Ételrendelésnek álcázva kérhetnek segítséget a bántalmazott nők

Magyarországon jelenleg minden ötödik, tehát több mint 200.000 nő él bántalmazó kapcsolatban. A statisztikák szerint a nők ellen elkövetett bűncselekmények közül egyértelműen a családon belüli erőszak a leggyakoribb halálozási ok.

A megfélemlített és környezetüktől elszigetelt nőket a bántalmazójuk általában állandó megfigyelés alatt tartja, így sok esetben nem tudnak, és nem is mernek segítséget kérni. Ezeknek a nőknek teremt lehetőséget a Wolt ételszállító cég Valentin-naptól nőnapig futó titkos kampánya, amiben a bántalmazott nők ételrendelésnek álcázva tudnak segítséget kérni.

Végig titokban marad a segítségkérés

A rejtett étterem látszólag finom ételeket kínál, de ez csak egy álca, hogy az érintettek a bántalmazójuk előtt rejtve tudják tartani a segélykérést. A kezdeményezésben a Wolt partnere az Ökumenikus Segélyszervezet és az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat. Valójában hozzájuk futnak be az inkognitó étteremből érkező segítségrendelések.

Ne várd meg, amíg túl késő lesz
Ne várd meg, amíg túl késő leszWolt

A Wolt applikációjában az étterem oldalán a kínálatban öt darab „abuzált” étel is elérhető, ami a közösségi oldalainkon és a hírlevelekben csak nők számára jelenik meg, és az a célja, hogy az érintettek felismerjék az erőszak tüneteit, és bátorságot merítsenek a segítségkéréshez.

Az ételek különböző fokozatú bántalmazási helyzetet jelentenek, az ezeket választókat pedig a rendszer átirányítja a segélyszervezetekhez. Az áldozat rendelhet hamburgert, tortát, sushit, tésztát vagy pizzát, attól függően, hogy milyen jellegű és mennyire súlyos a bántalmazás. Enyhébb esetekben egy online tanácsadóhoz irányítanak, míg a súlyosabb helyzetet jelölőkhöz azonnali segélyhívást indíttatnak.

Ha úgy érzed, neked vagy egy ismerősödnek segítségre van szüksége, küldj egy üzenetet a Wolt Facebook oldalára, ahol a Wolt munkatársai megosztják veled az étterem nevét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek