Panelből vintage kuckó: ezek a módszerek a te lakásodat is szebbé teszik

20230805 103344

A képeket nézve ugye te sem gondolnád, hogy egy káposztásmegyeri panelház nyolcadik emeletén járunk? Ági és férje, Zsolt egészen különleges otthont alkotott, pénztárcabarát megoldásokkal, viszont sok ötlettel és a két kezük munkájával.

Ági pontosan tudja a dátumot, hogy mikor költöztek a szüleivel a káposztásmegyeri lakótelepre. 1990. február 1-jén az első lakók között voltak, akik átvehették a kulcsokat az újonnan épült házban, így kamaszévei óta itt él. Férjével 2018-ban döntöttek a felújítás mellett, és akkor már teljesen egyértelmű volt, hogy a vintage stílust lopják be a panel falai közé. 

Vintage panel? Nem lehetetlen! 

A kétgyermekes anya jó néhány éve eljegyezte magát a varrással, a skandináv és farmhouse stílusú tárgyak pedig nagyon hamar belopták magukat a szívébe. Így a napfényes terekbe egyre több ilyen kiegészítő került, míg aztán úgy döntöttek, hogy az egész lakást ilyenre hangolják. 

A lakás fókuszpontja az amerikai konyhás nappali
A lakás fókuszpontja az amerikai konyhás nappali

„Szerencsére ezekben a lakásokban elég nagy tereket alakítottak ki, ráadásul, egy méretes erkély is tartozik hozzá, gyönyörű kilátással – meséli Brezina Ági. Így biztos volt, hogy az erkélyes nagyszobából nappali, étkező és amerikai konyha lesz. így könnyebb jó időben az ételt kivinni az erkélyre, ha ott szeretnénk reggelizni vagy vacsorázni.”

Ági alkotósarka, ahol mindig duruzsol a varrógép
Ági alkotósarka, ahol mindig duruzsol a varrógép

A fürdőszobából érkezik a víz a konyhába

A régi, kisebb méretű konyhából egy félszobát alakítottak ki, ám meg kellett oldaniuk, hogy az egykori nappali szobába eljusson a víz, és el tudják vezetni a szennyvizet. Végül a két helyiséggel arrébb lévő fürdőszobából vezették át a csöveket egy szobán keresztül, amit ízlésesen el is takartak. A burkolatot kicserélték, illetve a tűzhely mögé izgalmas, kissé déli hangulatú csempék kerültek. 

Az előszoba padja egy régi láda, amely az átfestés után párnákat is kapott
Az előszoba padja egy régi láda, amely az átfestés után párnákat is kapott

„Az átalakítás és a helyiségek átvariálása közben végig törekedtünk arra, hogy a nagy méretű szobák megmaradjanak – folytatja Ági. Az előszobát például – éppen nagy mérete miatt – sokan használják étkezőnek az ilyen típusú lakásokban, ám mi szerettük volna, ha az érkező egy tágas térbe toppanna. Viszont tárolásra is használjuk, a férjem a sarokba készített egy nagy beépített szekrényt, látványos vasalatokkal. Itt régen egy nagy, kétszárnyú ajtó vezetett a nappaliba, amit megszüntettünk.”

Az apró kiegészítők is bebizonyítják, hogy a vintage panelben is működik
Az apró kiegészítők is bebizonyítják, hogy a vintage panelben is működik

Értékmentés és nyugalom

Sokszor kérdezik Ágitól, hogy miért éppen a vintage stílus, ami ennyire közel áll hozzá. 

„Mindig is szerettem a régiségeket, és átmenteni a lehető legtöbbet a nagyszüleim tárgyaiból. A tálalószekrényben kapott jó néhány helyet, és ezeket valóban használjuk is.”

Ági mindig az évszaknak, az ünnepnek megfelelő kiegészítőkkel dekorál
Ági mindig az évszaknak, az ünnepnek megfelelő kiegészítőkkel dekorál

„Főleg ünnepeken kerülnek elő. A textilek iránti vonzódásom is a patchworkkel kezdődött, ami valójában a régi anyagok újraértelmezése, és ezáltal egy kis értékmentés. Nekem nyugalmat ad ezek között élni, rájuk nézni. Nem is tudom magam más környezetben elképzelni.” 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek