleg randizik), akárcsak péntek-szombat este, így jelentkezz vasárnap délelőtt." Sokak szerint mindegy, mit írunk elsőre, úgyis főleg a fényképek számítanak, ez azonban csak részben igaz. Márta szerint egy kulturált, értelmes iromány megsokszorozza az esélyeket. Induljunk ki ebből a sablonból: „Szia! Szimpatikus vagy az adatlapod alapján, szívesen megismernélek. Ha kölcsönös, kérlek írj!" Ez így elég fantáziátlan (kiindulásnak, keretnek persze jó!), ezért emellett például megemlítheted, hogy mi az, ami különösen szimpatikus benne, vagy a fotóira reagálva írhatod: „Csak nem Siófokon készült az a kép rólad?" vagy „Látom, kertes házban élsz, kutyád is van?"

Első leveled 3-15 soros legyen, és bármilyen nehéz is, légy laza, derűs!

 

Illemszabályok (első) levélhez

  • Időtakarékosság miatt készíthetsz egy olyan bemutatkozó típuslevelet, amelynek tartalmát a címzett személyiségéhez igazítod - ne süssön róla, hogy ez egy egyenlevél.

  • Ne legyél túl bizalmaskodó, ne traktáld a másikat magánéleti gondjaiddal.

  • A lazának, jópofának szánt nyelvi megoldásokat eleinte hanyagold. A laksz az laksz, és nem „lax", a „teccel" pedig tetszel. Kerüld a sztem, vhol, telcsi, üzi típusú rövidítéseket!

  • Használj hangulatjeleket, a smiley-k tompítják a megjegyzések élét, vagy éppen pontosítják a mondandót.

  • Kerüld a szexuális célzásokat, az egysoros, semmitmondó vagy épp leteperő leveleket (Szia! Találkozó ma?"), a feltételezéseket („Te biztosan jó anya lennél!"), ne fogalmazz meg negatív kritikát (Szerintem az a szemüvegkeret nem áll jól!"), és bármennyire kíváncsi is vagy, ne tedd fel az összes kérdésedet egyszerre.

  • A netes társkeresőn egy válasz nélkül hagyott levél egyértelmű jelzése az elutasításnak. Ugyanakkor a feladónak biztos jól esne, ha legalább pár sorban jeleznéd, mi a helyzet. Ilyenkor próbáld elvenni a nemleges válasz élét, és kívánj neki sok sikert a továbbiakhoz.

A nő mosolyogjon, a férfi legyen egyedi

Ha nőként te kezdeményezel, egyre figyelj: mivel a pasik képtelenek a sorok között olvasni, minél konkrétabban (de kezdetben távolságtartóan) fejezd ki, hogy meg akarod ismerni. Legalább egy, apró bókot írj neki, mondjuk a ruházatára, a bemutatkozó szövegére - ez legyezgeti majd a húságát. A másik lényeges dolog: kérdezz! A férfiak imádják fitogtatni intelligenciájukat, így egy jól irányzott kérdés az adatlapjával, vagy a fotóival kapcsolatban máris remek társalgási alap lehet. És ne feledd a mosolygós jeleket! ;)

Férfiként az első levéllel ki kell tűnnöd a tömegből. „Hangvételében ne legyél elnézést kérő, vagy alárendeltséget mutató, ilyet még véletlenül se írj: „remélem van kedved megismerni". Mindenképpen mondj valami egyedit - ha azt írja magáról, szereti Franciaországot, írd neki: „A Louvre mellett ettem életem legjobb baguette-jét." Ne legyél rámenős, ne dicsérd (úgyis tudja, hogy tetszik neked), inkább azt sugalld, hogy pár nélkül is rendben van az életed, de egy társsal még jobban éreznéd magad"- javasolja Csaba, aki azt is hozzáteszi: ha a másik fél nem szimpatikus, akkor se írj neki, ha egyébként jól néz ki. Ha menetközben kiderül, más a világa, mint a tied, ha nincsenek jó megérzéseid vele kapcsolatban, akkor ne vesztegesd az időtöket.

 

Az önigazoló, a zűrös, az akaszkodó, a kalandor, a sorozatrandizó. Legközelebb a főbb társkereső-típusokat mutatjuk be!

cikk-tipus-kulsolink

Internetes társkeresőn tízből négyen már három hónapon belül párra lelnek, persze tudnod kell, kit keresel, és az sem mindegy, melyik portálra regisztrálsz. A választásban segítünk, te csak kezdd el, mert még tart a főszezon - most sokkal többen próbálnak Ámor online céltáblájává válni.
Ámor nyila on-line


Mustra