Ezek a szobanövények sötét lakásban is szépen virágoznak

GettyImages-1385893658
Olvasási idő kb. 4 perc

A szobanövényeknek számos előnyük van. Nem csoda, hogy szeretjük őket, hiszen egyebek között javítják a levegő minőségét, és nyugtatóan hatnak ránk. De sajnos nem mindig könnyű életben tartani ezeket a cserepes növényeket egy sötét lakásban. Nincs annál frusztrálóbb, mint nézni, ahogy a kedvenc virágunk lassan elpusztul. Szerencsére vannak olyan növények, amelyek az árnyékos helyen is jól érzik magukat.

A növényeknek fényre van szükségük a fotoszintézishez, mert e nélkül csak lassan növekedhetnek vagy elpusztulhatnak. De nem minden szobanövény igényli, hogy fényárban ússzon a lakás. Vannak virágok, amelyek akár egy ablak nélküli helyiségben is jól érzik magukat.

Csupán minimális fény szükséges

A sötét sarkok vagy lakrészek sem kell, hogy zordak, komorak legyenek csak azért, mert azt gondoljuk, ott biztos, hogy nem maradna meg egyetlen szobanövény sem. Sok olyan virág van, ami a gyengén megvilágított helyiségekben, árnyékos vagy félárnyékos körülmények között is megél.

A sötétségtűrő növényeket elég alkalmanként kitenni egy kicsit a napfényre
A sötétségtűrő növényeket elég alkalmanként kitenni egy kicsit a napfényreBoogich / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy a növények fotoszintetizálni tudjanak, vagyis hogy a napfényt energiává tudják átalakítani, egy ablak nélküli szobában is biztosítani kell számukra minimális fényforrást. Ez úgy lehetséges, ha a növényeket az ajtó közelében, a legjobb, ha az ajtóval szemben helyezzük el, hiszen ha gyakran nyitva hagyjuk az ajtót, akkor a beszűrődő fényt hasznosítani tudják.

Megoldást jelenthet az is, ha néha egy-két napra a sötét szobából naposabb helyiségbe tesszük a virágunkat, hogy feltöltődhessen a napfénnyel.

A virágok azt is meghálálják, ha meleg időben alkalmanként kitesszük őket a szabadba, árnyékos helyre, hogy friss levegőt és természetes fényt kapjanak. De vannak már úgynevezett növénynevelő lámpák is, melyeket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy a sötét szobában élő növényeket ellássák fénnyel.
Nézzük, melyek azok a szobanövények, amelyek jól tűrik az árnyékosabb helyeket.

Filodendron

Az egyik legjobb árnyékkedvelő növényfajta, miután a filodendron teljes sötétségben is jól érzi magát. Két fajtája is ismert, az egyik pompás arany-zöld tarka lombozattal rendelkezik, a másik lila és piros színű, szaténszerű leveleivel hívja fel magára a figyelmet.

A filodendron akár teljes sötétségben is eléldegél
A filodendron akár teljes sötétségben is eléldegélSutthiwat Srikhrueadam / Getty Images Hungary

Bár jól tűri a sötétet, néha fényre van szüksége, de soha ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert megéghetnek a finom levelei. Meghálálja, ha hetente egyszer megöntözzük.

Vitorlavirág

A vitorlavirág tavasz elejétől a nyár végéig fehér, vitorlára hasonlító virágjával teszi szebbé és hangulatosabbá a szobát. Az árnyék mellett kedveli a magas páratartalmat, a kellemes szobahőmérsékletet, és szereti, ha gyakran és rendszeresen megöntözik. 

A vitorlavirág a párás levegőt is nagyon szereti
A vitorlavirág a párás levegőt is nagyon szeretiLudmila Kapustkina / Getty Images Hungary

Mexikói gyompálma

Ez a trópusi tengerparti hangulatot idéző szobanövény akár a sötétben is megnő. Éppen ezért alkalmas gyenge fényviszonyokkal rendelkező nyilvános, nagy közösségi terek és előcsarnokok díszítésére is, míg kisebb változata kiváló éke lehet otthonunknak. Viszonylag kevés törődést, gondozást igényel, ezért kiváló választás azoknak, akik első szobanövényük beszerzését tervezik.

A mexikói gyompálma tengerparti hangulatot idéz
A mexikói gyompálma tengerparti hangulatot idézNatalia Gdovskaia / Getty Images Hungary

Agglegénypálma

Egy az igazán egzotikus szobanövény leginkább arról ismert, hogy szinte teljesen igénytelen. Miután jól tolerálja a száraz körülményeket is, ideális lehet azoknak, akik gyakran utaznak. Mivel jól bírja a sötétet, és csak kevés vízre van szüksége, ellenben a meleget és a magas páratartalmat szereti, egy ablak nélküli fürdőszoba ideális hely lehet a számára. Ha jól érzi magát, akkor egy méter magasra is megnőhet.

Az agglegénypálma kiváló dísze lehet egy fürdőszobának
Az agglegénypálma kiváló dísze lehet egy fürdőszobánakYulia Naumenko / Getty Images Hungary

Leginkább a közvetett fényt részesíti előnyben. Soha ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert megéghetnek a levelei, és a túlságosan bőséges öntözés is árt neki.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek