Mindent beborít körülöttünk az emberi ürülék

Olvasási idő kb. 3 perc

Legalábbis egy vizsgálat szerint nagyon-nagyon sok mindent.

Aki eddig is megszállottan kenegette a kezét fertőtlenítővel, az még gyakrabban fogja, miután eláruljuk egy nemrég készült tanulmány messzemenő következtetését, miszerint az emberi ürülék sokkal több helyen fellelhető, mint ahogyan azt hinnénk. Az egész onnan indult, hogy megnézték nyolc McDonald’s-étterem érintőképernyős rendelését leadó kioszkjának a felületét, és mindegyiken, azaz az összesen találtak emberi székletmaradékot. Na azért nem kell rögtön megijedni, nem csak a McDonald’s érintőképernyőitől kell óvakodni a jövőben, és nem csak az ürülék az egyetlen olyan dolog, ami aggodalomra adhat okot. 

Staphylococcus és lisztéria is volt a találatok között az ürülék mellett, ezek külön-külön is elég veszélyesek, együtt pedig nem igazán olyan koktél, amire az ember vágyik, pláne nem egy étteremben. A vezetőség elmondta, hogy rendszeresen fertőtlenítik ezeket a kioszkokat, az orvosok pedig hisznek nekik, de azt javasolják, hogy valami erősebb szert kellene alkalmazni, ez viszont nem biztos, hogy jót tesz a berendezésnek. Szóval ördögi kör ez, de aki ezen izgul, annak eláruljuk, hogy egy másik tanulmány szerint az emberi ürülék tulajdonképpen körbevesz minket. Nyilvánvaló, hogy mosdóhasználat után kezet kell mosni, de talán érdemes ennél gyakrabban is alaposan megtisztítani a kezeinket, bár jó, ha hozzászokunk a gondolathoz, bármennyire is undorító az egész, hogy teljesen nem tudjuk kivédeni. 

A rendszeres kézmosás sokat segít
A rendszeres kézmosás sokat segítShutterstock

Az elmúlt időszakban ugyanis fekália maradványait találták jégkockákban, mármint olyanokban, amiket a Costa Coffe, a KFC vagy a Starbucks tesz az italaiba. Az Arizonai Egyetem egyik professzora azt a megállapítást tette, hogy az irodai bögrék 18 százalékán található emberi ürülék maradványa, és akkor még az olyan hétköznapi helyekről nem is beszéltünk, mint a pénz, uszoda, kapaszkodók, edzőtermi felszerelés, és hát nem utolsósorban a mobilunk. 

Nem halsz bele

A jó hír az, hogy maximum csak a tudatba lehet belebetegedni, arra nagyon kicsi az esély, hogy valóban gondot okoznak ezek a baktériumok. Dr Ben Chapman az Észak-karolinai Állami Egyetem élelmiszer-biztonsági szakértője elmondta, hogy a tanulmányok többségében nem térnek ki arra, hogy azok a baktériumok mennyire aktívak, vagyis hogy okozhatnak-e megbetegedést. Nap mint nap rengeteg baktériummal találkozunk, és többségük nem okoz semmilyen panaszt. Ahhoz pedig, hogy például az e.coli, azaz kólibaktérium megbetegítsen, egyszerre nagyon sok baktériumnak kell bekerülni a szervezetünkbe. 

Törődj bele, lépj tovább

Vagyis, az emberi ürülék mindenhol ott van, valószínűleg be is jut a szervezetedbe, de mindenki más is így van ezzel, szóval kár ezen fennakadni. Inkább moss kezet rendszeresen, tisztálkodj rendszeresen, és ha úgy érzed, használj kézfertőtlenítőt is, persze csak módjával

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek