18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Soha nem volt még ennyire jó egyedülállónak lenni

A szinglik egészségesebbek, többet szexelnek és még jól is érzik magukat.

Sokan gondolják azokról aki hosszabb-rövidebb ideig szinglik maradnak, hogy összességében boldogtalanabbak, kevesebbet szexelnek vagy hogy tulajdonképpen nem is igazi felnőttek… Magyarul, hogy ők húzzák a rövidebbet. Egy, a 2017-es év releváns kutatásait összegyűjtő pszichológus szerint azonban a tények más mutatnak. 

Eleve egyre kevesebben vannak azok, akik a házasságot komoly mérföldkőnek látják a felnőtté válás útján. Egy tavalyi felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a házasságkötés vagy a gyerekvállalás hozzájárulna ahhoz, hogy valaki felnőttnek nevezhesse magát. Az iskolák befejezése és egy teljes munkaidős állás már sokkal fontosabb feltétele ennek a megkérdezettek szerint.

shutterstock 705188422

A középiskolásokat  csak a mémek érdeklik

Az amerikai állapotokra jellemző adat, hogy egy tavaly ősszel publikált, negyven év adatait felhasználó tanulmány szerint az utóbbi években volt a legalacsonyabb azok száma, akik ha csak egyszer is, de szexeltek vagy randiztak a középiskola utolsó három éve alatt.

Na, de a szinglik

Bár a felnőttekre is igaz, hogy összességében kevesebbet szexelnek mint régen, egy, az 1989 és 2014 közötti időszakot megvizsgáló és 26 000 ember részvételével készült kutatás szerint ez főleg a házasokra és az elváltakra vonatkozik. Szerintük átlagosan évi 9 pásztorórával átlagolnak kevesebbet az amerikaiak. Mivel azonban főleg a házasoknak és az elváltaknak ment el a kedve a szextől, a szinglik beelőzték őket a kutatók szerint, és többet szexelnek, mint a házasság terhe alatt senyvedő társaik. Nem mindenki választja persze ezt az utat: a népesség 3 százaléka ugyanis egyáltalán nem kér a dologból, és a különálló szexuális hovatartozásként azonosított aszexuálisok csoportját gazdagítja inkább.

Ráadásul jól is érzik magukat?!

Egy, a párkapcsolatok és az önbecsülés kapcsolatát feltérképező kutatás szerint csak abban az esetben érzik magukat jobban a kapcsolatban lévő emberek, ha valóban megbízható lábakon áll, jól működik és legalább egy évig elevickél a kapcsolatuk. Ellenkező esetben rosszabbul járnak, mint azok, akik egyáltalán nem erőltetik a társkeresést, és meg sem próbálkoznak a dologgal. Emellett a házasok sem járnak jobban önbecsülés téren, mint a kapcsolatban lévő, de a házasságra nemet mondó párok – állítja a 9000 német részvételével készült kutatás. 

És még egészségesebbek is

Sokáig úgy gondolták, hogy a házasságban élők egészsége összességében jobb mint az egyedülállóké, mondván a házastársak mindenben támogatják és segítik egymást, ami majd odavezet, hogy egészségesebbek is maradnak. Ennek azonban három tavalyi tanulmány is ellentmondani látszik.

Az egyik, 79 000 amerikai nő egészségi állapotát megvizsgáló kutatás szerint például egészségesebbek a házasoknál azok a nők, akik a három évet felölelő kutatás alatt váltak el vagy mindig is egyedülállók voltak. A testtömegindexe, a derékbősége és a vérnyomása is jobb a kutatók szerint az egyedülálló nőknek, akik ráadásul kevesebbet isznak, egészségesebben táplálkoznak és többet is mozognak. Az egyetlen kivétel ez alól a dohányzás volt, ebben ugyanis mindenkit lepipáltak az elvált nők.

A másik két kutatás összesen 23 000 résztvevője szintén arról számolt be, hogy mióta házasok, rosszabb az egészségi állapotuk, mint azelőtt. Ez alól csak egy kivételt találtak a kutatók, az idősebb, 1955 és 1964 között született nők egészségesebbek voltak ugyanis, mióta összeházasodtak. Feltéve, hogy legalább 10 évig házasok maradtak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra