9 ok, amiért azonnal leszereltethetik az otthoni légkondidat

GettyImages-1390994827

Jó érzés gyorsan lehűteni a lakást a melegben, és a fűtés is egyszerű egy erre való légkondicionálóval. Komfortérzetünket és kényelmünket azonban gyorsan megszüntethetik, ha elkövettük ezeket a dolgokat a klíma felszerelésével.

Kötelezhetnek az otthoni klíma leszerelésére, pénzbírságot kaphatunk, sőt akár a kényszerleszerelést is elrendelhetik, ha a telepítésnél nem figyeltünk oda a következő dolgokra. Azt tudjuk, hogy kizárólag erre szakosodott, regisztrált szakemberrel lehet felrakatni a légkondicionálót. Ha nem így teszünk, hanem házilag, „haveri” alapon telepítjük, akkor a jogszabály szerint automatikusan mennie kell a szerkezetnek. Vannak azonban olyan esetek, mikor úgy gondoljuk, betartottuk az előírásokat, mégis elhibáztunk valamit. Dr. Weisz Gábor Miklós társasházi tanácsadó mondta el a Díványnak, melyek ezek.

A leszereltetésnek két fő oka lehet: rossz helyen van, és engedély nélkül telepítettük. Ezeken belül több hibát is elkövethetünk.

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a felszerelés kérdését Magyarországon mindenhol rendeletben szabályozza a helyi önkormányzat, ez a társasházaknál és a családi házaknál is így van. Ez előírja, hogy a külső homlokzatra milyen körülmények közt lehet engedélyezni és felszerelni a kültéri egységet.

Leszereltethetik az otthoni légkondit
Leszereltethetik az otthoni légkonditDragos Condrea / Getty Images Hungary

1. Nem figyeltük a homlokzatot

Bár sok helyen a klíma felszerelése nem építészetiengedély-köteles, azonban van, ahol előírja a helyi építési szabályzat, hogy a külső homlokzatra csak úgy lehet felszerelni, ha előtte elvégezünk egy településképi eljárást. Vagyis lerajzoljuk, hová szánjuk, és erről megmondja a főépítész, hogy jó helyen van-e az ott. Ez főként Budapest belvárosi részein jellemző, illetve a nagyobb városok belső területein.

Településenként, kerületenként azért vannak olyan szabályok, amik sejtetik, hogy nem lehet kihelyezni, kivéve akkor, ha az a homlokzatba van süllyesztve, mivel a felszerelt egységnek meg kell felelnie a látképnek is.

Van, ahol településképi engedélyt kell kérnünk felszerelés előtt
Van, ahol településképi engedélyt kell kérnünk felszerelés előttRunstudio / Getty Images Hungary

2. Nincs meg ez az engedély

A főszabály szerint az utcáról látható homlokzatra kihelyezett klímánál szükséges a helyileg illetékes önkormányzat építési osztályának az engedélye. Ennek hiányában is kötelezhetnek minket, hogy szereljük le.

A való élet azonban kissé másként működik, hiszen, ha csak körülnézünk például Budapest belvárosában, látható, hogy a felszerelt klímák nagy részének nagy valószínűséggel nincs ilyen engedélye, mert valahogy sehogy sem simulnak be a látképbe.

3. Másokat zavaró helyre raktuk

Egy másik fontos dolog az építési jogszabályok betartása, melyben a kormányhivatal az illetékes. Ebben azt szabályozzák például, hogy milyen magasra kell tenni, vagy hogy lehet-e a közvetlen közelében egy másik ablak, és a tűzvédelmi szabályoknak is meg kell felelni.

Ezek meglétét azonban nem igazolni kell, hanem betartani, biztosítani.

Ilyen esetekben nem kell engedélyt kérni például az önkormányzattól, csak úgy kell megvalósítani, hogy az szabályos legyen. Viszont, ha ezek közül valamit nem biztosítunk, például túl alacsonyan szereltük fel, és ez zavarja a járókelőket, vagy nagyon közel raktuk egy szomszédunk ablakához, akkor azt leszereltethetik.

4. Kértél engedélyt a szomszédtól?

A társasházak falára felszerelt kültéri egységnél több szempontnak is meg kell felelni. Itt elméletileg szükség van a társasház engedélyére is, hiszen az épület fala az közös tulajdonú ingatlanrész, nem furkálhatunk csak úgy bele.

A társasház döntéshozó fóruma a közgyűlés, tehát ennek a beleegyezése szükséges hozzá, azonban ezt lehet előre is szabályozni az SZMSZ-ben (Szervezeti és Működési Szabályzat).

Ebbe bele lehet foglalni, hová szerelhetem fel. Amennyiben ezeket a szabályokat – akár csak egyet is – nem tartjuk be, úgy egy másik lakó eljárást indíthat, hogy szereljük le az otthoni klímát. Ilyen indok lehet például, hogy túl közel van a kültéri egységünk az ablakához, erkélyéhez, és ez zajos, esetleg takarja a kilátást. A kivezetett víz áztatja a falat, becsöpög az ablakán... Ilyenkor a szomszéd vagy egy másik lakó birtokvédelmi eljárást indíthat a klíma tulajdonosa ellen, aminek a vége az is lehet, hogy leszereltetik a szerkezetet.

Vitát okozhat, ha a kültéri egységet túl közel szereljük a szomszéd ablakához
Vitát okozhat, ha a kültéri egységet túl közel szereljük a szomszéd ablakáhozAndrey Sayfutdinov / Getty Images Hungary

A felszerelés előtt bár nem kötelező az érintett szomszédok beleegyezését kérni, de javasolt. Egyrészt ennek birtokában csak akkor indíthat eljárást, ha megváltozik a klíma jellege, például hangosabb lesz, másrészt, ha előre megbeszéljük, úgy lehet, hogy elég néhány centivel arrébb felszerelni annak érdekében, hogy mindenkinek nyugalma legyen. Viszont, ha nem kérünk engedélyt tőle, úgy hivatkozhat erre a birtokvédelmi eljárásnál.

5. Ha ide rakod, a katasztrófavédők is jöhetnek

Az olyan házakban, ahol van lichthóf, vagyis világítóudvar, gyakori probléma, hogy oda helyezik a kültéri egységet. Ez azonban szabálytalan, sőt veszélyes is lehet. Ennek az aprócska udvarnak ugyanis szellőztetési, fényadó és tűzvédelmi funkciója is van. Amennyiben bekerül ide egy kültéri egység, akkor az akadályozza ezt. Ilyen esetben a katasztrófavédelemhez is lehet bejelentést tenni, és ha nincs kifejezetten ide szóló engedélye a klímát kihelyezőnek, akkor leszereltetik azt.

6. De hát ide nem kellett engedély, akkor miért?

Erős konfliktusforrás a körfolyosós házakban, mikor a kültéri egységet a folyosóra rakják ki. Ilyenkor általában az indok az, hogy az önkormányzat oda nem kér előre engedélyeztetést, azonban, ha túl hangos a szerkezet, az zavarhatja a többi lakót, akik birtokvédelmi eljárást is indíthatnak.

A körfolyosós lépcsőházakban a zajos szerkezet okozhat gondot
A körfolyosós lépcsőházakban a zajos szerkezet okozhat gondotsuteishi / Getty Images Hungary

7. Műemlékháznál nehéz megtartani

Vannak védett társasházak, melyekre a kormányhivatal és az örökségvédelmi hivatal szabályai érvényesek. Az ilyen műemléknek számító házaknál plusz szabályok vonatkoznak a klímakihelyezésre is. Itt hiába egyeztetünk felhelyezés előtt a közgyűléssel, ha nem vesszük figyelembe az örökségvédelmi előírásokat, akkor hivatalból kezdeményezhetik a leszerelést.

8. Miden szabályos, de...

Van olyan helyzet, mikor minden szabályos; megvan a közgyűlés és az önkormányzat engedélye, figyelembe vettük az építési szabályokat is, azonban egy szomszédunkat zavarja a klímánk. Leszereltethetik, ha az illető birtokvédelmi eljárást kezdeményez ellenünk, és igazat adnak neki. Ezt az eljárást a sérelem (vagyis ebben az esetben a klíma felszerelése) kezdetétől egy éven belül lehet indítani a helyi vagy kerületi jegyzőnél. Ha ennél régebb óta áll fenn az őt zavaró állapot, akkor birtokvédelmi eljárást indíthat a bíróságon.

9. Házfelújítás várható? Biztos, hogy le kell szerelni

Amennyiben felújítják a társasház külső falát, esetleg még szigetelést is raknak rá, úgy biztosan le kell szednie mindenkinek az ott lévő kültéri egységét.

Miután végeztek, előfordulhat, hogy nem lehet majd visszarakni, vagy újra engedélyeztetni kell a társasházzal.

Ez azért lényeges ilyenkor, mivel a felújításra csak akkor marad meg a garancia, ha ahhoz nem nyúlnak utólag hozzá. Akkor ugyanis, ha valaki belefúr a frissen felrakott szigetelésbe vagy festésbe, azzal a beruházást követő garanciális eljárást is veszélyezteti. Ha belefúrnak a felrakott anyagba, és az utána beázik, megsérül, leesik, akkor a társasházkezelők már nem tudnak hivatkozni arra, hogy rosszul tették fel, mivel egyből megtámadhatják, hogy azért történt mindez, mert utólag belefúrt valaki, hogy kihelyezze a kültéri egységét.

Mikor kell leszerelnem, ha köteleznek rá?

Ha valakit feljelentenek emiatt, az rövid határidőre számíthat:

30-60 nap alatt általában lezárul a birtokvédelmi eljárás, ezután le kell szerelnie a klímát.

Viszont mikor a jegyző erről kiadja a papírt, akkor már a sértettnek, a feljelentőnek kell kijárnia, hogy ezt teljesítsék. A jegyző nem kényszeríthet a leszerelésre, legfeljebb bírságolni fog. A bíróság nem rak emiatt inkasszót a számlára.

Ha nem szerelik le a szerkezetet, akkor új bírósági eljárás indítható a tulajdonosa ellen, de itt már nem a birtokvédelem, hanem a határozat végrehajtása miatt. Ez már a NAV hatáskörébe tartozik, így végső soron ez a szervezet intézkedik: joga van egy kivitelezőt kijelölni, aki leszereli a klímát. Erre azonban még nem volt példa, jellemzően inkább folyamatosan pénzbírsággal sújtják azt, aki nem tesz eleget a bírósági határozatnak.

Ha még többet szeretnél tudni a légkondicionáló használatáról, olvasd el ezt a cikkünket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek