Térrendezés japán módra, profin

Marie Kondo igazi világsztár. A még mindig csak 34 éves japán nő az elmúlt években világszerte millióknak segített észszerűbbé, élhetőbbé és harmonikusabbá tenni otthonát. A KonMari mára erős márkanév, Kondót a Time magazin 2015-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta, könyvei több mint 30 országban jelentek meg. Írásaiban nemcsak a rendezett otthon, de a helyrebillent életegyensúly ígéretével is kecsegtet.

Az Apartment Therapy a legfontosabb tudnivalókat foglalja össze a rendteremtés művésznőjéről.

A KonMari-módszer

Kondo rendteremtő módszere a nyugati ember számára felvillanyozóan újszerű, és alapjaiban változtatja meg a birtokláshoz és a tárgyainkhoz való viszonyunkat. Abból az alapfeltevésből indul ki, hogy csak azokat a dolgokat érdemes a környezetünkben tartanunk, amelyek jó érzéssel töltenek el bennünket. Vagyis amikor a mindent elborító tárgytengerben válogatunk, nem a „Kell ez nekem?” vagy a „Fogom-e még viselni?” a megfelelő kérdés, hanem az, hogy „Tud nekem örömet okozni?”.

Megmelegít? Gyönyörködtet? Feldob? Akkor maradjon! Legalább egy éve nem használtam? Valamiért nem szeretem, nem szívesen dolgozom vele? Menjen!

Ahhoz, hogy rendet tegyünk magunk körül, muszáj válogatnunk, és ha valami nem felel meg a fenti kritériumoknak, akkor annak mennie kell. Ruhák, könyvek, papírok, maradékok (a megkezdett tisztítószerektől a fél tasak fűszerig) és érzelmi töltöttségű tárgyak – ez legyen a szelektálási sorrend, és mindössze hat egyszerű szabályt kell tartanod a válogatás során.

  • kötelezd el magad a változás mellett,
  • képzeld el a számodra ideális életstílust,
  • szelektálással kezdj, vagyis válogasd szét kategóriák szerint a holmijaidat,
  • kategóriánként, ne helyiségenként haladj,
  • végül tedd fel az örömre vonatkozó kérdést

Ha jól csinálod, a vállalhatatlan felfordulásból rövid úton harmonikus otthon lesz.

A kezdetek

Kondo már gyerekkorában nagyon fogékony volt a harmonikus térrendezés iránt; otthon és az iskolában is szeretett rendezgetni, takarítani, pakolni. 19 éves egyetemista volt, amikor Tokióban első rendteremtő vállalkozását indította. Szintén fiatal korára és a japán kultúrára vezethető vissza módszereinek többsége is. Kondo korán megismerkedett a sintóval, s ennek az ősi vallásnak az alapértékeit munkájába is átmentette. A sintó szerint az élő és az élettelen dolgokban is szent erő, istenség lakik, amit jó megismerni, és kötelező tisztelni. Munkája előtt mindig meditál, szertartásosan hálát ad az őt vagy ügyfeleit szolgáló tárgyak addigi szolgálataiért, és ahogy fentebb is írtuk, az örömet adó, a szívhez szóló tárgyakat kutatja. Így minden marad, ami kell, és semmi, ami nem. 

Netflix

A Netflix 2018 végén indított sorozatot Kondó főszereplésével – az idei évet rendteremtési fogadalmakkal kezdők nagy örömére. A negyvenperces epizódokban extrém helyzeteket kell megoldania, olyanok háza táján rendet téve, akiket elborítanak felhalmozott tárgyaik. Az özvegy, aki szeretett férje holmijai között vész el, és az örök gyűjtögető is küzdelmes, de örömteli átalakulást tapasztal a 40 perces epizódokban. A tévézés is jól áll neki, nem véletlenül szerepelt már Japánban is számtalan tévéműsorban. Munkáját a „Tégy rendet Marie Kondóval” epizódjaiban tolmács is segíti, hogy minél jobban megértesse magát az ügyfelekkel, de az egyes részek végén erre már nincs is igazán szükség. A rend önmagáért beszél.

Könyvek

Kondó könyvei közül kettő már nálunk is kapható. A Rend a lelke mindennek... hozta meg Kondó számára a világsikert, emellett itthon is kapható a Tiszta öröm... című képeskönyv is, a legújabb The Life-Changing Manga of Tidying Up... című képregényes verzió, ahol egy fiktív mangakarakter vezet be a rendteremtés művészetébe, még nem. Írásait itthon is rengetegen olvassák – igaz, nem mindenkit bűvöl el teljesen a rendteremtésnek ez a módja. Vannak, akik szerint pazarlás kidobni a nemszeretem, vagy régen használt dolgokat, és nem helyes az adott érzelmi állapotunktól függően dönteni akár súlyos pénzekért megvásárolt dolgokról. De még ők is elköteleződnek egy-egy KonMari-módszer, például a vízszintesen pakolás mellett. 

Dobozok

Kondo nem gondolkodik bonyolult tárolórendszereken és fedeles, mindent elnyelő dobozokban, mert mint mondja, ezek akkor is a rend hamis illúzióját kelthetik, ha valójában csak belehánytuk a holmijainkat.

Inkább azt javasolja, hogy a tárolást is egyszerűsítsük le, amennyire csak lehet. A vegyes holmikat nagy átlátszó tasakba, az összehajtott ruhákat régi cipősdobozokba tehetjük, és érdemes fenntartani egy kincses fiókot is, ahová az érzelmi töltetű tárgyak kerülnek.

Ja, és persze weboldaláról is vásárolhatnánk megfelelő dobozokat, ha a 6 darabos, kilencven dollárt kóstáló minimál kivitelezésű papírkészleteket nem kapkodták volna el. Nem is baj, szerintem konmarisabb és költségkímélőbb módszer a már meglévő dobozainkat felhasználni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek