Így lesz olyan az otthonod, hogy nyaralni se akarsz elmenni

GettyImages-87376442
Ványik Dóra

Nyaralás otthon? Miért ne! Ha nem tudod elhagyni a betondzsungelt, de mégis tengerparti hangulatra vágysz, a négy fal között is kialakíthatod a magad hűsítő oázisát.

Nincs szükség óriási anyagi befektetésre, hogy a forró hónapokra áthangold a lakásodat. Egy jól kiválasztott textil itt, egy mutatós párna ott, és te magad sem fogsz ráismerni az enteriőrre, amit amúgy mindennap látsz. Müller Mónika enteriőrtervező ötleteivel bátran belevághatsz a dekorálásba.

Öltöztesd át a kanapét!

A súlyos bársony vagy a nyáron nem annyira praktikus és kényelmes bőr helyett kellemesebb ülőfelületet kapsz, ha egy könnyű, pamutanyagból készült takarót borítasz a kanapédra. Mivel a nappalidban ezzel egy nagyobb területet megváltoztatsz, a hatás nem marad el. A piknikezés szerelmesei választhatnak kockás anyagot, a romantikus hangulatra szavazók akár virágmintát, de fehér, sötétkék és piros variálásával egy cseppnyi tengerpartot is belophatunk a falak közé. Az így megújult kanapét díszítheted természetes anyagú – például lenvászon – párnákkal, ami hűsíti a kánikulában felhevült testet. 

Idézd meg a tengerpartot a nappaliban
Idézd meg a tengerpartot a nappalibanKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Világítás, másként

A lakberendezők számára aranyszabály, hogy a fő világítás – például a csillárok – mellett mindenképpen használnak helyi fényforrásokat is, hiszen ezek sokkal hangulatosabbá teszik a teret. Nyáron előkerülhetnek a lampionok és a színes fényfüzérek, de nemcsak a balkonon és a kertben, hanem akár a négy fal között is. 

Az otthoni nyaralás érzését fényekkel is támogathatod
Az otthoni nyaralás érzését fényekkel is támogathatodPatrick Daxenbichler / Getty Images Hungary

Súlyos bútorok helyett könnyedség

Ha megteheted, a nyári időszakban mondj búcsút a súlyosabb, több helyet foglaló dohányzóasztalodnak – esetleg leviheted a tárolóba és a pincébe –, hogy átadja helyét egy tálcaasztalnak.

Dohányzóasztal helyett egy légies tálcaasztal
Dohányzóasztal helyett egy légies tálcaasztalEva-Katalin / Getty Images Hungary

Sokkal kevesebb helyet foglal, ezúttal könnyedebbé, levegősebbé teszi a teret. Tegyünk rá egy mintás, vidám tálcát és néhány színes üveget, jegesvödröt, és már csak egy kis lounge zene hiányzik a háttérből, hogy a vízparton érezzük magunkat.

Nyaralj otthon, hűvös szobában

Ha a légkondicionáló árát túl borsosnak tartod, beszerezhetsz egy ventilátort, hogy megmozgassa egy kicsit a levegőt. Müller Mónika természetesen nem a nem túl mutatós, műanyag darabokra esküszik, hanem a fémváltozatokra, amelyek egy picit retró, indusztriális térben dekorációként is megállják a helyüket. Ha picit többet tudsz szánni a hangulatos enteriőrre, a vastag sötétítőfüggönyöket nyáron kicserélheted könnyed, lebegős, lenvászon darabokra, amelyek összehúzva kint tartják a meleget, ugyanakkor meghitt, szűrt fényt engednek be. A süppedős, meleg szőnyegeket is néhány hónapra leválthatod vékonyabbakra, és így is javíthatod a hőérzetedet. 

A falakat se felejtsd el

Egy sötétebb tónusú, komorabb hangulatú festmény vagy reprodukció nem illik a nyári enteriőrbe. Ha csak nem a család féltve őrzött örökségéről van szó, nyugodtan száműzheted őszig a kamrába, és a helyére akaszthatsz olyan képeket, amelyek jobban szolgálják a bungalóérzetet.

A falakra is kerülhetnek a vakációt idéző tárgyak
A falakra is kerülhetnek a vakációt idéző tárgyakFollowTheFlow / Getty Images Hungary

Választhatsz vízparti fotót vagy akár néhány rattantáskát, kalapot. Így időnként el kell majd gondolkodnod, hogy valójában a lakásodban ülsz, vagy egy balatoni nyaralóban pihensz. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra