9 dekorációs hiba, amitől kisebbnek tűnik a lakásod

GettyImages-460191695

Ha nem akarod, hogy beszűküljön körülötted a tér, soha ne kövesd el ezt a 9 dekorációs hibát!

A megfelelő dekorációval, színsémával, a bútorok helyes megválasztásával és elrendezésével már önmagában is sokat tehetsz azért, hogy nagyobbnak tűnjön az otthonod. Ez nem csak az esztétikum miatt fontos, a letisztult, rendezett tér a mentális egészségedre és az életminőségedre is pozitív hatással lehet.

Ezek a leggyakoribb dekorációs hibák

Lássuk tehát, hogy melyek azok a gyakori dekorációs hibák, amiket a téma szakértői szerint jobb elkerülnöd.

1. Rossz méretű bútorok

Nincs rosszabb azoknál a berendezési tárgyaknál, amelyek a teret agyonnyomva kisebbnek tüntetik fel otthonodat. Legyen szó akár egy fél szobát elfoglaló kanapéról, akár egy hatalmas dohányzóasztalról, a rossz méretű bútor vásárlása az egyik legjellemzőbb dekorációs hiba.

Ha nem megfelelő bútort választasz, a helyiség túl kicsinek vagy túl nagynak tűnhet, ezért fontos, hogy a vásárlás előtt mindig ellenőrizd a szoba méreteit.

Ez különösen igaz, ha online vásárolsz, mert a valóság néha messze eltér attól, amit a képek sugallnak. Ha nem akarsz kellemetlen meglepetésekben részesülni, akkor egy AR-alkalmazás segítségével képet kaphatsz arról, hogyan is mutatna a kiszemelt bútor az adott térben.

Jobb, ha mérőszalagot ragadsz, és előre megtervezed a bútorok helyét
Jobb, ha mérőszalagot ragadsz, és előre megtervezed a bútorok helyétAndreyPopov / Getty Images Hungary

A lakberendezők általánosságban azt javasolják, hogy a kompakt méretű helyiségekben kerüld a nehéz bútorokat, kanapéból pedig olyat válassz, amelynek keskeny a karfája és magasabb lábakon áll. Ha látod alatta a padlót, az növeli a teret és jobban átengedni a természetes fényt.

Ha azt akarod, hogy egy kisebb szoba nagyobbnak tűnjön, hasonló hatást érhetsz el kör alakú asztalokkal, fényvisszaverő felületekkel is.

2. Túl sok bútor

A kevesebb néha több. Így van ez a bútorokkal is, ezért ne ülj fel kötelező jelleggel a legújabb trendeknek, és/vagy kerüld az impulzusalapú vásárlásokat, mert az lesz a vége, hogy indokolatlanul túlzsúfolod a teret.

A szakértők ehelyett azt tanácsolják, hogy ahol lehetséges, korszerűsítsd nagy méretű bútoraidat, és elrendezésüket alaposan átgondolva próbáld a minimálisra csökkenteni berendezési tárgyaid számát.

Törekedj az egyszerű belső terek kialakítására, és ragaszkodj a semleges stílusokhoz, tónusokhoz vagy kiegészítőkhöz, amelyek az aktuális trendektől függetlenül évekkel később is működhetnek.

3. Túl sok minta

Legyen szó mintás tapétáról, szőnyegről vagy geometrikus párnahuzatról, kerüld a különböző minták párosítását, mert otthonod ettől kisebbnek (és harsánynak) fog kinézni.

A szakértők tanácsa, hogy a díszítéshez telített blokkszíneket és korlátozott színpalettát használj. Ezután már bedobhatsz néhány kiválasztott mintát, amelyek finom kiegészítésként szolgálhatnak.

A túl sok minta használata a lakberendezők szemében komoly dekorációs hiba
A túl sok minta használata a lakberendezők szemében komoly dekorációs hibaSteven Errico / Getty Images Hungary

4. Sötét falak

Bár a sötétebb tónusú festékek egyre népszerűbbek, ismert hátrányuk, hogy kisebbé teszik a teret, de hogy mennyire, az a természetes fény mennyiségétől és az ablakok számától is függ.

Ahelyett, hogy az összes falat sötét színűre festenéd, a szakértők arra sarkallnak, hogy csak egy falat vagy egy területet színezz át. Ezzel nemcsak azt kerülheted el, hogy a szoba „belefulladjon” a sötét tónusokba, hanem merész karaktert kölcsönözhetsz egy semleges térnek.

5. Túl sok kép a falakon

Legyen szó családi fényképekről, absztrakt művészetről vagy stílusos poszterekről, a falakon elhelyezett képek személyessé tehetik otthonodat. Ha azonban túlzásokba esel, a lakás ettől is kisebbnek hathat.

A képek elhelyezésénél a szakértők a „páratlan szám szabályát” javasolják, ami azt jelenti, hogy ne 2 vagy 4, hanem például 3 vagy 5 darab képet rakj ki egy falra. Ez vizuálisan sokkal vonzóbb, és csökkenti a zsúfoltság látszatát.

6. A függőleges terek kihasználatlansága

A helyiséget az is szűkítheti, ha a vertikális felületeket üresen hagyod. Ha lebegő polcokat, szekrényeket, okos tárolóegységeket szerelsz a falra, jobban kihasználhatod a rendelkezésre álló teret, és több hely juthat a padlón másnak.

A dolgozószobában hasznos lehet a kisebb tárgyakat falra szerelt sínekre akasztani, hogy minél nagyobb hely maradjon az asztalon.

Ezenkívül fontold meg a beépített gardróbszekrények kialakítását, amelyek extra tárhelyet biztosíthatnak anélkül, hogy benyúlnának a helyiségbe.

A polcokkal, okos tárolómegoldásokkal extra helyhez juthatsz
A polcokkal, okos tárolómegoldásokkal extra helyhez juthatszTaiyou Nomachi / Getty Images Hungary

7. A multifunkciós tárolók mellőzése

A terek tervezésénél ne feledkezz meg a praktikus tárolási megoldásokról. A többcélú bútorok, mint például a tárolópadok, ügyesen elrejtik a rendetlenséget, és extra ülőhelyként is szolgálhatnak a vendégek számára.

Ha nincs vendégszobád, hasznos lehet befektetned egy kényelmes kanapéágyba is.

8. Nehéz függönyök használata

A természetes fény képes feldobni egy sötét helyiséget, és egy kis teret is nagyobbá varázsol. A szakértők ezért nem győzik hangsúlyozni, hogy ne használj nehéz vagy hosszú függönyöket az ablakok takarására, mivel ez megakadályozza a fény bejutását.

Részesítsd előnyben az áttetsző függönyszöveteket, ha pedig éjszaka nem tudsz aludni, a nehéz függönyök kiváltására használj sötétítő redőnyt.

9. Rossz világítás

Az olyan hibák, mint például a rossz színhőmérséklet, a halvány fények vagy a világítás „rétegzésének elmulasztása”, mind-mind kicsinyíthetik a helyiséget.

Ennek elkerülése végett használj függő világítótesteket vagy falilámpákat. Ha szemmagasságban vannak felakasztva, a szoba nagyobbnak tűnhet.

Hasonló okokból a nehézkes, álló- vagy asztali lámpák helyett válassz elegáns, karcsú lámpatesteket.

Nem elhanyagolható a színhőmérséklet szerepe sem. A megnyugtató hatású meleg fény (legfeljebb 3000 K) általában ideális a családi szobákhoz, étkezőkhöz vagy a földszínekkel díszített hálószobákhoz. A hideg fény (legfeljebb 4500 K) ezzel szemben energizáló hatású, ezért inkább a konyhába, a fürdőszobába vagy a dolgozószobába illik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra