Ezek voltak 2020 legütősebb véleménycikkei

Irgalmatlanul nehéz év volt az idei. Nemcsak azért, mert a koronavírus-járvány miatt teljesen megváltozott az életünk, hanem azért is, mert ebben a rendkívül beszorított helyzetben minden eddiginél kevesebb lehetőségünk volt kifejezni a tiltakozásunkat. Pedig jócskán volt okunk felháborodni. Legyen szó mesekönyvekről, Facebook-posztokról, dokumentumfilmekről vagy törvénymódosításokról, mindenről igyekeztünk elmondani a véleményünket.

Az ember néha csak kapkodja a fejét, mi meg nem történik ebben az országban. Néha nem tudja eldönteni, hogy egy Margaret Atwood-regényben van, vagy a valóságban, hogy sírjon inkább vagy nevessen, vagy a falat kaparja. Néha meg csak iszonyú fárasztónak érzi, hogy folyton az előítéletek, a gyűlöletkeltés, az áldozathibáztatás köreit tapossuk. De bármennyire is megviselnek ezek a témák mindannyiunkat, fontos róluk sokadszorra is beszélni, hogy változást tudjunk elérni. Összegyűjtöttük azokat a cikkeket, amelyeknél különösen örültünk, hogy nem maradtunk csendben.

Milanovich Domi a Meseországról

Kevés olyan ember leledzik kis hazánkban, aki ne tudná, hogy idén ősszel megjelent a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában egy mesekönyv. Trivadar, az aranyos kis háromfülű nyuszi és hasonlóan vérszomjas társai sok mindenkinél kivágták a biztosítékot. Dúró Dóra darálásba kezdett, Bagdy Emőke tudatmielinizációról beszélt, a Magyar Nemzet vadul lélekkufározott (segítek: új szitokszó pszichológusokra), Orbán Viktor pedig vörös vonalat húzott a homoszexuálisok és a magyarok (gyerekei) közé. Domi, egy létező magyar buzi, nagyon ki volt égve a sok homofóbia és transzfóbia láttán, de végül csak megírta, szerinte kire hasonlít a miniszterelnök a Balu kapitányból. Mik voltak a kedvenc negatív kommentjei, és miért nem kéne túlságosan rástresszelni, hogy a gyereked transzbuzi lesz? Ezekről értekezett, és azt is elárulta, hogy jön ehhez az egészhez Kvarg Lipót Lipi. 

Mózes Zsófi párkapcsolati erőszakról, áldozathibáztatásról

Óriási bátorság kell ahhoz, hogy az áldozat megtörje a csendet, leküzdje a szégyenérzetét, és beszéljen az őt ért bántalmazásról. Mi történik, ha a környezet lejáratókampányként értékeli ezt a közlést még akkor is, ha az elkövető neve nem is válik nyilvánossá? Ha ezekre a posztokra az emberek olyanokat kommentelnek, hogy a bántalmazót is meg kéne hallgatni, meg az éremnek mindig két oldala van? Zsófi, részben saját tapasztalataiból kiindulva mondja el, miért károsak az ilyen reakciók, miért nincs mentség az erőszakra, és miért lenne fontos, hogy a bántalmazók narratívájától forduljunk el azzal a lendülettel, ahogy most gyakran az áldozatok történeteivel tesszük. 

Milanovich Domi a Sztárban sztár című műsorról

A Blurred Lines az egyik leghírhedtebb nemierőszak-dal. Az Egyesült Királyságban több egyetemi rendezvényen betiltották, tüntetéseket szerveztek ellene, maga Pharrell Williams is elhatárolódott tőle. Valamiért ezek az aprócska szempontok továbbra is makacsul elkerülik a Sztárban sztár műsorkészítőinek figyelmét. Domi majdnem félrenyelte a melegszendvicsét, amikor meghallotta, hogy a későbbi győztes, Szabó Ádám ezt a dalt énekli, és a zsűri mekkora ovációban tör ki a produkció hatására. Miután helyreállt a pulzusa, elhatározta, hogy megírja, miért annyira problémás ez az egész, vállalva ezzel azt is, hogy lebukik: nézi a TV2-t. 

Balázs Barbi Epipóról, gyermekmolesztálásról 

2014-ben megrázta a közvéleményt, amikor kiderült, hogy Sipos Pál, egy jó hírű budapesti gimnázium egykori magyartanára, később televíziós ifjúsági műsorok szerkesztője, műsorvezetője éveken át molesztálta tanítványait. A zaklatás fő helyszíne az iskola nyári tábora volt. Arról, hogy a képzeletbeli ország hogyan él tovább az egykori résztvevőkben, idén dokumentumfilm is készült. Barbi megnézte a Visszatérés Epipóba című filmet, ami arra késztette, hogy ismét pontról pontra átgondolja a minden szülőben ott motoszkáló kérdést: vajon észrevennék-e, ha a saját gyerekükkel történne hasonló. Nagyon hasznos olvasmány, hogy vigyázni tudjunk rájuk.  

Milanovich Domi az örökbefogadási törvényről

A Varga Judit által novemberben benyújtott, majd a Fidesz–KDNP által decemberben megszavazott törvény sok ember álmát zúzza össze, akik ha más szempontok mentén alkalmasnak találtatnak, nagy szeretetben tudnának nevelni egy gyereket. Élettársi kapcsolatban élő heterókét, azonos nemű párokét vagy bármilyen szexuális irányultságú egyedülállókét, akik szívesen fogadnának örökbe. De legfőképpen azokra a gyerekekre nézve károsak az intézkedések, akik emiatt tovább maradnak a rendszerben, vagy nemcsak egy új családba, hanem egy új országba is be kell illeszkedniük. Domi összefoglalta, őt miért bántja ennyire, hogy a kormánynak a hatalma megtartása érdekében semmi sem drága.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek