Mit lehet tenni, ha alkohollal tukmálnak?

Sokszor kellemetlenül érezhetjük magunkat, ha egy társaságban csak mi nem fogyasztunk alkoholt. Szégyenkezésre azonban semmi ok, egyre több ember szerint elismerésre ad okot, ha valaki nemet mond az ivásra.

Megesett már veled, hogy egy társaságban piával traktáltak, miközben semmi kedved nem volt inni? Kellemetlen, nem igaz? És te szoktál ilyet csinálni? És gondolsz-e ilyenkor arra, hogy a másik azért nem iszik, mert nem bírja, mert beteg, terhes vagy éppen egy felépülő függő

BBC most ismert embereket kérdezett arról, vajon milyen érzés, amikor az ember ebbe a helyzetbe kerül, és hogyan is érdemes ilyenkor viselkedni.  

Alkohol nélkül is szép az élet 

Sokan beszámoltak azokról a kellemetlen szituációkról, melyeket az ünnepek alatti családi összejövetelek okoztak. Stephen McGann, a Hívják a bábát! televíziós sorozat színésze szerint számos frusztráló pillanatot él át ilyenkor az, aki egészségügyi vagy elvi okokból egyáltalán nem fogyaszt alkoholt.

McGann 55 éves, 18 éve nem fogyaszt alkoholt. Egy jótékony célt támogató teljesítménytúra abszolválása során jutott erre a döntése a színész, miután olyan környezetben nőtt fel, ahol a sörfogyasztásnak igen erős kultúrája van. Elhatározása óta azonban nem szenved sem a részegség, sem a másnaposság által okozott rosszullétektől, elmondása szerint sokkal inkább élvezi az életet. Előfordult már, hogy McGann egy barátjával amiatt veszett össze, mert nem fogyaszt alkoholt, és ez elég mély nyomot hagyott benne. Nemrég egy eseményen még azelőtt a kezébe nyomott a pincér egy pohár bort, mielőtt egyáltalán köszönt volna. Képzeljük el, mennyire nehéz lehet például egy gyógyulófélben lévő alkoholistának ilyen esetekben.

A bulizáshoz inni is kell. Vagy mégsem?
A bulizáshoz inni is kell. Vagy mégsem?Shutterstock

A britek csak ivással kapcsolódnak ki?

Az angol regényíró, Matt Haig a depresszióval kapcsolatos küzdelmeit osztotta meg a nagyközönséggel a Miért érdemes életben maradni? című könyvében. Haig azt vallja, hogy célszerű elkerülni azokat a helyzeteket, ahol az ember nyomás alatt érzi magát. Szeret inni, azonban ezen a téren is kifejezetten fontos a mértékletesség, hiszen a túlzott alkoholfogyasztás szorongáshoz, majd depresszióhoz vezet, ezek pedig erős érvek az ivás ellen. Matt Haig számára ezért néha az jelenti a legkönnyebb megoldást, ha egyszerűen nem jár szórakozóhelyekre, hiszen így egyáltalán nem teszi ki magát a kísértésnek. Néha még olyan esetekben is nyomást érez magán, ha az adott társaság nem ad erre okot, hiszen ez kicsit olyan, mint amikor az ember vegán.

Azért, mert mások bűntudatot éreznek a cselekedeteik miatt, rád fognak neheztelni.

Az író szerint hatékony segítség lehet megszabadulni az alkoholtól, ha egyes események alkalmával a kocsmák és bárok helyett éttermekbe járunk, a hétköznapok alatt felgyülemlett feszültséget kocsmázás helyett edzéssel vezetjük le, és törekszünk arra, hogy vissza tudjuk utasítani, ha valaki alkohollal kínál minket. Matt Haig szerint az emberek azt gondolják, hogy szinte mindig van okuk az ivásra, és ezt nem is kérdőjelezik meg. A legtöbben bele sem gondolunk abba, hogy rengeteg más lehetőségünk van összefutni egymással a kocsmákon kívül is.

Előre szólok: katasztrófa, ha iszom!

Catherine Gray, a The Unexpected Joy of Being Sober (A józanság nem várt örömei) című könyv szerzője szerint ő azok közé az emberek közé tartozott, akik minél többet isznak, annál agresszívabban próbálják rábeszélni a társaság többi tagját is az alkoholfogyasztásra. Mint megjegyzi: „Ha valaki nem ivott, nem akartam, hogy a társaságunk tagja legyen. Már tudom, hogy sokkal inkább magamat kellett volna megkérdőjeleznem, mintsem őket.

A legnagyobb ivók bűntársakat keresnek maguk mellé”.

Gray most 38 éves, öt évvel ezelőtt hagyott fel az alkohol fogyasztásával, mert nem tudta tartani a mértéket, ami kimondottan nehéz, ha a környezetében nem talál senkit, aki tud ebben neki segíteni. Mostanában, ha a társaság arra ösztönzi, hogy igyon, megpróbálja elviccelni a témát. Senkit sem érdekel, ha az alkohol egészségügyi kockázatairól mesél, ezért inkább felhívja a körülötte lévők figyelmét arra, hogy könnyen katasztrófát tud varázsolni az estéből, ha inni kezd. Bocsánatot kérni azonban sosem szabad azért, mert nemet mondunk az alkoholra, hiszen erre nagy eséllyel ugrik az egész társaság.

Szociális magány

Annak ellenére, hogy az alkohol mélyen beágyazódott a társadalmi életbe, fogyasztásának kultúrája változik. A Londoni Egyetem kutatásának eredményei szerint a fiatalok közel egyharmada egyáltalán nem fogyaszt alkoholt. Mégis, a mentális egészségügyi problémáktól szenvedő fiatalok jelentős mértékben küzdenek az alkohollal is.

Jennifer Griffin pszichoterapeuta, valamint a Turn2me – egy fiatalok számára kifejlesztett, mentális problémákban online segítségnyújtást biztosító honlap – vezetője azt vallja, hogy rengeteg olyan problémával találkoznak munkájuk során, amely az alkoholfogyasztás következtében alakult ki.

Az alkoholfogyasztás szorosan kapcsolódik a szorongás és a depresszió kialakulásához. Manapság azonban a fiatalok szociális életének alakulásában jelentős szerepet játszik az alkohol. Ha valaki úgy döntene, hogy emiatt nem találkozna a korosztályával, könnyen elidegenítheti magát, magányos lesz. Kifejezetten nehéz ellenállni az ivásnak abban az esetben, ha a társaság valamelyik tagja felajánlja, hogy egy kört ő áll mindenki számára. Ez a jelenség pedig egyre népszerűbb a fiatalok körében. Megoldást jelenthet, ha a társaság nyomásától függetlenül, megpróbáljuk a saját határainkat és érdekeinket szem előtt tartani.

Ahogy egyre nagyobb a tudatosság az alkohol egészségkárosító hatásaival kapcsolatban, egyre többen döntenek az absztinencia mellett. Ha valaki azt mondja, hogy nem kér alkoholt, ne kérdezzük meg kétszer.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek