Penészirtókörkép: mind hatásos, csak nem mindegy, mennyiért

A penésszel kizárólag akkor van baj, ha a lakásunkban vagy az (eredetileg nem penészesnek szánt) élelmiszereken jelenik meg, egyébként helye van az életünkben. Amint megjelenik a közelünkben, mégis tűzzel-vassal irtanánk.

A német Test magazin megvizsgálta és le is tesztelte a penészirtókat, melyek mindegyike hatásosnak bizonyult. Ám nem mindegy, aranyáron veszünk-e sima hipót, vagy van egyszerűbb megoldás is.

shutterstock 59659597
 

A penészedés akkor alakul ki, ha legalább 72 órát meghaladó időtartamig 75 százalék feletti a páratartalom. Ez származhat külső vízterhelésekből, belső nedvességtermelésből, illetve épületgépészeti meghibásodásokból egyaránt. A legjobb megoldás persze, ha száraz és meleg a fal, ekkor ugyanis nincs lehetősége a gombáknak megtelepedni. A megelőzés módjairól itt olvashatsz bővebben, ha azonban már kijött a penész, itt vannak a megoldások. 

A német Test magazin 20 terméket próbált ki, a jó hír, hogy mindegyik hatékonynak bizonyult a penészgombák ellen. 

A tesztben először inkubátorban kitenyésztett penészgombákat gyilkoltak Petri-csészében, majd gipszkartonon is megvizsgálták a szerek hatását. A termékek mindegyike hatásosnak bizonyult, ám azok beltéri használata egyes esetekben veszélyes lehet – figyelmeztetett a német környezetvédelmi hatóság. Ezért is jó az alkohol vagy a hidrogén-peroxid, ugyanis ez utóbbi oxigénre és vízre bomlik le. A kívánt hatás érdekében persze nem egyszer kell használni őket, hanem legalább kétszer.

Az alkohol lehet izopropil-alkohol vagy ethanol (denaturált szesz). Használatuk könnyű, csak fel kell kenni az adott területre, és várni, míg elillan az alkohol. Az ethanolt 3:1 arányban lehet vízzel hígítani, de vigyázat, ezeket csak nyitott helyiségekben használjuk, és fokozottan érdemes figyelni a gyúlékonyságra. Izopropil-alkoholt barkácsáruházakban vehetsz (literje 1500 Ft körül van), és a penészen kívül lejátszófejek, tükrök, lencsék stb. tisztítására, fluxok, alacsony zsírtartalmú olajok, poláris és ásványi eredetű szennyeződések eltávolítására is alkalmas. Denaturált szeszt a festékboltban keress, 500 Ft-tól már kapható egy liter. 

172245714
Sharon Dominick

A termékek nagy része pár hatóanyagot variál, ezek a benzalkónium-klorid, hidrogén-peroxid, etanol, nátrium-hipoklorit (vizes oldata a hipó) – tehát ezek közül lesz valamelyik a flakonban, attól függően, mit választunk. 

Nátrium-hipoklorit (vizes oldata a hipó): mindenki ismeri, főleg erős szagáról. Tilos savval keverni – mint például az ecet –, mert veszélyes reakcióba lépnek egymással.

Biocidek: a benzalkónium-klorid és a szinte kimondhatatlan didecil-dimetil-ammónium-klorid nagyon jók a gombák ellen, ráadásul a teszt során megelőző hatásúnak is bizonyultak. Mellékhatásként irritálhatják a bőrt, és a környezetre sincsenek feltétlenül jó hatással. 

Hidrogén-peroxid: már 3 százalékos erősségben is jó hatásúnak bizonyult (de ezt használják a hajfestékekben is, különböző erősségben kapható, általában 3-12 százalékosig elérhető). Erősebb formában hatékonyabb, de használata gumikesztyűvel ajánlott. Hidrogén-peroxidot fodrászkellékesnél találsz, egy liter 1500 Ft körül van, de ha koncentráltabbat veszel, bőven elég kisebb mennyiség, melyet vízzel hígíthatsz fel.

A termékek mindegyike jó hatásúnak bizonyult a penész ellen, ezért tényleg csak a pénztárcánk alapján érdemes választani.

Az itthon nagyon kedvelt Szavó például kevesebb mint 5 százalék nátrium-hipokloriot, és kevesebb mint 1 százalék nátrium-hidroxiot tartalmaz. Ehhez képest akciósan 999 Ft (500 ml), míg a legolcsóbb hipó ennek tizedébe kerül. Hasonló összetételű a Henkel Bref Powere, mely nátrium-hipoklorit, nátrium-karbonát és nátrium-hidroxid összetételű. Ebből már kettőt ismerünk, a nátrium-karbonát pedig a közönséges mosószódát takarja – a termék ára mégis 1199 Ft (500 ml).

Schimmel X nevű termékcsalád barkácsboltokban és festékáruházakban kapható, nátrium-hipokloritot és egy kevés aktív klórt tartalmaz (magyar nyelvű biztonsági adatlapot nem találtunk. Ez a fürdőszobai változat, a nappalit és a hálót pedig benzalkonium-kloriddal fújhatjuk végig. A termék nem olcsó, 3620 Ft (750 ml), ahhoz képest, hogy semmivel nem tud többet, mint a többi termék.

Kolléganőnk nemrég sikeresen vette fel a harcot a penész ellen, amikor egy beázást követően alakult ki penész a falán. Ő az ecetben látta a megmentőt, és igaza volt: a falat 20 százalékos ecettel kente be, majd megvárta, míg megszárad.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek