Hogyan válasszunk személyi edzőt?

Egy jó személyi edzővel rövid idő alatt lehet látványos változásokat elérni, legyen szó tömegnövelésről, fogyásról, vagy alakformálásról. A rossz edző azonban csak pénzkidobás, amitől mindenki csak rosszul érzi magát. A kérdés csak az, hogy aki nincs körülvéve a fitneszteremben élő barátokkal, az hogyan találja meg az igazit? Mennyire drága egy személyi edző, és hetente hányszor kell hozzá járni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Bánkúti Gabriellával, aki 2009-ben páros testépítésben lett világbajnok, fitnesz kategóriában 3. helyen végzett, itthon is sok versenyt nyert, és – többek közt – Szabó Zsófit „alakította" át.

Kinek van szüksége személyi edzőre?

A személyi edző feladata a testformálás magasabb szintre emelése azáltal, ahogy az egyén meghatározza a rövidebb vagy hosszabb célokat. Első sorban a gyakorlatok helyes kivitelezésének megtanulása a fő feladat, illetve a testünk felkészítése a komolyabb testformálásra. Ha nem akarunk abba a hibába beleesni, hogy sérüléseket szerezzünk a gyakorlatok helytelen kivitelezése, vagy rossz sorrendben való alkalmazása, vagy a nem megfelelő feladatok végzése miatt, el szeretnénk kerülni a test kompozíciójának rossz irányú fejlődését, és egyben szeretnénk az általunk kitűzött célt egészségesen, fitten, motiváltan, szakember segítségével, rövidebb idő alatt elérni, mindenképp javasolt a személyi edző szakmai tapasztalatának kikérése.

Hogyan érdemes választani ?

Én 14 éve tartok személyi edzéseket, versenyfelkészítést mozgásszervi rehabilitációt, ezért a nevem már szájról-szájra terjed, így az elérhetőségeim is. A sok elégedett kliens generálja az újabb megkereséseket. Miután megkerestek, egy személyes találkozó után egyeztetjük a célokat, és elmondom, hogy ezt milyen módon, mennyi idő alatt tudjuk elérni – optimális esetben. Én személy szerint szeretem a nem átlagos, úgynevezett "problémás" eseteket, azokat, amiket más edző nem mer elvállalni. Ide tartoznak például a mozgásszervi hiányossággal, vagy étkezési-emésztési problémákkal küzdő kliensek.

Melyek azok a jelek, melyek arra utalnak, hogy jó egy személyi edző?

Több dolognak is meg kell felelnie egy jó edzőnek, de szögezzük le azt, hogy mivel ez személyfüggő is, akit én megfelelőnek látok a feladatra, azt lehet, hogy más nem. Mindenesetre én javaslom, hogy az alábbi szempontok domináljanak egy edző választásnál.

Jelenleg a legmagasabb képesítést adó iskola az International Wellness Institute, amely 2010-ben Londonban bekerült a top 25 fitnesz iskola közé. Ez az iskola Fitness Instructor EQF Level 3 és Personal Trainer EQF Level 4 nemzetközileg elfogadott végzettséget is ad. A személyi edzőknek az utóbbival kell rendelkezniük, így lesznek hivatalosan elfogadott edzők. Ezen kívül persze jó, ha egy szakmai területet választunk pluszban magunknak, és ebben emeljük még magasabb szintre a tanulmányainkat.

Jómagam a funkcionális edzés keretén belül bontakoztam ki. A fitnesz ipar mindig változik, egyre több újdonság jelenik meg a piacon, tehát érdemes ezekből csemegézni, hiszen a kliensek is elvárják az újdonságokat, a fejlesztéseket, és ezzel is mindig képesek vagyunk az ő számukra is megújulni. A szakmai háttér mellett (amiről jó, ha tájékozódunk, ha edzőt választunk), fontos maga a személy mobilitása, elérhetősége, odaadása, empátiája: azaz maga az edző személyisége.

Fontos a megfelelő kommunikáció is, hisz elkerülhetetlen , hogy beszélnünk kell egymással, a feladatokat nem csak tudnunk kell, hanem el is kell tudnunk magyarázni érthetően, az egyénnek megfelelő szinten. Lényeges a diszkréció is: a személyi edző, egyben pszichológus is. A vendég által megosztott személyes titkok, problémák, örömök csak a két félre tartoznak, és nem szabad ezzel a kapott bizalommal visszaélni. Legalább egy idegen nyelv tudása is lényeges, ezzel külföldi vendégeket is tudunk vállalni. És ami nekem fontos: a pontosság, azaz hogy időben kezdjük az órát, és teljes befejezett edzést tartsunk a kliensnek bemelegítéssel, főrésszel, nyújtással és testmobilizációval.

KIt nem érdemes választani?

Akinek nincs megfelelő végzettsége, azt kerüljük el. A kommunikáció nem megfelelő szintje is figyelmeztető jelzés lehet, ahogy az alacsony empátiás készség, alacsony megoldási stratégia, azaz a problémakezelési képességek. Szintén kerülendő, ha alacsony a türelmi szint, és ha nincs képben az újdonságokkal: egy edzőnek, ahogy említettem is már, mindig képeznie kell magát, képesnek kell lennie megújulni.

Miért jobb egy személyi edző, mintha minden nap lemennék az edzőterembe mondjuk egy erősítő vagy zsírégető tornaórára?

Célorientált, hatékonyabb, gyorsabb a személyi edzővel vezetett edzés, illetve egy edző étrendet és táplálékkiegészítő-tervet is tud készíteni az egyén igényeinek és céljainak megfelelően. És ami a legfontosabb: egy edzővel képesek vagyunk a saját határainkat átlépni, hiszen senki nem szeret szenvedni, de ha valaki ott áll mögöttünk, motivál és biztat minket, képesek vagyunk arra is, amire eddig nem is gondoltunk.

Milyen árakról beszélünk, mennyibe kerül egy személyi edzés?

Valaki nyugodt szívvel kifizeti a 6000ft/óra díjat is, ha megkapja azt a szolgáltatást, amire vágyott, és elégedetten távozik. Mégis azt mondhatjuk, hogy egy privát személyi edzés ára, tehát, amikor 60 percben csak egy emberrel foglalkozunk 2500-4500 ft között mozog. Én azonbann inkább híve vagyok a kiscsoportos személyi edzéseknek, ahol 3-4 ember van egy időben, viszont itt nem 60 perces egy óra, hanem 2 órás, hiszen, ha belegondolunk, egy jól előkészített edzés, levezetéssel együtt minimum 1,5 - 2 óra időtartamú. Személy szerint én ezt a tematikát sokkal hatékonyabbnak látom. A párok húzzák és segítik egymást, még jobban felgyorsul a cél felé vezetett út, csökken az idő.

Mennyi idő alatt kellene észrevenni változást?

Optimális esetben az első hónapban a test gyorsabb regenerálódása és feszesedése, jobb teherbírása lesz számottevő, de már a második hónapban megmutatkoznak az igazi változás első, látható jelei.

Mi az, ami arra utal, hogy nem "egymásnak vagyunk teremtve"?

Ha egy edző és az ügyfele nem jön ki egymással, valószínű azért van, mert nem jól lett meghatározva az út, nem reális célokat állítottunk fel.

Heti hány edzés az ajánlott?

3 edzés hetente.

Étrenddel is foglalkozik egy személyi edző?

Igen, természetesen, ez szükséges hozzá. A legjobb, ha az edző volt versenyző (bármilyen sportban), így biztos, hogy sok-sok étrendet, diétát kipróbált, így a saját tapasztalatait is bele tudja vinni az étrendtervezésbe.

Mi a helyzet az étrend-kiegészítőkkel?

Első időszakban csak alap vitaminokra, ásványi anyagokra van szükség, hiszen még nem kap a test, akkora terhelést. Utána a kitűzött célhoz kell társítani a táplálékkiegészítőket. Én mindig csak javasolni szoktam. Elmondom, hogy mit miért szedünk, használunk, mi a funkciója, mit tudunk vele elérni, majd a kliens eldönti, hogy szeretné-e vagy sem. Van, aki teljes mértékben elzárkózik tőle, mert kevés tudása, információja van róla, vagy pont túl sok, hamis, az újságokból-interneten olvasott cikk/ek miatt, túlmisztifikálja a táplálékkiegészítők szerepét. Pedig higgyétek el fontos, sőt némelyik elengedhetetlen az optimális fejlődéshez!

Oszd meg másokkal is!
Mustra