Ezek nélkül ne induljon neki a túrának

Túrázni jó, szinte mindenki szívesen is csinálja, egészen addig, amíg nem szerez néhány rossz tapasztalatot. Hogy ez ne történhessen meg, íme, néhány kötelező kellék egy jó kiránduláshoz.

Megfelelő öltözék

Természetes dolog, hogy a túrázásnál az ember a körülményeknek megfelelően öltözik fel. Ha erdőbe megy, még nyáron is jobb, ha hosszúnadrágot visel, zoknival és cipővel. Így ugyanis elkerülheti a kisebb sérüléseket, rovarcsípéseket, és a kullancsoknak is kevesebb esélyt ad. Ez igaz a felsőruházatra is, de persze azt is tartsa szem előtt, hogy ha nagyon megizzad, azzal is felhívja magára a rovarok figyelmét.

A túrázás alapkelléke a kényelmes cipő. Ezen nem is érdemes spórolni, hiszen az út felét sem élvezi majd, ha tornacipőben vág neki. Ezeknek a talpa ugyanis nem erre van kitalálva, így erős fájdalmat is érezhet a gyaloglás közben. Igaz, nem éppen a legolcsóbb tétel egy ilyen lábbeli, de megéri a beruházást.

Kép: Decathlon
Kép: Decathlon

Elsősegélycsomag

Nem foglal sok helyet, és sokszor szerencsére nincs is rá szükség, mégis jó, ha a táskában lapul. Ami mindenképpen legyen benne:

- fertőtlenítő

- csipesz (szálkákhoz)

- steril géz, ragasztócsík

- ragtapasz

- rovarriasztó

- allergiásoknak a gyógyszerek

Térkép és iránytű

Amikor kirándulni indul – legyen szó városnézésről, vagy erdei túráról – vigyen magával térképet. Az iránytű szintén jó választás lehet, de ha szereti az egyszerű és modern megoldásokat, akkor maradjon az okostelefonnál. Ezen van GPS, és online térképet is elérhet az adott városhoz. Érdemes azonban a papíros verziót is beszerezni, különösen, ha erdőbe megy, és ezért nem olyan rossz beruházás jól bevált iránytű sem. Ez sem foglal sok helyet, és csak egy párszáz forintos tételről van szó.

GettyImages-513090087
Ktsdesign / Europress / Getty

Étel és ital

Első kevésbé, utóbbi azonban nagyon is fontos. Egy kirándulásra mindenképpen vigyen magával legalább egy palack vizet, hiszen kimerítő lehet a gyaloglás, főleg nyáron. A városnézésnél sem jön rosszul, mivel a látványosságok közelében az árak sokszor igen magasak is lehetnek, és nem mindig találunk olyan boltot, ahol baráti áron mérik a hűsítőt. Az erdőben értelem szerűen nem lesz üzlet, így oda minimum 2-3 liter vizet vigyen magával. Az étel tekintetében is érdemes előre gondolkodni: egyrészt pénzt spórolhat meg vele, másrészt a hirtelen rosszullétek esetében sem rossz, ha van önnél néhány falat, vagy legalább egy kis édesség.

Zsebkés

Nagyapáink sehova nem mentek a zsebkésük nélkül. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen egy erdőben, de egy városnézésnél is hasznát vehetjük. Ki lehet vele nyitni dolgokat, de akkor is jól jön, ha a gézlapot akarja kisebbre vágni. Ezek ára sem olyan vészes, hiszen 10 000 forint körül már jó minőségben kaphatóak. A jobb túrakésekhez már tűzgyújtó kovakő is tartozik, illetve a kisebb fák vágása sem okoz nekik kihívást, így egy gyors szalonnasütés a kijelölt helyeken könnyedén megoldható.

Kép: euro-kes.hu
Kép: euro-kes.hu

Esőkabát és naptej

A tervezésekor gyakran elfeledkezünk arról, hogy felkészüljünk a kellemes idő ellentétére is. A csomagolásnál azonban az esernyőt felejtse el, mert nem praktikus, és nagyon sok helyet foglal. A kicsire összehajtható esőkabát butaságnak, feleslegesnek tűnhet, de a fél karját odaadná érte, amikor a nyakába szakad a zivatar az erő közepén, és bőrig ázva kénytelen a hidegben sietni az autó felé, ami minimum két órányira parkol.

Ugyanígy ne feledkezzen meg a naptejről sem. Bár a hiánya a túra alatt nem is lesz olyan feltűnő, másnap a fájó bőr biztosan emlékezteti a hibára. Gyerekek esetében magasabb faktorú krémet használjon, és kenje be magát is, még akkor is, ha erdőben, árnyékban sétál, hiszen a sugárzás ekkor is elérheti a bőrt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra