Inzulinrezisztencia a női meddőség egyik fő oka

Évről évre növekszik az inzulinrezisztenciában szenvedők száma: a cukorbetegség előszobájának is nevezett betegség számtalan egészségügyi károsodást okozhat, ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a tüneteire és mihamarabb szakemberhez fordulni velük.

„Az inzulinrezisztencia egy szénhidrátanyagcsere-betegség, melynek oka, hogy a zsír- és izomsejtek érzéketlenek az inzulinra, aminek következtében – hogy megfelelő legyen a vércukorérték – a hasnyálmirigy több inzulint kezd termelni. Azonban azok a szervek, amelyek erre érzékenyek, nem képesek hibátlan működésre. Nőgyógyászati vonatkozásban ilyen például a petefészek, ami a betegség következtében meghibásodik, ez pedig többek között vérzészavarral, valamint teherbeesési nehézségekkel jár. Ez utóbbi megnyilvánulhat meddőségben, illetve sorozatos vetélésben is. Azoknál, akik háromnál többször veszítették el a magzatot, 40-80 százalékban igazolódik be, hogy inzulinrezisztensek” – magyarázza dr. Tekse István szülész-nőgyógyász szakorvos.

A kezdődő betegség tünetei a rendszertelen menstruáció, fokozott szőrnövekedés, súlyfelesleg (főleg a hason), bőrproblémák. A beteg sokszor mégsem érzékeli, hogy gond van, ugyanis fogamzásgátló tablettát szedőknél a vérzés rendszeres (mivel ez nem valódi menstruáció), így a ciklus szabályos akkor is, ha a probléma már fennáll.

Fontos tudni azt is, hogy a családban van-e cukorbeteg, mivel ekkor nagyobb eséllyel fordul elő inzulinrezisztencia és diabétesz az utódoknál is, tehát a genetikának óriási szerepe van a kialakulásában. Ebből a szempontból sajnos az összes korosztály érintett lehet.

Amennyiben a tüneteinkből inzulin rezisztenciára gyanakszunk, mindenképp érdemes szakembert felkeresni, mivel kezeletlenül az állapot csak súlyosbodik, és kialakulhat a cukorbetegség.

„A nőgyógyászati vizsgálatok, szűrések alkalmával könnyen észrevehető a probléma, egyrészt a páciens külsejéből, panaszaiból, másrészt az ultrahangos vizsgálatból – ugyanis ekkor a petefészekben jellegzetes kis tüszős elváltozások láthatóak.

Fontos a mielőbbi diagnózis, mivel az inzulinrezisztenciának nem csak nőgyógyászati következményei lehetnek. Kezelés nélkül ugyanis egyrészt a zavaró tünetek megmaradnak, amik a teherbeesést és a gyermek kihordását is veszélyeztetik, másrészt előbb-utóbb magas vérnyomás, illetve szív- és érrendszeri panaszok is felléphetnek” – figyelmeztet a szakember.

„A diagnózis felállításához részletes anamnézis, nőgyógyászati és vércukor terheléses vizsgálat, valamint vérvétel szükséges. Amennyiben bebizonyosodik a betegség, a nőgyógyász mellett endokrinológus felkeresése is szükséges, mert ha gyógyszeres terápia is kell, azt csak ő indíthatja el.  Ha a páciensnek gyengék a tünetei, akkor pusztán életmódváltással, azaz diétával és rendszeres testmozgással is jelentős  eredményeket lehet elérni. Azt azonban tudni kell, hogy attól függetlenül, hogy meddig kell szedni a gyógyszert, a megfelelő táplálkozás és a sport később sem hagyható el. Ennek természetesen megelőző hatása is van, tehát ha valaki egészségesen él, hiába hordozza esetlg a génjeiben a betegséget, mégsem fog kialakulni nála” – mondja az orvos

A diéták közül a mediterrán diéta a leghatékonyabb, azonban érdemes kikérni dietetikus tanácsát is, aki egyénre szabottan tud bővebb információkkal szolgálni. Általánosságban azért elmondható, hogy a három óránkénti étkezés, illetve a csökkentett cukortartalmú ételek fogyasztása a legcélravezetőbb.

A nőgyógyász, az endokrinológus, valamint a táplálkozási szakértő hármasa mellett a kezelésbe pszichológus bevonása is szükségessé válhat, mivel nem ritka, hogy a beteg depresszióssá válik a külsőre vonatkozó tünetek, illetve a meddőségi problémái miatt. Jó hír azonban, hogy a betegség megfelelő terápia mellett teljesen kordában tartható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra