Így fusson, ha itt a fagy!

Azok, akik a tavasszal rákaptak a futásra, és az allergiaszezont is átvészelték a szabadban, azoknak télen még mindig ott a jeges szél, a hó és a hideg, mint nehezítő faktor.

Ennek ellenére nem kell lemondani a futásról télen, csak néhány szabályt kell betartani. Hegedűs Zsuzsa szerint csak akarni kell (ő négy gyerek mellett kezdett el futni, és már egy 98 kilométeres távra készül), de vannak azért megfontolandó szabályok.

A futas.net szerint fontos, hogy az ősz folyamán hozzászokjunk a hideg levegőhöz, ne álljunk meg az átizzadt ruhánkban, és otthon vagy öltözzünk át azonnal, vagy vegyünk egy meleg fürdőt.

A futanet.hu arról ír, hogy milyen a megfelelő öltözék télen: réteges. Legalulra olyan ruhák kerüljenek, melyek felszívják és egyben elpárologtatják a nedvességet. A speciális aláöltözetek nagyon jók erre a célra, és ha nem ragaszkodunk a márkás termékhez, még megfizethetőek is.

Ha középső réteget veszünk, az ne legyen természetes anyagból (gyapjú pl.), mert nem lesz jó a hőelvezetés. E fölé kerüljön a felső réteg, azaz egy szélálló dzseki.

Megkérdeztük Winkler Róbertet is, a Futóblog egyik szerzőjét is. "Attól függ, hogy miben futok, hogy latyak vagy hó van-e, vagy csak hideg. Ha latyakos az idő akkor vízálló cipőt veszek, egyébként a nyári cipőmet, ami 10 perc alatt bemelegszik. Az egyetlen nehezítő tényező a váratlan jég felbukkanása, ezeken jól el lehet csúszni. Én téli aláöltözetet használok, rá egy mackót, futópólót, fölső, és ha szél van akkor dzsekit is." Winkler azt javasolja, hogy vastag kesztyű és sapka nélkül ne induljunk el, illetve, hogy ilyenkor nem kell gyorsan futni, és mindenki orron át vegye a levegőt.

A téli futócipők valamivel melegebbek, bordázott a talpuk, és egyes modelleket kicsavarozható szegecsekkel is elláttak. Ha nem akar aláöltözetet, válasszon direkt téli futónadrágot, melyet akár mínusz 15 fokig lehet hordani. Ezt legolcsóbban a Decathlonban kapja meg, de a Saucony vagy az Asics is árul ilyesmiket 10.000 forint körüli áron.

A kamásli sem elvetendő ötlet, mely a hó és az egyéb külső behatások ellen véd.

A délután futók könnyen azzal a problémával találhatják szembe magukat, hogy nem látnak. Erre jó megoldás lehet a fejlámpa, melyből nem szükséges a legújabb csili-vili modellt beszerezni, bőven megteszi egy egyszerű darab. A láthatósági mellény sem egy rossz gondolat, aki út mellett fut, mindenképp szerezze be.

A bemelegítés ideje télen hosszabb lehet, ezt nem érdemes kihagyni, mert az izmok és az ízületek ilyenkor merevebbek lehetnek. Az asztmásoknak a hideg és száraz levegő nem tesz jót, ezért ők télen kerüljék a kinti futást. Nagyon fontos a futás utáni átöltözés vagy tusolás, mert a nedves ruhától könnyen megfázhat az ember.

Oszd meg másokkal is!
Mustra