A Magyar Sáfránytermesztők Szövetségének elnöke bizakodó, a HelloVidék-nek adott interjúja szerint a magyar sáfrány pár éven belül nemzetközi hírű lehet.
Horváth Lénárd Úrhidán maga is másfél hektáron foglalkozik sáfrány- és gyümölcstermesztéssel.
A sáfrány ára a milliókat is eléri kilónként, itthon is megterem
Régóta értékes fűszer a méregdrága sáfrány, vörös aranynak is nevezik. A jóféle sáfrány (Crocus sativus) bibéjéből nyert vörösesbarna színű, jellegzetes illatú fűszer az ókor óta ismert ételízesítő, számtalan étel készítéséhez elengedhetetlen hozzávaló. A legjobb minőségű termés ára igencsak borsos, félkilónyi mennyiségért majdnem másfél millió forintnak megfelelő összeget kérnek el a piacon. A történelem során folyamatosan az arannyal vetekedett az ára, mivel nehezen betakarítható – csak kézzel szedhető és bibézhető –, de gazdag hatóanyag- és aromatartalma miatt elképesztően széleskörűen alkalmazható.
„A hazai sáfrány esetében ehhez még hozzátartozik az is, hogy nem használunk sem gyomirtókat, sem műtrágyákat a termesztésben. Az árát jelentősen befolyásolja a minősége is, amit egyrészt ISO-szabvány, másrészt helyi minőségbiztosítási rendszerek, szabványok is meghatároznak. Fontos, hogy mennyire tiszta a végtermék, azaz van-e benne idegen anyag (más növényi vagy éppen rovarrészek), valamint a bibén kívül tartalmaz-e saját növényi részeket (szirom, levél darab, virágpor). Arra is érdemes figyelni a vásárláskor, hogy csak a vörös részeit kínálják-e a bibének, vagy a citromsárga, fehér szálrészeket is tartalmazza. Utóbbi csökkenti az értékét, hiszen a sárga, fehér rész súlya nagy, aromája, hatóanyag-tartalma gyengébb. Valamint sok múlik a szárításon is mind az aroma, mind a hatóanyag szempontjából” – nyilatkozta a szakmai szervezet vezetője.
Tíz évvel ezelőtt még sokkal kevesebben foglalkoztak itthon a jóféle sáfrány termesztésével nagyobb tételben annak ellenére, hogy a kiskertekben rendre előfordult. Pár éve összesen négyen termesztették a világ legdrágább fűszerét eladásra.
Mára ez sokat változott, a szövetség tájékoztató, marketingtevékenységének egyik hozadéka, hogy egyre többen látják a lehetőséget a sáfránytermesztésben. (…) Minőség tekintetében már most is felvesszük a versenyt a világ bármely részén termesztett sáfránnyal. Saját minőségbiztosítási rendszert építettünk, ami kiterjed a termesztésre, a betakarításra, szárításra is
– összegezte Horváth Lénárd a lap kérdésére.
A sáfránynak ráadásul a klímaváltozás is kedvez, az egyre melegebb nyarak miatt az eddig őshonos termények egy jelentős részével már kevésbé éri meg foglalkozni a bizonytalan terméshozam miatt hazánkban, azonban a sáfrány kifejezetten kedveli ezt a klímát. Az ország bármely részén jól érzi magát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés