A termékeny nők a rosszfiúkra buknak

Azt eddig is tudtuk, hogy az éppen fogamzóképes nőkre jobban buknak a pasik. Ezért szeretik jobban nézni az éppen ovuláló nők táncát, és ezért jattolnak többet az épp termékeny sztriptíztáncosnőknek is. Ebben persze semmi meglepő nincs, az evolúciós érdek nyilván azt kívánja, hogy a nő fogamzóképesen legyen a legvonzóbb. Különben hogyan élhetnénk több mint hétmilliárdan a bolygón? 

shutterstock 91364219

Az izgalmas az, hogy mi alapján kezelik ezeket a nőket másképp a férfiak? Vajon honnan tudják, hogy egy nő éppen megtermékenyíthető? Pláne, hogy ezzel még a nők többsége sincs tisztában. A legegyszerűbb magyarázat az, hogy a feromonok tehetnek róla: a termékeny nők más kémiai anyagokat bocsátanak ki, amik tudat alatt ugyan, de befolyásolják a férfiak vonzalmát. A másik lehetőség viszont az, hogy az ovuláció alatt a nők másképp viselkednek. Ez utóbbi elméletet támasztja alá egy, a Psychological Science című lapban nemrég megjelent kutatás. 

A pszichológusok azt vizsgálták, hogy a nők hogyan viselkednek, viszonyulnak a különböző típusú férfiakhoz a ciklusuk különböző pontjain. Az eredmények szerint az éppen ovuláló nők inkább vonzódtak a domináns, férfias, macsó pasikhoz (és a velük való gyors kalandokhoz), mint a gondoskodó családcentrikus, hosszú távon is potenciális partnernek ítélt férfiakhoz. Ráadásul a nők ezt nemcsak csendesen, lesütött szemmel vallották be a kísérletvezetőnek, nem. Aktívan flörtöltek a macsókkal. Ezek az eredmények pedig alátámasztják azt az – egyébként megkérdőjelezett – evolúciós elméletet, miszerint a női párválasztási stratégia része, hogy más partnertől szeretnek teherbe esni és mással felneveltetni a gyereket. Amikor ugyanis a ciklusuk kevésbé termékeny fázisában vizsgálták a nőket, azok épp annyira vonzódtak a cuki pasikhoz is, mint a macsókhoz. 

Ezek a vizsgálati eredmények egyébként összevágnak a korábbi pszichológiai kutatásokkal is, amikben azt találták, hogy a nők az ovuláció időszakában szeretik a kalandokat, hogy a párkapcsolatban élőkben megnő a szexuális vágy, vagy hogy szívesebben választanak kihívóbb, több bőrt kivillantó ruhákat is. 

A lényeg tehát, hogy a nők férfiak iránti vonzalmát és a flörtölési intenzitást erősen befolyásolja, hogy éppen hol tartanak a ciklusukban, ahogy azt is, hogy éppen milyen pasira buknak. A megtermékenyíthető nőkkel pedig úgy tűnik, inkább a rossz fiúk dugnak. Vagyis a jók megint megszívták. Tényleg ronda, igazságtalan világ ez. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra