Pizzadobozok, a popcorn csomagolása, tapadásmentes serpenyők és lábosok, műanyag tárolódobozok, szívószálak – csak néhány azok közül a tárgyak közül, amelyek az örök vegyületek egyik fajtáját tartalmazzák. Ezekre az anyagokra az jellemző, hogy tulajdonképpen
sosem bomlanak le a környezetben, hanem egyre csak halmozódnak, eljutva mindenhova: a talajba, a folyóvizekbe, a csapvízbe, és ezeken keresztül sajnos a szervezetünkbe is.
Kutatások szerint például az USA-ban élők 97 százalékának vérmintájában megtalálható a PFAS, az egyik örökvegyület-csoport. A PFAS-ok mind szén-fluor kötést tartalmaznak, ennek köszönhetik, hogy zsír-, víz- és szennyeződésmentes felületet tudnak képezni, ám emiatt van az is, hogy nem bomlanak le.
Mindenhol ott vannak a veszélyes anyagok
Egy másik nem lebomló anyaggal, a BPA-val (Biszfenol A) is rengeteg módon kerülhetünk kapcsolatba.
Ez a műanyaggyártásban évente legnagyobb mennyiségben előállított vegyület, 2022-ben például mintegy 10 millió tonnát gyártottak belőle.
Leginkább polikarbonát műanyagok készítésénél használják, amely áttetsző, erős és hőálló anyag. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően szinte mindenhol megtalálhatjuk: szemüveglencsékben, CD-lemezekben, elektromos eszközökben, fogtömésekben, pénztári bizonylatokban használják őket. Ebből az anyagból készül a befőttesüvegek tetejének fehér bevonata és az üdítős- és konzervdobozok belső felületét is ezzel burkolják.
Mégis lebontható lehet a PFAS
A perfluor- és polifluortartalmú alkil anyagok, vagy rövidebben PFAS-ok közé mintegy 4700 különböző vegyi anyag tartozik. Természetes úton nem, csak nagyon magas hőmérsékleten, rettentő nagy nyomás alatt bomlanak le. Tekintve, hogy ehhez hatalmas energiamennyiség szükséges, és PFAS-ból rengeteget gyártunk, ez nem működőképes megoldás. Ezeket az anyagokat a szén-fluor kötés, a szerves kémia legerősebb kötése miatt ilyen nehéz lebontani. A Northwestern Egyetem kutatói azonban valószínűleg megtalálták a megoldást: a molekulák végén található töltött oxigén felől támadták meg a molekulát egy oldószerrel (dimetil-szulfoxiddal és nátrium-hidroxiddal), aminek hatására a vegyület egy ártalmatlan fluorváltozattá, fluoriddá alakult át.Súlyos betegségeket okoznak
Noha még napjainkban sem megkérdőjelezhetetlen tudományos tény, hogy ezek az anyagok károsak lennének az egészségre, már olyan sok jel mutat erre, hogy egyre több helyen betiltják őket.
Nehéz ma már olyan szakembert találni, aki szerint nincs komoly egészségügyi hatásuk
– mondta Keith Vorst, az Iowai Állami Egyetem kutatója. „Elég orvosi kutatás gyűlt össze ahhoz, hogy kijelenthessük: ezek a vegyületek súlyos aggályokat vetnek fel” – tette hozzá.
Kutatások szerint kifejezetten káros hatással vannak a magzatok és csecsemők nemi és idegrendszeri fejlődésére és a termékenységre. Anyagcsere-betegségekért és rákos megbetegedésekért lehetnek felelősek, összekuszálják a hormonháztartást, illetve hozzájárulhatnak az elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásához. Azért is nagyon veszélyesek, mert
nem hatnak azonnal, hatásuk csak akkor mutatkozik meg, amikor már rengeteg felhalmozódott belőlük szervezetünkben.
Egyre több területen betiltják őket
Noha a döntéshozók elég lassan reagálnak a fejleményekre, bizonyos területeken már betiltottak ezeket a vegyületeket. 2011 óta például már nem lehet BPA-tartalmú anyagokat használni cumisüvegek készítésénél. Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő tárgyaknál, illetve a gyerekjátékoknál maximálták azt a mennyiséget, ami kioldódhat a termékből, 2017-től pedig a BPA felkerült a különös aggodalomra okot adó anyagok listájára. Idén március 8-án ért véget egy konzultációs időszak az Európai Unióban, amelyet követően elfogadhatnak egy szabályozást, amely teljesen betiltaná a BPA-k használatát olyan tárgyakban, amelyek élelmiszerrel érintkezésbe kerülhetnek. A tiltás vonatkozna a többi között a dobozokra és a csomagolóanyagokra is.
Ezt teheted a konyhában, hogy elkerüld az örök vegyületeket
Az ennyire széles körben alkalmazott anyagokat nem könnyű kizárni az életünkből. Néhány egyszerű és kevésbé egyszerű módszerrel azonban jelentősen csökkentheted a szervezetedbe kerülő mennyiséget. Mivel a tapadásmentes serpenyők és lábosok bevonatához a legtöbbször használnak ilyen anyagokat,
érdemes szénacélból vagy öntött vasból készült edényekre cserélni a lábosaidat – sajnos persze ezek általában jóval drágábbak.
Ha erre nincs lehetőséged, már azzal is csökkentheted az örök vegyületeknek a mennyiségét az ételeidben, ha vigyázol, hogy alacsonyabb hőmérsékletet használj főzésnél. A nagy forróság ugyanis elősegíti a vegyületek kioldódását. A műanyag dobozok használata tárolásra aránylag veszélytelen, ellentétben azzal, ha ezekben is melegíted az ételt. Érdemes minél ritkábban enned vagy rendelned gyorséttermekből: kutatások kimutatták, hogy aki több ilyen ételt eszik, annak szervezetében több PFAS halmozódik föl.
Amíg ezek a vegyületek ilyen sok helyen, ennyire széles körben megtalálhatók, addig lehetetlen teljesen eltüntetni őket az életünkből. Ám az is biztos, hogy a fentiekhez hasonló lépések sokat segíthetnek, hogy kevesebb kerüljön belőlük a szervezetünkbe.
Olvasd el, mi köze van a használt ruháknak az örök vegyületekhez, kattints ide!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés