Minden harmadik lány első szexuális tapasztalata erőszak

Magyarországon a lányok átlagosan 17-18 éves koruk között veszítik el a szüzességüket, statisztikák szerint azonban évente több mint 35 ezer lányt ér szexuális erőszak már 15 éves kora előtt.

És úgy tűnik, máshol sem jobb a helyzet: Amerikában átlagosan 16-ból 1 lány szexuális erőszakkal veszíti el a szüzességét. Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ által végzett felmérés eredményeit vizsgálta Laura Hawks, a Harvard Orvosi Egyetem kutatója. Az elemzésben 13 ezer, 18 és 44 év közötti nő válaszát vizsgálták, és a kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 6,5 százaléka élt már át nemi erőszakot.

Ijesztően sok eset

A válaszadók felét lefogta a támadója, egynegyedük fizikai sérüléseket szenvedett, egynegyedüket pedig megfenyegette az elkövető – a kategóriák között nyilván van átfedés. A megkérdezett nők fele szóbeli bántalmazás, zsarolás áldozatává vált – például ha nem létesít szexuális kapcsolatot párjával, véget ér a kapcsolat –, ötödüket alkohol vagy kábítószer fogyasztására kényszerítették. A szexre kényszerített, még szűz lányok átlagéletkora 15, a férfiaké 27 év volt, míg önszántukból átlagosan 17, illetve 21 éves korukban kezdenek el szexuális életet élni a fiatalok. Szakemberek szerint kiemelten fontos lenne a megfelelő szexuális edukáció, hiszen amellett, hogy sokakban tudatosítani kellene, hogy szexuális aktus csak mindkét fél egyértelmű beleegyezésével létesíthető, a legtöbb fiatal nincs tisztában azzal, hogy milyen módszerekkel védheti meg magát a támadásoktól.

Az esetek nagy részében az áldozat jól ismeri az elkövetőt
Az esetek nagy részében az áldozat jól ismeri az elkövetőtBoyloso / Getty Images Hungary

Magyarországon azok a nők, akik 16 éves koruk előtt szexuális visszaélést szenvednek el, felnőttként több mint kétszer akkora eséllyel kerülnek bántalmazó párkapcsolatba, és négyszer akkora eséllyel válnak szexuális erőszak áldozatává. 2015-ös statisztikák szerint a 15-74 éves nők 9 százaléka volt valamikor szexuális erőszak áldozata. Ez abban az évben 361 545 főt jelentett. A statisztikákból kiderül az is, hogy a nők 20 százaléka esik nemi erőszak áldozatául élete során, további 20 százalékukat pedig megkísérelték megerőszakolni. Az Európa Tanács 2011-es kutatása szerint szexuális erőszak valamilyen formájával minden ötödik gyerek találkozik, más nemzetközi statisztikák szerint minden hatodik lányt és minden tizedik fiút bántalmaznak szexuálisan 18 éves kora előtt. Később az is kiderült, hogy a magyarok közel fele szerint elfogadható a beleegyezés nélküli szex.

A probléma tehát óriási, és a szexuális erőszakkal kapcsolatos tévhitek mellett a hatóságok hozzáállása sem segít csökkenteni az áldozatok számát, hiszen a legtöbb esetben csak az eleve bizonyítottnak tartott, tehát súlyos fizikai sérüléseket okozó szexuális erőszak kapcsán indítják el a nyomozást. Így sok ügy láthatatlan marad, a nemi erőszak elkövetőinek pedig a 99 százaléka büntetlenül megússza Magyarországon.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Érdekességek