Hiába napozom, sohasem vagyok elég barna

A várva várt nyár már minden értelemben megérkezett, naptári, meteorológiai időpontokhoz kötötten egyaránt. És amiért ez annyira jó nekünk, arról részben a napsütés tehet, aminek közérzetjavító hatásán túl biológiai haszna is van az emberi szervezetre. Elég az elengedhetetlen D-vitaminra gondolnunk, és még megannyi érvünk van a napfény áldásos hatásai mellet. De valljuk be, legtöbbünk a nyári munkaórákban, az íróasztal mögött is sokat adna egy tengerparti napfürdőért. Ugyanakkor gondolta volna, hogy a napozás, a barnulás igénye is képes függőséget életre hívni? Ez egy újabb hóbort lenne vagy tényleg van az addiktológiának válasza a kérdésre?

shutterstock 19482361

Napbarnította bőrből függőség?

Elsőre talán abszurdnak tűnik, hogy egy olyan esztétikai igény, miszerint valaki bronzos bőrszínt szeretne elérni, függőségbe torkollhat. Ugyanakkor elméletileg kimeríthetetlen a viselkedési függőségek lehetősége és meghatározhatatlan számú tevékenységhez, viselkedési formához kapcsolódhat addikció. Annak, hogy a huszadik század vége óta és a huszonegyedik században rohamosan megnőtt a viselkedési addikciók típusainak száma, csak részben hihetünk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a diagnosztika szempontrendszere és eszköztára jelentősen bővült, így ma már néven nevezünk olyasmit is, ami korábban is létezett, de létezéséről nem tudtunk. Az esztétikai igény kimerítése - vagyis a barnulás vágya - kapcsán arra is gondolhatunk, hogy az evészavarok vagy a testedzésfüggőség kapcsán is megjelenik a függőség-koncepció, mindkét esetben a jelenség felszínén a test esztétikai igényének teljesítését találhatjuk. Miben lehet más a barnulástól való függőség? Más-e egyáltalán?

 De ha egyszer nem vagyok elég barna...

A szolárium rendszeres használata vagy a természetes napfénytől való barnulás nem éri el a várt hatást, jellemzően a barnulni vágyó önmagáról alkotott testképe eltér a realitástól, sápadtnak és színtelennek látja magát a kirívó bronzos bőrszín ellenére is. Olyan árulkodó jelek is elkerülhetik a figyelmét, mint a káros behatások általi korai bőröregedés. Az érintett jellemzően több időt tölt a barnuláshoz kötött tevékenységekkel, mint ahogy azt eltervezte, így jutunk el a kontrollvesztés fogalmáig, mely semmilyen függőségtől nem idegen. Kialakulhat a tolerancia, és a tevékenység elmaradása esetén jelentkező, pszichés szinten mutatkozó elvonási tünetek mutatkozhatnak.. Fennállhatnak a sóvárgás jegyei.

A függő számára függősége válik természetessé, így sem a külső megjelenés drasztikus elváltozásai, sem a tevékenységre vonatkozó külső visszajelzések nem térítik belátásra a napfény szerelmesét, pontosabban függőjét. A mások részéről megfogalmazódó problémaazonosítás azért is eredménytelen sok esetben, mert valóban egy ártalmatlan cselekvésről van szó, amennyiben a napfürdőző nem függőségként működteti azt. Függőségre utal az is, ha az egyén leállási, kontrollálási kísérletei kudarcba fulladnak. Ritka azonban, hogy az érintett tisztába legyen kontrollvesztett tevékenységének tényleges következményeivel, szerfüggőségnél ez kevésbé kérdéses.

shutterstock 294420170

 Bőrgyógyászhoz vagy pszichológushoz?

A DSM-V diagnosztikai rendszerében nem találkozhatunk barnulási függőséggel,de több ízben kapcsolatba hozható a testdiszmorfofóbiával, hangulatzavarral, szorongásokkal, impulzuskontroll-zavarral.Emellett tanorexia néven írható le a szolárium függőségbe hajló, tólzott használata, mely endorfin felszabadulásával jár. A szoláriumhasználat az elégedettség és kiegyensúlyozottság vágyott érzéseivel kapcsolódik asszociációba, de nehézségekre, elakadásokra, félelmekre és szorongásokra is vélt gyógyír a függők számára. Bőrgyógyászati kockázatait nem lehet elbaggatellizálni, hiszen a melanoma valós veszély. Pszichológiáját tekintve hagyatkozhatunk a függőségekről való általános tudásunkra,de azt érdemes észrevenni, hogy a médiahatások és fiatalok körében a kortárshatások erőteljesen támogatják a függőség irányába ható napfényürdőt. Itt kell megjegyezni, hogy a serdülők és fiatal felnőttek különösen veszélyeztetettek.

Jól érezni magamat a bőrömben

Addiktológiai szempontból a betegségbelátás kialakítása legalább akkora kihívást jelent ,mint ami ezután következik. Ugyanakkor kognitív viselkedésterápiával jól megmunkálhatóak a kognitív torzítások, vagyis azok a gondolatok, melyek diszfunkcionálisak és torzítottak a testkép értelmezésével kapcsolatban. A motivációs interjú szintén egy kiindulási pont lehet. A támogató terápiás team –mely ez esetben nem nélkülözheti a bőrgyógyászt – sokszempontú rálátáshoz segítheti a klienst.Ez a típusú függőség mindenestre hűen példázza, hogy maga az addikció vonz be egy valós vagy absztrakt tárgyat, így a függőség eredője kevébé, vagy nem kizárólagosan az addikció tárgyában keresendő, sokkal inkább az addikció általános természetében. A végcél azonban mindig ugyanaz: hogy szerek és addikcióként működő viselkedések nélkül érezzük magunkat jól a bőrünkben.

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns a kémiai és viselkedési függőségekkel foglalkozik, de szívesen reagál a függők hozzátartozói oldaláról felmerülő kérdésekre is. Családi, házassági és nevelési problémákkal, bántalmazással és életvezetési gondokkal rovatunkban Sári- Kurán Zsuzsa pszichológus, családterápiás tanácsadó és Sebők Franciska tanácsadó szakpszichológus, az emPatika munkatársai foglalkoznak. Sákovics Diana pszichológus, a Dívány Ego rovatának szakmai vezetője pedig szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra