Amiről az élelmiszercímkék hallgatnak

Olvasási idő kb. 10 perc

Az élelmiszercímkéknek a fogyasztók számára minden fontos információt tartalmazniuk kell ahhoz, hogy tudjuk, pontosan mit is készülünk enni és közben a kalóriák számolgatásával se gyűljön meg a bajunk. Magyarországon tavaly decemberben lépett életbe az a rendelet, amely a vásárlók tájékoztatása és védelme érdekében előírja, hogy bizonyos termékek címkéjének tartalmaznia kell az energiatartalmat és a tápanyag-összetevőket is. De gondolta volna, hogy a csomagoláson feltüntetett kalóriaértékek akár 20%-ban is eltérhetnek a valóságtól? 

A csomagoláson tisztán olvasható a termékek kalóriatartalma, arról viszont sok vásárlónak fogalma sincs, hogy az energiabevitel -és felhasználás attól is függ, hogy milyen mértékben feldolgozott az adott élelmiszer. Az üzletek és éttermek azért nem árulnak zsákbamacskát, de Richard Wrangham, a Harvard Egyetem biológiai antropológia professzora szerint nem árt tudni, hogy milyen hatása van a nyers, illetve a különböző eljárással készült, feldolgozott ételeknek az emésztésünkre.

Minél nyersebb, annál jobb?

Az étel feldolgozása többek között főzést, keverést, cefrézést, vagy finomítatlan helyett finomított liszt hozzáadását jelenti. Mindezt vagy az élelmiszergyárak végzik el, vagy mi magunk minden egyes otthoni sütés/főzés alkalmával. A nyers zöldségek és gyümölcsök hasznos összetevői egy fogyókúrának, viszont ugyanannak az ételnek sült, főtt vagy épp csak pépesített formában történő fogyasztása mást eredményezhet. Őseink idejében ez még szélsőségesebb tényező, élet-halál kérdése volt – állítja Richard Wrangham. Több százezer évvel ezelőtt, amikor az ősember megtanult főzni, teste több energiához jutott, agya fejlődésnek indult, az utódlás gyorsabbá, az utazás pedig hatékonyabbá vált. Vagyis főzés nélkül ma nem lennénk homo sapiensek...

A feldolgozott ételt maradéktalanul megemésztjük

Állatokon végzett kísérletek bizonyítják, hogy az étel feldolgozottságának szintje befolyásolja a kalóriafelvétel és -elraktározás mértékét attól függetlenül, hogy az energiaforrás szénhidrát-, fehérje- vagy zsírféle. A képlet minden esetben ugyanaz: több feldolgozott étel nagyobb energiabevitelt és maradéktalan megemésztést jelent.

Vegyük a világ összes kalóriamennyiségének felét kitevő szénhidrátokat, amelyek gyakran keményítő vagy glükóz formájában fordulnak elő, amit főként a vékonybél emészt meg. Ha valamilyen keményítő tartalmú ételt nyersen fogyasztunk el, annak akár fele is emésztetlenül haladhat át a vékonybélben. Szervezetünk ilyenkor az étel teljes kalóriatartalmának csak kétharmadát - vagy annál kisebb részét - kapja meg ténylegesen, míg a maradékot valószínűleg a vastagbélben lévő baktériumok hasznosítják vagy egy az egyben távozik belőlünk.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy ragadjon le a nyers zöldségeknél, gyümölcsöknél, netán húsoknál, hiszen a szervezet egészséges működésének feltétele a megfelelő energia- és tápanyagbevitel. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy még a főtt ételek emészthetősége is változó: a keményítő még ellenállóbbá válik az emésztésnek, amikor főzés után hűlni hagyjuk, mert olyan összetétellé kristályosodik, amit az emésztőenzimek nem olyan könnyen bontanak le. Ezért az állott ételekből, mint az egynapos spagetti vagy a hideg pirítós, kevesebb kalóriát veszünk fel, mint a forrón fogyasztott fogásokból – még akkor is, ha gyakorlatilag teljesen megegyezik azok kalóriatartalma. No de ki az, aki a pirítóst hidegen szereti?

475306641
Joe Raedle / Europress / Getty

A könnyű ételtől ellustul a szervezet

A különös mértékben feldolgozott élelmiszerek általában puhábbak vagy levegősebbek, ami miatt a szervezet kevesebb energiát fordít azok lebontására. Egy kísérlet során a kutatók kétféle laboratóriumi táppal etettek patkányokat. Az egyik szilárd állapotú, tipikus, rágcsálóknak való állateledel volt, a másik fajta táp pedig csak abban különbözött ettől, hogy levegősebb volt, akárcsak a puffasztott gabonapelyhek. A kísérleti patkányok két csoportja ugyanolyan mennyiségű tápot és kalóriát fogyasztott, illetve ugyanolyan mértékben és intenzitással mozogtak. Az eredmények azt mutatták, hogy a könnyű, puffasztott táppal etetett patkányok gyorsabban nőttek és 30%-kal több testzsírjuk lett, mint a tömény, szilárd tápot fogyasztó társaiknak. Ennek oka, hogy a puffasztott étel megrágásához és emésztéséhez a szervezet kevesebb energiát mozgósít, ezért raktározódott el több zsír ezeknek az állatoknak a testében. Az emberi szervezet és emésztési folyamat ehhez hasonlóan működik: sokkal kevesebb energiát fejt ki akkor, amikor olyan ételeket fogyasztunk, amelyeket gyárilag puhítottak, pépesítettek, főztek vagy puffasztottak.

Mi mindentől függnek a számok?

Sajnos a mai falánk és lusta társadalom számára ez a természetes emésztési folyamat kedvezőtlen. Ha fogyni szeretnénk, akkor ki kell játszanunk az ösztöneinket: lemondani a puha fehér kenyérről a durva, teljes kiőrlésű kenyérfélék javára, a feldolgozott sajtról a természetes, házi sajtok, illetve a főtt zöldségekről a nyers zöldségek és gyümölcsök javára. Ez pedig sokkal egyszerűbb lenne akkor, ha az élelmiszercímkék arról is tájékoztatnának, hogy mennyi kalóriát spórolnánk azzal, ha kevésbé feldolgozott élelmiszereket fogyasztanánk. Az információhiány azonban évtizedek óta akadályozza a kalóriaszámlálás rendszerének megreformálását, amire az a szakértők magyarázata, hogy minden egyes ételfajta tényleges tápanyagtartalmának meghatározása lehetetlen és értelmetlenül költséges lenne, ezért a gyakorlat szerint több mintából származó átlagértékekkel kalkulálnak. A kutatók szerint nehéz megállapítani, hogy pontosan mennyi plusz/mínusz kalóriát jelent az, ha az étel többszörösen fel van dolgozva, hiszen rengeteg tényező (az előállítás során felhasznált alapanyagok, a termőhely, a fajta, az időjárás, a hőkezelési technológia) befolyásolja a tápanyagértékeket és az élelmiszer megemésztését. Egy biztos: az élelmiszerek kalóriatartalmát az energiát adó tápanyagok mennyiségéből és azok energiatartalmából számolják ki.

Tudta?

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság a kalóriatartalom meghatározásához öt különböző eljárást, az értékeknek a csomagoláson való feltüntetéséhez pedig plusz/mínusz húsz százalékos eltérést engedélyez. Az élelmiszergyártók legtöbbször már létező adatbázisokat használnak, vagy átváltásokat (egy gramm szénhidrát 4 kalóriának felel meg) alkalmaznak, vagy pedig elégetik az adott terméket ahhoz, hogy meghatározzák annak energiatartalmát.

Az élelmiszercímkézés eljárása tehát kétféle rendszer között ingadozik, melyek közül Richard Wrangham professzor szerint egyik sem kielégítő. Az egyik pontos kalóriaértékeket mutat, de nem veszi figyelembe az élelmiszerek feldolgozottságának tényét és ezért nem tudjuk, hogy az adott kalóriamennyiségből szervezetünk mennyit használ fel. A másik ezzel szemben figyelembe venné az élelmiszer feldolgozásának hatásait, viszont pontos adatok nélkül. Emiatt a helyzet miatt a legtöbb ország nem számol a feldolgozott ételek és hozzávalók szervezetünkre tett hatásával, ami miatt nem csoda, hogy a fogyasztók is értetlenkednek. A szakértő hozzáteszi, hogy a feldolgozatlan ételek címkéi valószínűleg túlbecsülik (!) azok kalóriatartalmát és figyelmen kívül hagyják az emésztési folyamattal járó energiafelhasználás, valamint a baktériumok szerepét. Mivel azonban a feldolgozott termékek megemésztése kevesebb energiát igényel, ezért azoknak a címkéin a túlbecsülés mértéke kisebb. Az élelmiszergyártással és a címkézési eljárással kapcsolatban az OÉTI-t is szerettük volna megkérdezni, de a munkatársak ezúttal nem kívántak nyilatkozni. Honlapjukon azonban némi megnyugtató információra bukkantunk:

„A tápértékjelöléssel kapcsolatos tűréshatárok fontosak, mivel a természetes ingadozások, valamint az előállításból és tárolásból eredő ingadozások miatt nem lehetséges az, hogy az élelmiszerek mindig pontosan a címkén feltüntetett tápanyag-mennyiségeket tartalmazzák. Az élelmiszerek tápanyagtartalma azonban nem térhet el olyan jelentős mértékben a címkén feltüntetett értékektől, hogy az ilyen eltérések a fogyasztókat megtévesszék."

455852254
Ute Grabowsky / Europress / Getty

Jelölések a hazai termékeken

Tekintettel a fogyasztók megfelelő informálására a tápértékjelölés az 1924/2006/EK rendelet szerinti állítással ellátott, valamint az 1925/2006/EK rendelet szerinti vitaminnal/ásványi anyaggal dúsított élelmiszereken kötelező. A normál közfogyasztásra szánt, előrecsomagolt élelmiszereken ez csak 2016. december 13-tól válik kötelezővé, de már most is lehet az új szabályok szerint eljárni – a rendelet többi elemével összhangban. Önkéntes információt viszont továbbra sem lehet a kötelező tájékoztatás „rovására” jelölni.

Kötelező elemek a címkén:

  • az élelmiszer neve
  • összetevők
  • allergének
  • összetevők mennyisége
  • nettó mennyiség
  • minőségmegőrzési idő
  • tárolási, felhasználási feltételek
  • felelős élelmiszer-vállalkozás neve és címe
  • származási hely
  • felhasználási útmutató
  • alkoholtartalom 1,2% felett
  • tápértékjeölés

Tápértékjelölés kötelező elemei:

  • energia
  • zsír (ebből telített zsírok)
  • szénhidrát (ebből cukor)
  • fehérje

A rendelet kimondja, hogy „a tápértékjelölésnek az élelmiszer értékesítésre kerülő állapotára kell vonatkoznia, de ehelyett adott esetben vonatkozhat az élelmiszer fogyasztásra kész állapotára, amennyiben megfelelően részletes felhasználási utasításokat adnak meg." Ezért előfordul, hogy kizárólag a fogyasztásra kész élelmiszerre vonatkozó tápérték-jelölés van feltüntetve a csomagoláson (pl. dehidratált levesporoknál).

Önkéntes elemek:

  • egyszeresen telítetlen zsírsavak
  • többszörösen telítetlen zsírsavak
  • poliolok
  • keményítő
  • rost
  • bármely a rendelet XIII. mellékletében felsorolt, jelentős mennyiségben jelenlevő vitamin és ásványi anyag

Forrás: http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabellin/docs/qanda_application_reg1169-2011_hu.pdf

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • életem
Milliókat költött el szülei bankkártyájáról a 8 éves kislány
Milliókat költött el szülei bankkártyájáról a 8 éves kislány

A szülők döbbenten álltak az eset előtt.

március 11., 16:00

  • életem
Teljes útzár a Balatonnál a járvány miatt
Teljes útzár a Balatonnál a járvány miatt

Járványvédelmi okokból zárták le az utat.

március 11., 12:10

  • Offline
Eladó a kísértetkastély, ahol a Betty nevű szellemmel lehet együtt élni
Eladó a kísértetkastély, ahol a Betty nevű szellemmel lehet együtt élni

Bárki megvehet egy kastélyt, amelyben szellem kísért.

tegnap, 19:30

  • Offline
Így néz ki Bonnie és Clyde autója, amely az utolsó útjukra vitte őket
Így néz ki Bonnie és Clyde autója, amely az utolsó útjukra vitte őket

Bonnie-n és Clyde-on az autójukban ütött rajta a rendőrség, a járművet teljesen szétlyuggatták a golyók.

március 11., 14:00

  • Mindennapi
700 ezres a kezdők átlagbére ebben a szakmában: 4 év után milliós kereset jön
700 ezres a kezdők átlagbére ebben a szakmában: 4 év után milliós kereset jön

Számos oka van annak, hogy miért éri meg ezt a szakmát választani: a fizetés csak egy a sorban.

március 11., 17:30

  • világom
Választások Trump fenyegetései árnyékában: ma eldől Grönland sorsa
Választások Trump fenyegetései árnyékában: ma eldől Grönland sorsa

Grönland ma a függetlenségéről szavaz, de Trump még mindig úgy tekint rá, mintha eladó lenne.

március 11., 12:40

  • Testem
Sokan szedik rosszul ezt a gyógyszert, emiatt szenvednek
Sokan szedik rosszul ezt a gyógyszert, emiatt szenvednek

Az időzítés kulcsfontosságú a súlyos panaszok elkerülése érdekében.

március 11., 16:45

  • Testem
Ezzel az trükkel megkerülheted az orvosi várólistákat
Ezzel az trükkel megkerülheted az orvosi várólistákat

Pár kattintással kideríthetjük, hova juthatunk be a leghamarabb, ha orvosi vizsgálatra van szükségünk.

március 11., 13:35

  • Offline
Az osztrákok is követik a magyar példát: kitiltják a mobiltelefonokat a tanórákról
Az osztrákok is követik a magyar példát: kitiltják a mobiltelefonokat a tanórákról

Tilos lesz a mobil az ausztriai iskolákban.

március 11., 14:36

  • világom
A világ legforgalmasabb kereszteződésében a zebrán átmenni is ijesztő: videó
A világ legforgalmasabb kereszteződésében a zebrán átmenni is ijesztő: videó

Elképesztő és ijesztő az embertömeg, amely egyszerre áthalad a világ legforgalmasabb zebráján, nézd meg te is.

március 11., 15:10

  • Offline
A nő, aki még Einsteinnél is okosabb volt: teljesen feláldozta magát a férje sikeréért
A nő, aki még Einsteinnél is okosabb volt: teljesen feláldozta magát a férje sikeréért

Vajon Einstein vagy a reflektorfényből kiszorult felesége volt zseniálisabb fizikus?

március 11., 18:30

  • életem
Alapvető magyar élelmiszer maradt le az árrésstop-listából
Alapvető magyar élelmiszer maradt le az árrésstop-listából

Íme az árrésstop-lista.

március 11., 10:34

  • Offline
Károly király elárulta, kiket szeretett életében
Károly király elárulta, kiket szeretett életében

Camilla nyugodt maradhat, pedig most egy világnak árulta el Károly, hogy kit szeret.

március 11., 20:00

  • Offline
Méretes épületek kvíze: milyen magas az Országház?
Méretes épületek kvíze: milyen magas az Országház?

Lássuk, mennyire ismered Magyarország legmagasabb épületeit! Induljon a kvíz!

március 11., 06:45

  • Testem
7 élelmiszer, amiről azt hiszed, egészséges, de tele van cukorral
7 élelmiszer, amiről azt hiszed, egészséges, de tele van cukorral

Jó néhány élelmiszer tartalmaz rejtett cukrot, észrevétlenül okozva függőséget és komoly egészségügyi problémákat.

március 11., 06:00

  • Testem
Ez az 5 étrend-kiegészítő kidobott pénz, ha fogyni akarsz
Ez az 5 étrend-kiegészítő kidobott pénz, ha fogyni akarsz

Jól hangzó ígéretekkel kínálják a fogyasztószereket, de ezek számos olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek hatástalanok a súlycsökkentésben.

március 11., 06:30

  • Offline
Szalvétán üzent egy utasnak a pilóta: ez állt a különös üzenetben
Szalvétán üzent egy utasnak a pilóta: ez állt a különös üzenetben

A pilóta titkos üzenete nagyon meglepte a repülőgépre várakozó fiatal nőt, de nagyon megörült. Azonban van egy kis probléma.

március 11., 19:00

  • világom
Már halálos áldozatai is vannak Moszkva megtámadásának
Már halálos áldozatai is vannak Moszkva megtámadásának

Emberéleteket követelt a Moszkva elleni támadás.

március 11., 11:15

  • lájfhekk
Megtelt a Gmail-postafiókod? Így szabadíthatsz fel 15 gigabájtot a levelek törlése nélkül
Megtelt a Gmail-postafiókod? Így szabadíthatsz fel 15 gigabájtot a levelek törlése nélkül

Ezzel a módszerrel továbbra is használhatod a megszokott e-mail-címedet, és a régi leveleidtől sem kell megválnod.

március 11., 19:30

  • világom
2000 börtönőrt bocsátanak el: veszélybe sodorhatja a büntetés-végrehajtást New Yorkban
2000 börtönőrt bocsátanak el: veszélybe sodorhatja a büntetés-végrehajtást New Yorkban

A börtönőrök elbocsátása súlyos munkaerőhiányt okoz, ami veszélybe sodorhatja a büntetés-végrehajtási intézetek biztonságát és működését.

március 11., 11:40

  • világom
Ebben a 10 városban a legrosszabb élni: stressz minden egyes nap
Ebben a 10 városban a legrosszabb élni: stressz minden egyes nap

Az emberek többsége nem vágyik olyan városba turistaként sem, ahol túl nagy a stressz.

március 11., 07:00

  • életem
Így igazolhatod a nyugdíjjogosultságodat: sok pénz múlhat rajta
Így igazolhatod a nyugdíjjogosultságodat: sok pénz múlhat rajta

Egyszerű módja a nyugdíjjogosultság igazolásának, mégis kevesek gondolnak rá előre.

március 11., 10:06

  • Édes otthon
Így válik sivataggá egy magyar vármegye: szomorú képeken dokumentálták a pusztulást
Így válik sivataggá egy magyar vármegye: szomorú képeken dokumentálták a pusztulást

Segélykiáltásnak illő fotósorozat került el az elmúlt 14 évben bekövetkezett sivatagosodásról. A magyar vidék nem is emlékeztet egykori önmagára.

március 11., 09:05

  • Mindennapi
Ezek a boltok jobban járnak az üvegvisszaváltással
Ezek a boltok jobban járnak az üvegvisszaváltással

A napokban egy különleges, MOHU feliratú autóra lettünk figyelmesek az egyik budapesti utcában. Megkérdeztük a céget, mi a feladata.

március 11., 08:06

  • világom
Így élnek az 1 eurós házak tulajdonosai Olaszországban
Így élnek az 1 eurós házak tulajdonosai Olaszországban

Csábítóak az olasz egyeurós házak, ám a költségek ennél jóval többre rúgnak, mire beköltözhet valaki.

március 11., 07:26

  • világom
A gázolajnál 50-szer mérgezőbb anyag került a vízbe
A gázolajnál 50-szer mérgezőbb anyag került a vízbe

A vízbe került fokozottan mérgező anyagok miatt aggódnak a hatóságok és a környezetvédelmi szervezetek.

március 11., 09:35

  • Offline
Ma 64 éves a világ leghíresebb férfija
Ma 64 éves a világ leghíresebb férfija

Íme 10 érdekesség a ma 64. születésnapját ünneplő világhírű férfiról.

március 11., 08:20

  • Édes otthon
Ez az egyik leggyakoribb vita szomszédok között – 100 ezres bírság is lehet a vége
Ez az egyik leggyakoribb vita szomszédok között – 100 ezres bírság is lehet a vége

Érdemes ismerni a szabályozást, arra az estre, ha vitába keverednénk a szomszéddal.

március 11., 07:46

  • Offline
Hindu istent tetovált egy nő lábára, letartóztatták
Hindu istent tetovált egy nő lábára, letartóztatták

Nemcsak a fájdalom és a fertőzésveszély jelenthet gondot a tetoválásban, hanem, hogy mit és hova varratsz magadra. Ebből például letartóztatás lett.

március 11., 08:36

  • Testem
Egyszerű teszt mutathatja ki a rettegett ráktípust
Egyszerű teszt mutathatja ki a rettegett ráktípust

A tévesen pozitív tesztek száma is jelentősen csökkenhet.

március 11., 08:50

Ezt olvastad már?
Érdekességek