9 dekorációs hiba, amitől kisebbnek tűnik a lakásod

GettyImages-460191695

Ha nem akarod, hogy beszűküljön körülötted a tér, soha ne kövesd el ezt a 9 dekorációs hibát!

A megfelelő dekorációval, színsémával, a bútorok helyes megválasztásával és elrendezésével már önmagában is sokat tehetsz azért, hogy nagyobbnak tűnjön az otthonod. Ez nem csak az esztétikum miatt fontos, a letisztult, rendezett tér a mentális egészségedre és az életminőségedre is pozitív hatással lehet.

Ezek a leggyakoribb dekorációs hibák

Lássuk tehát, hogy melyek azok a gyakori dekorációs hibák, amiket a téma szakértői szerint jobb elkerülnöd.

1. Rossz méretű bútorok

Nincs rosszabb azoknál a berendezési tárgyaknál, amelyek a teret agyonnyomva kisebbnek tüntetik fel otthonodat. Legyen szó akár egy fél szobát elfoglaló kanapéról, akár egy hatalmas dohányzóasztalról, a rossz méretű bútor vásárlása az egyik legjellemzőbb dekorációs hiba.

Ha nem megfelelő bútort választasz, a helyiség túl kicsinek vagy túl nagynak tűnhet, ezért fontos, hogy a vásárlás előtt mindig ellenőrizd a szoba méreteit.

Ez különösen igaz, ha online vásárolsz, mert a valóság néha messze eltér attól, amit a képek sugallnak. Ha nem akarsz kellemetlen meglepetésekben részesülni, akkor egy AR-alkalmazás segítségével képet kaphatsz arról, hogyan is mutatna a kiszemelt bútor az adott térben.

Jobb, ha mérőszalagot ragadsz, és előre megtervezed a bútorok helyét
Jobb, ha mérőszalagot ragadsz, és előre megtervezed a bútorok helyétAndreyPopov / Getty Images Hungary

A lakberendezők általánosságban azt javasolják, hogy a kompakt méretű helyiségekben kerüld a nehéz bútorokat, kanapéból pedig olyat válassz, amelynek keskeny a karfája és magasabb lábakon áll. Ha látod alatta a padlót, az növeli a teret és jobban átengedni a természetes fényt.

Ha azt akarod, hogy egy kisebb szoba nagyobbnak tűnjön, hasonló hatást érhetsz el kör alakú asztalokkal, fényvisszaverő felületekkel is.

2. Túl sok bútor

A kevesebb néha több. Így van ez a bútorokkal is, ezért ne ülj fel kötelező jelleggel a legújabb trendeknek, és/vagy kerüld az impulzusalapú vásárlásokat, mert az lesz a vége, hogy indokolatlanul túlzsúfolod a teret.

A szakértők ehelyett azt tanácsolják, hogy ahol lehetséges, korszerűsítsd nagy méretű bútoraidat, és elrendezésüket alaposan átgondolva próbáld a minimálisra csökkenteni berendezési tárgyaid számát.

Törekedj az egyszerű belső terek kialakítására, és ragaszkodj a semleges stílusokhoz, tónusokhoz vagy kiegészítőkhöz, amelyek az aktuális trendektől függetlenül évekkel később is működhetnek.

3. Túl sok minta

Legyen szó mintás tapétáról, szőnyegről vagy geometrikus párnahuzatról, kerüld a különböző minták párosítását, mert otthonod ettől kisebbnek (és harsánynak) fog kinézni.

A szakértők tanácsa, hogy a díszítéshez telített blokkszíneket és korlátozott színpalettát használj. Ezután már bedobhatsz néhány kiválasztott mintát, amelyek finom kiegészítésként szolgálhatnak.

A túl sok minta használata a lakberendezők szemében komoly dekorációs hiba
A túl sok minta használata a lakberendezők szemében komoly dekorációs hibaSteven Errico / Getty Images Hungary

4. Sötét falak

Bár a sötétebb tónusú festékek egyre népszerűbbek, ismert hátrányuk, hogy kisebbé teszik a teret, de hogy mennyire, az a természetes fény mennyiségétől és az ablakok számától is függ.

Ahelyett, hogy az összes falat sötét színűre festenéd, a szakértők arra sarkallnak, hogy csak egy falat vagy egy területet színezz át. Ezzel nemcsak azt kerülheted el, hogy a szoba „belefulladjon” a sötét tónusokba, hanem merész karaktert kölcsönözhetsz egy semleges térnek.

5. Túl sok kép a falakon

Legyen szó családi fényképekről, absztrakt művészetről vagy stílusos poszterekről, a falakon elhelyezett képek személyessé tehetik otthonodat. Ha azonban túlzásokba esel, a lakás ettől is kisebbnek hathat.

A képek elhelyezésénél a szakértők a „páratlan szám szabályát” javasolják, ami azt jelenti, hogy ne 2 vagy 4, hanem például 3 vagy 5 darab képet rakj ki egy falra. Ez vizuálisan sokkal vonzóbb, és csökkenti a zsúfoltság látszatát.

6. A függőleges terek kihasználatlansága

A helyiséget az is szűkítheti, ha a vertikális felületeket üresen hagyod. Ha lebegő polcokat, szekrényeket, okos tárolóegységeket szerelsz a falra, jobban kihasználhatod a rendelkezésre álló teret, és több hely juthat a padlón másnak.

A dolgozószobában hasznos lehet a kisebb tárgyakat falra szerelt sínekre akasztani, hogy minél nagyobb hely maradjon az asztalon.

Ezenkívül fontold meg a beépített gardróbszekrények kialakítását, amelyek extra tárhelyet biztosíthatnak anélkül, hogy benyúlnának a helyiségbe.

A polcokkal, okos tárolómegoldásokkal extra helyhez juthatsz
A polcokkal, okos tárolómegoldásokkal extra helyhez juthatszTaiyou Nomachi / Getty Images Hungary

7. A multifunkciós tárolók mellőzése

A terek tervezésénél ne feledkezz meg a praktikus tárolási megoldásokról. A többcélú bútorok, mint például a tárolópadok, ügyesen elrejtik a rendetlenséget, és extra ülőhelyként is szolgálhatnak a vendégek számára.

Ha nincs vendégszobád, hasznos lehet befektetned egy kényelmes kanapéágyba is.

8. Nehéz függönyök használata

A természetes fény képes feldobni egy sötét helyiséget, és egy kis teret is nagyobbá varázsol. A szakértők ezért nem győzik hangsúlyozni, hogy ne használj nehéz vagy hosszú függönyöket az ablakok takarására, mivel ez megakadályozza a fény bejutását.

Részesítsd előnyben az áttetsző függönyszöveteket, ha pedig éjszaka nem tudsz aludni, a nehéz függönyök kiváltására használj sötétítő redőnyt.

9. Rossz világítás

Az olyan hibák, mint például a rossz színhőmérséklet, a halvány fények vagy a világítás „rétegzésének elmulasztása”, mind-mind kicsinyíthetik a helyiséget.

Ennek elkerülése végett használj függő világítótesteket vagy falilámpákat. Ha szemmagasságban vannak felakasztva, a szoba nagyobbnak tűnhet.

Hasonló okokból a nehézkes, álló- vagy asztali lámpák helyett válassz elegáns, karcsú lámpatesteket.

Nem elhanyagolható a színhőmérséklet szerepe sem. A megnyugtató hatású meleg fény (legfeljebb 3000 K) általában ideális a családi szobákhoz, étkezőkhöz vagy a földszínekkel díszített hálószobákhoz. A hideg fény (legfeljebb 4500 K) ezzel szemben energizáló hatású, ezért inkább a konyhába, a fürdőszobába vagy a dolgozószobába illik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra