Ha ezeket a színeket használod, többet adnak a lakásodért

GettyImages-597070139
Olvasási idő kb. 4 perc

Az eladás előtti tisztasági festéshez általában a fehér színt választják, pedig nem ez fogja felvinni az ingatlan árát.

A fehér színről azt gondolhatnánk, hogy a tisztaság és a higiénia érzését kelti, ráadásul a leendő lakó úgy érezheti, hogy egy üres vásznat kap, amelyre már a saját otthonát tudja elképzelni. A szakértők meglátása szerint azonban nem ez a legjobb döntés. A Zillow nevű amerikai ingatlanforgalmazó cég felmérést készített, hogy melyek azok az árnyalatok, amelyek – úgy tűnik – megkönnyítik a lakás eladását.

A fehér örök klasszikus – de nem minden mennyiségben

Az első meglepő tapasztalatuk az volt, hogy a fehér konyhafront biztosan csökkenteni fogja a kialkudott árat. Ezt ugyanis a vevők gyakran túl unalmasnak vagy nehezen tisztíthatónak találták. Jó eséllyel egy kisgyerekes család – ha nem úgy indul neki a vásárlásnak, hogy a konyhabútort le fogja cserélni – több lehetőség közül nem fogja azt választani, ahol ennyire világos színek uralkodnak. Ez azonban korántsem arról szól, hogy ne lehetnének fehér falak az otthonunkban, hiszen ez soha nem megy ki a divatból. Ám amióta a világhálón és a közösségi oldalakon egyre izgalmasabb és színesebb enteriőröket láthatunk, illetve elérhetővé váltak könnyen használható festékek, mi magunk is gyakrabban kísérletezünk. 

Az ezüst és a szürke konyha segít a lakás eladásában
Az ezüst és a szürke konyha segít a lakás eladásábanAlberto Guglielmi / Getty Images Hungary

Ezüstszín a konyhában

Ha ezüstszínű konyhagépeket használsz, az a profizmus látszatát kelti, amit magáról is el tud képzelni a leendő vevő. A szakemberek szerint szintén feljebb tornázta az ingatlan árát, ha a konyhafrontok sötét- vagy grafitszürke árnyalatúak voltak. 

A szürke sok árnyalatát használhatjuk a nappaliban
A szürke sok árnyalatát használhatjuk a nappalibanasbe / Getty Images Hungary

Sötétszürke a nappaliban és a hálószobában 

Szintén felemelte a lakás árát, ha a nappaliban vagy a hálószobában sötétszürke volt a fal, vagy esetleg valamilyen más sötétebb, ám letisztult árnyalat köszönt vissza. Az ingatlanosok úgy találják, hogy ezek a színek egyrészt nagyon pihentetőek, így a vevő úgy érezheti, hogy ide valóban jó érzés lesz hazaérni, másrészt a saját – esetleg színesebb – bútorait is könnyen el tudja képzelni egy ilyen háttér előtt. 

Komoly, de egyben hívogató; a vevőcsalogató bejárati ajtó
Komoly, de egyben hívogató; a vevőcsalogató bejárati ajtóTriggerPhoto / Getty Images Hungary

Fekete bejárati ajtó

Hitted volna, hogy a bejárati ajtó színe hatással van az eladási árra? Pedig a cég adatai alapján akár – átszámítva dollárból – 2 millió forinttal is többet adnak egy házért, ha sötét a bejárati ajtaja.

Ugye te is azonnal főznél ebben a konyhában?
Ugye te is azonnal főznél ebben a konyhában?Gladiathor/Getty Images Hungary

Zöld a konyhában

Nem egy megszokott árnyalat, mégis az Egyesült Államokban több ezer dollárral is többet adnak azért a lakásért, ahol ilyen konyhafalat vagy konyhabútort találnak. Ha éppen árulod a lakásod, és érkeznek a vevőjelöltek, esetleg egy kisebb befektetést megér, ha néhány zöld kiegészítővel feldobod az enteriőrt. 

Merész, de üdítő húzás a kék fal
Merész, de üdítő húzás a kék falKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Kék a nappaliban

Szintén nem megszokott szín, sőt, talán egy kicsit merész is, mégis a kékre festett nappalifal felfelé mozdíthatja az eladási árat. Sokan tartanak tőle, mert úgy gondolják, hogy túlzottan meghatározza a helyiség hangulatát, de egy próbát megér. Akár csak egy falfelületet is elegendő feldobni ezzel a határozott árnyalattal.

A földszínű fürdő mindenkihez illik
A földszínű fürdő mindenkihez illikOnzeg / Getty Images Hungary

Földszínek a fürdőszobában

A földszínek – a barna, a narancs, a terrakotta vagy az okker – a melegség, az otthonosság érzetét keltik. Ha a vevő ilyen színeket lát a fürdőszobában, szinte kedve támad néhány gyertyát tenni a fürdőkád szélére, és elmerülni a habokban. Extra tippként érdemes az illatokra is odafigyelned; egy tálka potpourri vagy egy illatmécses csodákra képes!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek