Ideje egy életre elfelejteni a kézi mosogatást

Azt mondják, most már igazán ideje áttérni a gépi edénytisztításra, mert a hosszas kézi öblögetés totális víz- és energiapazarlás, ráadásul a kezed is tönkremegy benne.

Sokáig én is úgy gondoltam, hogy a gépi mosogatás úri huncutság, de ma már nehezen mondanék le erről a kényelmes és környezetbarát megoldásról. A Lifehacker írása szintén lebeszélne az old school módszerről. 

Mitől olyan takarékos?

Az emberek nagy többsége drámaian alábecsüli, mennyi víz megy el egy kiadós kézi mosogatás ideje alatt. Még egy víztakarékos perlátorral (és nem biztos, hogy legtöbbünknek ilyen van a konyhájában) is körülbelül 2-5 liter folyik el percenként. És ha kézzel szoktál mosogatni, tudod, hogy egy teli mosogatónyi edényt azért nem néhány perc alatt lögybölsz el. Ráadásul a befektetett idő és fáradság mellett a víz melegítésének is van energiavonzata.

A modern, energiatakarékos mosogatógépek körülbelül 13 liter vízből elmosnak (méretüktől függően) akár 10-12 terítéket is, és évente mindössze 270 kilowattóra körüli energiát fogyasztanak. A két mosogatási módszer összehasonlításáról itt olvashatsz: ezekkel a számokkal nehéz vitatkozni. Kevesebb víz- és energiafogyasztás pedig = kisebb ökológiai lábnyom.

Tovább is van, mondjam még?

A mosogatógép remekül és azonnal elnyeli egy kiadós vacsorázás nyomait, és napközben vidáman gyűlhetnek benne az edények, ahelyett, hogy a mosogatótálcából folynának ki. Ráadásul szerintem nagyon higiénikusan is tisztít: kézzel biztos nem tudnál, mondjuk 60-70 fokos vízben mosogatni.

A mosogatógép higiénikusabban tisztít
A mosogatógép higiénikusabban tisztítShutterstock

Külön érdeme ennek a módszernek, hogy nem megy tönkre sem a kezed, sem a manikűröd (igen, lehet gumikesztyűben is mosogatni, de én olyankor például mindig úgy érzem, el fogok ejteni valamit), ami a kézi mosogatás egyik eléggé kellemetlen velejárója. Kisebb háztartás esetén is jól kihasználható, mert nyugodtan megvárhatod, míg összegyűlik benne egy teljes adag, vagyis nem kell kevesebb edénnyel – és így már nem is annyira takarékosan – használnod.

Ellenérvek?

Persze, vannak azok is. Az egyik, hogy egy jó, és tényleg energiatakarékos mosogatógép drága. Sokan, bármennyire is szeretnének hosszú távon spórolni, nem tudnak egyszerre százezer forint körüli (egy igazán energiatakarékos, ultramodern masina lényegesen többe is kerülhet) összeget szánni arra, hogy energiahatékonyabbá tegyék a konyhájukat. A másik (nem is annyira ellenérv, inkább fontos tényező), hogy a jó mutatók csak a telepakolt gép esetén érvényesek, vagyis még mindig jobb 1-2 csészét kézzel ellögybölni, vagy nagyobb adagokat összevárni, mint félházzal üzemeltetni a gépet. 

És persze az is igaz, hogy kézzel is lehet tudatosabban, spórolósabban mosogatni: a víz-mosogatószer-víz sorrend tökéletesen működik, igazából nincs rá szükség, hogy végig folyasd a vizet.

Ha viszont megteheted, hogy beruházz egy ilyen masinába, és odafigyelsz, hogy mindig teletöltve járasd, a közüzemi számládon megspórolt összeg mellett szabadidőből is többel gazdálkodhatsz majd. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek