18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szexfantázia-kutató árulja el, mit tanult az évek alatt

Egy sor olyan dolog van egy romantikus viszonyban, amiről nem, vagy nem szívesen beszélünk. Tabu lehet minden kényelmetlen kérdés a politikától a valláson át a pénzügyekig, és igen, ide tartozik a szex is. Pedig a szexről beszélni nem csak az ágyban történtek miatt fontos. Fantáziáinkról beszélgetve az egész kapcsolat minőségét javíthatjuk.

Mike Anderson kommunikációkutató a párkapcsolatokban megjelenő tabukról írta doktori értekezését. Munkája során arra kereste a választ, hogyan hat párkapcsolataink minőségére, ha nyíltan beszélünk, és hogyan, ha hallgatunk szexuális fantáziáinkról.

Szexfantázia

Mindenki fantáziál, akár elégedett, akár elégedetlen a szexuális életével. Visszatérő, kedvenc képzelődéseink repertoárját rendszeresen bővítjük is: az új forgatókönyvekhez sokszor elég egy-egy vizuális inger vagy valamilyen izgalmasabb helyzet. Fantáziavilágunkban azok lehetünk, akik lenni szeretnénk, illetve olyanokat csinálhatunk, amiket a való életben talán ki sem próbálnánk. De akármilyen jellegű fantáziáról is van szó, Anderson szerint – aki 500, legalább két hónapja kapcsolatban élő felnőttet kérdezett a szexfantáziáikról – csak nyerhetünk azzal, ha partnerünkkel is megosztjuk ezeket. Négy területen lesz azonnal jobb, ha beszélünk róla.

1. Nem kizárt, hogy meg is valósítjuk

Ha elmondjuk partnerünknek, miről fantáziálunk, mindig benne van a pakliban, hogy a szavakat tettek követik, így hamarosan élesben is kipróbálhatjuk, amit szeretnénk. Akár egy beteljesült álom, nem igaz? Végre Don Quijote-jelmezben vagy, barátnőd pedig hajlandó eljátszani, ahogy az elérhetetlen Dulcinea megadja magát. Ha esetleg mégsem, akkor sem tanulságok nélkül való a dolog. Ha a gyakorlatban már nem is jön be annyira, ami fejben olyan szexinek tűnt, legalább tudhatod, hogy ez a felállás csak akkor működik, ha egyedül vagy, és mehet is a továbbgondolkodás, hogy valami olyat találhass ki, amit mind a ketten élveztek. Érdemes azért fokozatosan előállni a farbával, és lépésenként tesztelni, hogy mi az, ami még a partnerednek is belefér, hiszen nem az a cél, hogy elrettentsd.

Ebben a videóban elég sok minden benne van a fantáziálás természetéről, a megvalósításról, és arról, milyen, amikor több információt kapsz a kelleténél.

2. Javul tőle a szexuális életünk

Anderson kutatásai arra utalnak, hogy a szexuális életünk felpezsdüléséhez nem is feltétlenül szükséges megvalósítanunk, amit kiagyaltunk. Bőven elég, ha beszélünk róla! Pusztán attól, hogy a kapcsolaton belül külön figyelmet fordítunk a szexre, és arra, hogy az azzal kapcsolatos legtitkosabb vágyainkat is megosszuk a partnerünkkel, kiváló afrodiziákumhoz jutunk, így ezzel a partnerünket is arra inspirálhatjuk, hogy ő is meséljen.

Azt meg ki ne akarná tudni, hogy mi jár a partnere fejében, amikor igazán szexi dolgokra gondol? Anderson előadásából egyébként ez is kiderül. A megkérdezett nők jelentős része alá-fölé rendeltségi viszonyt is megjelenítő szexről, valamilyen BDSM forgatókönyvről álmodozott, és a kutató sietett is kiemelni, hogy nem A szürke ötven árnyalata adta az ötletet. A kutatás még a könyv- és filmsorozat előtt jött ki, ami ezek szerint tehát nemcsak igényt generált, de reagált is egy már meglévő igényre.

A végzet asszonyának szerepében: Te!
A végzet asszonyának szerepében: Te!stock_colors / Getty Images Hungary

A férfiak esetében viszont nem volt ennyire egyértelmű kedvenc jelenet. Míg a nők csaknem 40 százaléka tartotta izgalmasnak a fentebbi forgatókönyvet, a férfiaknál csak 13-15 százalékot tudtak begyűjteni az édeshármashoz hasonló leggyakoribb fantáziák. Ők csaknem annyiféle dologról fantáziáltak, ahányan voltak. 

És van itt még valami. Eddig azért nem merted megkérdezni a partneredet a fantáziáiról, mert féltél, hogy kiderül, valaki nálad szebbre, jobbra vágyik? Nyugodj meg, nem így van. A megkérdezettek mindössze 5 százaléka fantáziált konkrét személyről, a többiek, vagyis a döntő többség inkább egy-egy izgalmas helyzetet képzelt el, amiben szerepet kapott a partnere is.

3. Jobban fogunk kötődni egymáshoz

Képzeld, ha beszélsz a szexről, nemcsak az ágyban számíthatsz izgalmas dolgokra, de az is könnyen lehet, hogy a párkapcsolatotok egész minősége megváltozik: intimebb és bensőségesebb lesz a viszony. Anderson szerint ennek az az oka, hogy a szexről beszélve az ember nagyon érzékeny, nyílt, szinte kiszolgáltatott állapotba kerül, és ez eleve segíti azt, hogy közelebb kerüljön a partneréhez. Hiszen csak akkor osztasz meg vele ilyesmit, ha nagyon bízol benne, és ő is akkor viszonozza majd ezt, ha szintén számíthat a bizalmadra és arra, hogy bármit is mond, nem fogod sikítva faképnél hagyni, igaz? A szexfantázia így egyfajta közös titokká válik.

Külön érdekesség, hogy a kutató szerint az intimitást fokozó hatás annál erősebb, minél élményszerűbb és kidolgozottabb a fantázia. Anderson a fantáziaképeket kidolgozottságuk és részletgazdagságuk alapján is csoportosította, és azt találta, hogy a gazdagon díszített fantáziáikról mesélők párkapcsolata szignifikánsabban javult, mint azoké, akik csak annyit böktek ki: jól néznél ki ápolónőnek öltözve... Szóval ne hagyd ki az apró részleteket!

Ők is milyen közel kerültek egymáshoz
Ők is milyen közel kerültek egymáshozDeagreez / Getty Images Hungary

4. Nyíltabb lesz a kommunikációnk

Izgulsz, ha kényesebb témát kell megbeszélned a partnereddel? Kellemetlen felhozni még az olyan tök hétköznapi témákat is, mint a pénzügyek, vagy hogy kire fog szavazni? Ha rutinná teszed, hogy akár a szexfantáziádról is beszélsz, akkor ezek a hétköznapi témák sokkal kevésbé lesznek kellemetlenek. Mert hát mi ciki lehet abban, ha bejelented, hogy sajnos nem tudsz ott lenni az anyukája születésnapján, mert fesztiváljegyed van aznapra, ha korábban már alaposan kitárgyaltátok, milyen lenne, ha végre Daredevil-jelmezben esne neked. Ugye, hogy össze se lehet hasonlítani a kettőt?

Anderson kutatásaiból az látszik, hogy szexfantáziáinkról beszélni kiemelkedően fontos, és megéri elegendő lelkierőt gyűjteni hozzá. Nemcsak az ágyban, de a párkapcsolat összes területén sokkal jobb lesz tőle minden. Miért ne próbálnád ki te is?

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra