Van értelme egyáltalán orvoshoz járni?

Skót kutatók szerint van. Eredményeik azt mutatják, jelentősen növeli a korai halálozás kockázatát, ha nem látogatjuk kellő gyakorisággal orvosunkat.

Érdemes rendszeresen felkeresni házi- vagy körzeti orvosunkat, hiszen egészségi állapotunkat így tudjuk folyamatosan ellenőrzés alatt tartani, illetve kiszűrni egy esetleges komolyabb probléma kockázatát – ezt a jó tanácsot eddig is sokszor hallhattuk már. Skóciai tudósok azonban valós összefüggést állapítottak meg a halogatott orvosi vizit és a korai halálozás között – számol be a közelmúltban publikált tanulmányról a ScienceDaily.

Sokat segíthet a rendszeres vizsgálat

A skót Glasgow-i és Aberdeen-i Egyetem kutatói az angol Lancaster Egyetem munkatársaival együttműködve a témában készült eddigi legszélesebb körű vizsgálatot végezték el. Több mint ötszázezer skóciai páciens három éven keresztül, 2013 és 2016 között rögzített kórtörténetét tanulmányozták a szakemberek. A levont tanulságok azt mutatják, hogy a tartós mentális problémákkal küzdő betegek esetében nyolcszor nagyobb, a testi bajokkal diagnosztizált személyeknél pedig mintegy háromszor nagyobb annak az esélye, hogy egy éven belül elhaláloznak, ha panaszaikkal nem keresik fel rendszeresen orvosaikat, legalább kettő vagy annál több vizsgálati időpontot elmulasztva.

Megéri?
Megéri?Shutterstock

A kutatók szerint a különböző mentális betegségekkel küzdő páciensek körében a leggyakoribb, hogy elmulasztják a kitűzött orvosi vizsgálatot, mely súlyos következményekkel járhat egészségükre nézve. A kutatás vezetője, dr. Ross McQueenie elmagyarázta, hogy az ezeknél a személyeknél előforduló korai halálozás sok esetben olyan külső, nem természetes okokra vezethető vissza, mint az öngyilkosság, melynek megakadályozásában fontos szerepet játszhat a rendszeres szakszerű orvosi kezelés.

Éppen ezért, a tudóscsoport a jövőben annak vizsgálatára helyezi a hangsúlyt, milyen módokon képes a megfelelő orvosi ellátás csökkenteni a korai elhalálozás kockázatát a lelki- és testi gondoktól szenvedő betegek esetében. A kutatók szerint mind magukra a szakemberekre, mind az egészségügyi rendszerre nagy felelősség hárul a kérdésben. Az utóbbi feladata, hogy a lehető legszélesebb körben tegye elérhetővé a szakszerű orvosi ellátást, így elősegítvén azt, hogy a betegek minél nagyobb hányada kaphasson megfelelő kezelést, mielőtt még túl késő lenne. Mi pedig akkor járunk a legjobban, ha rendszeresen, lehetőleg néhány havonta meglátogatjuk körzeti orvosunk rendelőjét, nem bízván sorsunkat a véletlenre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek