Nem rasszista, de a bőrszíned azért nem mindegy az okosórádnak

Egyre több eszköz segít könnyebbé tenni a mindennapjainkat. A pulzusmérővel ellátott okosórák választéka is egyre nagyobb, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fajtát választunk.

Ha a rendszeres edzés a mindennapjaink része, és szívesen figyelnénk a pulzusunk alakulását az óránkon, érdemes átgondolni, hogy melyik eszközt választjuk. Nem ritka ugyanis, hogy minél sötétebb valakinek a bőrszíne, annál kevésbé pontosan méri az ember pulzusát az óra. A jelenségről a The Conversation számolt be.

Nem mindegy, hogy milyen színű 

A legnépszerűbb pulzusmérők a fotopletizmográfia (PPG) módszerét alkalmazzák. Nagyon leegyszerűsítve, LED-es világítást és egy fényérzékelőt használ az artériák méretbeli változásainak a mérésére. Az artériák jobban elnyelik a fényt, mint a környező szövetek, tehát amikor megváltozik a méretük, a visszavert fény intenzitása is változik, ezeket alakítja át az óra pulzusadatokká.

A vörös és az infravörös fény hatol át legkönnyebben a bőrünkön, lehetővé téve az artériák méretének érzékelését. Nemcsak az ereket, de a mélyebb szöveteket, izmokat és inakat is képes érzékelni. Éppen emiatt a vörös fényt használó aktivitásmérők hajlamosabbak az interferenciára, mint a más színű fénnyel működő órák.

A kék színű fény olyan gyenge, hogy csak a legkisebb ereket éri el, nehezen hatol be a szervezetünkbe. Így sajnos csak a leggyengébb hullámokat képes érzékelni.

A zöld fény a kéknél hatékonyabban be tud hatolni a bőr alá, annyira viszont nem jó, mint a vörös. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a zöld fényű aktivitásmérők képesek érzékelni a nagyobb ereket anélkül, hogy a környező szövetek bezavarnának a pulzusmérésbe. A legtöbben éppen ezért a zöld fénnyel működő órák mellett döntenek.

A legmegbízhatóbbnak még mindig a zöld fényű órák tűnnek
A legmegbízhatóbbnak még mindig a zöld fényű órák tűnnekNastasic / Getty Images Hungary

Nem, a bőröd színe sem mindegy

A melanin a szervezetünk által termelt sötét színű pigmentek összefoglaló neve, ez az aminosav felelős a bőrünk színéért. Minél sötétebb valakinek a bőre, annál több melanin van a szervezetében. De nem csak a bőrszínünkért felelős, a káros ultraibolya sugárzás elnyelésével védi is a sejtjeinket. És bár az ultraibolya sugarakat teljes mértékben képes blokkolni, a vörös fényre például semmilyen hatást nem gyakorol. De nem minden esetben ilyen szélsőséges a melanin hatása. A zöld fény például képes áthatolni a bőrön, azonban minél sötétebb valakinek a bőre, annál nehezebben jut át rajta a fény. Emiatt nem ritka, hogy az óra pontatlan adatokat mér a sötétebb bőrű emberek esetében.

Egyelőre nem világos, hogy más színű fények mennyire hatékonyak a sötétebb bőrű emberek esetében, ahogy azt sem tudjuk biztosra, hogy más tényezők, például a tetoválás, hogyan befolyásolják az aktivitásmérők működését.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek