A szülők életkora és szemszíne mellett úgy tűnik, az apák testalkata is meghatározó lehet a tekintetben, milyen partnert választanának maguknak a heteroszexuális nők.

Azért nem Freud Ödipusz- és Elektra-komplexusával kapcsolatban bukkantak perdöntő bizonyítékra a pszichológusok, nem kell tehát attól tartanod, hogy egyszer csak előtörnek belőled az ösztöneid és nekiugrasz apádnak. Partnert viszont könnyen lehet, hogy valóban a szüleink alapján, azon belül is a külsejük alapján választunk – írja a Tonic.

A 769 heteroszexuális cseh nő és 149 meleg férfi részvételével lefolytatott kutatás szerint ugyanis egyértelmű az összefüggés az apák és az ideálisként megjelölt partnerek testalkata között. A résztvevőknek különböző testalkatú férfiak körvonalai alapján kellett meghatározniuk, melyik sziluett hasonlít leginkább a jelenlegi és az ideális partnereikéhez, valamint az apjukhoz.

A kutatók szerint pedig nagyon is mérvadó a dolog, a heteroszexuális nők esetében ugyanis statisztikailag jelentős volt az átfedés az apjuk és az általuk ideálisnak gondolt partnerek testalkata között. Az hogy sovány, karcsú vagy terebélyes apával bírtak, nem bizonyult meghatározó tényezőnek, a szülővel ápolt kapcsolatuk minősége viszont annál inkább, ahol ez ugyanis jó volt, nagyobb volt az átfedés. A sajét nemükhöz vonzodó férfiaknál ez nem volt tényező, és inkább sovány testalkatnál volt azonosság.

shutterstock 160939187

Az idősebbek tetszenek?

Nem ez az egyetlen olyan kutatás egyébként, amely hasonló összefüggésekre bukkant. Egy 2013-a kutatás szerint a szülők kora is számít, az idős szülőkkel rendelkezők ugyanis nagyobb eséllyel választanak maguknak idősebb partnert. Emellett az ellentétes nemű szülők szemének színe is hatással lehet arra, kire esik a választásunk.

De mégis miért?

Az egyik elmélet szerint egyszerűen arról van szó, hogy az első mozgó élőlényt/tárgyat anyjuknak fogadó libagyerekekhez hasonlóan mi is megtanuljuk egy esetleges partner esetében is kívánatosnak minősülő tulajdonságként azonosítani a szüleink tulajdonságait és külsejét. A szinte automatikusan követendő példaként értelmezett tulajdonságok pedig sokszor később is meghatározók maradnak.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.