8 trükk, amitől azonnal környezetbarát lesz a lakásod

GettyImages-1248194132

Egyre több embernek fontos a környezetbarát életmód és otthon kidolgozása. Ezzel a 8 változtatással láss neki a célod megvalósításának!

A klímaváltozás miatt sokan szorongunk, a magyar fiatalok többsége ráadásul jobban fél a globális felmelegedés hatásaitól még az orosz–ukrán háborúnál is, amely a szomszédunkban tombol. Még ha valójában 10 nagyrészvényestől függ igazán a klímaváltozás sorsa, sokan mégis szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy minél kisebbre csökkentsük a környezetszennyező lábnyomunkat. Sokakban megvan a jó szándék, csak éppen az energia hiányzik belőlük, hogy környezettudatosabb életmódra váltsanak. Sok időt és figyelmet kell szentelni arra, hogy a megszokott életvitelünkön igazítsunk, ezért a rohanó mindennapokban nem biztos, hogy ez a kutakodás élvez prioritást mindenki életében. A Rossmann Magyarország, hogy megkönnyítse az első lépéseinket a zöldebb háztartás felé, összeállított egy 8 pontos listát, amelyeket követve könnyen javíthatunk a helyzetünkön.

Környezetbarátabb otthon a zöldebb jövőért

Az idei szárazsághullám talán több ember szemét felnyitotta a klímaváltozás saját bőrünkön is egyre inkább tapasztalható, ezért sokkoló hatásaival, például azzal, hogy a Velencei-tó negatív rekordot döntött negatív rekord után a sekélységével. Mindenképp a globális gondolkodás és összefogás vezethetne a legtöbb környezetmentő változáshoz, de lokális, egyéni szinten is tehetünk valamennyit ezekért, például azzal, ha igyekszünk minél kevesebb szemetet termelni háztartásunkban, helyi termelőktől vásárolunk, és alapvetően lebomló termékeket szerzünk be. A Rossmann Magyarország ezt a 8 könnyen megvalósítható tippet javasolja, hogy egyszerűbben nekiláthassunk az életmódváltásnak:

A környezetbarát otthon alapvető kelléke a környezetbarát tisztítószerpakk
A környezetbarát otthon alapvető kelléke a környezetbarát tisztítószerpakkAnna Puzatykh / Getty Images Hungary

1. Hordj magaddal „túlélőkészletet”!

No, nem kisbicskára, zseblámpára és gyufára gondolunk egy napra elegendő szárított étellel és polártakaróval, hanem a mindennapokban használatos tárgyakra, amelyeket, ha már be is szereztünk többször használatos változatot belőle, mégis sokszor otthon felejtünk. Inkább legyen mindig bepakolva a táskádba a kulacsod, a különböző szatyraid (gyümölcs- és zöldségvásárláshoz, kenyérhez, szendvicshez, egy nagyobb a bevásárláshoz) és a saját fém evőeszközkészletedből is nyugodtan csomagolj el egyet-egyet mindegyik fajtából. A kávédat befőttesüvegben, vagy a már meglévő termoszodban is nyugodtan hordozhatod, még sikkesebbnek is fogsz tőle tűnni, mint ha az eldobható műanyag opciót választanád mindig. A vizeskulacsodba pedig Budapest több pontján is kérhetsz ingyen szűrt vizet egy applikáció segítségével, így duplán jól jársz ezzel a megoldással.

2. Válaszd a lebomló opciót!

A mindennapokban vannak fogyóeszközként használt dolgaink, de soknak van újrahasznosított anyagból készült, lebomló változata is – inkább ezeket válaszd. A törlőkendőkből, a szalvétákból, a fogkefékből és a csomagolókendőkből is már fogunk komposztálható vagy lebomló változatot találni. Érdemes ezekre átszokni, mivel jelenleg annyira sok műanyagszemetet termelünk, amely bekerül a táplálékkörforgásunkba is, hogy havonta átlagosan egy legókockányi műanyagot megeszünk. A csomagolásmentes boltok is nagyszerű opciót jelenthetnek, ha le akarod csökkenteni az eldobhatóműanyag-termelésedet.

3. Használj kevesebb vizet!

Ezt a tippet még a pénztárcád is megkönnyebbült sóhajjal fogja megköszönni, nem csak a környezet. Akár a felére is csökkentheted a vízfogyasztásodat, ha zuhanyzol a kádfürdő helyett, elzárod a csapot fogmosás közben, ha nem folyó vízzel mosogatsz, ha a mosógépet mindig csak teli dobbal indítod be. Ha ezeket már rég beiktattad a mindennapjaidba, következő lépésként a gyerek fürdővizével moss fel, ne friss vízzel, a vécét a mosógépből kijövő szürke vízzel öblítsd le, és a főzésből megmaradt tiszta vízzel locsold meg a növényeidet.

A lebomló anyagokból készült mindennapi termékek is részei a környezetbarát otthonnak
A lebomló anyagokból készült mindennapi termékek is részei a környezetbarát otthonnakDougal Waters / Getty Images Hungary

4. Világíts energiatakarékosabban!

Ha kimész egy helyiségből, kapcsold le a villanyt, és ha este kimész a mosdóba, próbálj meg a hold fényénél kitalálni, vagy csak kislámpával (esetleg a mobilod zseblámpájával) világíts magadnak. Amint kiégnek a hagyományos izzóid, LED-izzókkal cseréld le őket. Ugyan drágábbak, de behozzák az árukat, mivel 5-6-szor kevesebb áramot használnak, ráadásul 15-25-ször hosszabb ideig jók.

5. Ne használj alkálielemet!

Vagy a konnektorba dugható, a hálózatról működtethető elektromos eszközöket vásárolj, például az álló-, asztali- és olvasólámpákból és a karácsonyi fényfüzérekből, vagy pedig vásárolj feltölthető elemeket, amelyekhez már akár napelemes töltővel rendelkezőt is be tudsz szerezni. 

6. Vásárolj környezetbarát termékeket a takarításhoz és a szépítkezéshez is!

Ma már minden háztartás körüli takarítószert megtalálhatsz környezet- vagy életbarát kiszerelésben és anyagokból. Ha pedig túl drágának találod ezeket, akkor saját magad is el tudsz otthon készíteni ilyen szereket. Nemcsak a házad szépítését tudod zöldtermékkel megoldani, de saját magad szépítgetésére is találhatsz nagy hatékonyságú arc-, haj- és testápoló készítményeket. Bűntudat nélkül érezheted magadat csinosnak, nem kell lemondanod a stílusodról a környezetvédelem miatt.

7. Csökkentsd a hulladékot!

Ennek aranyszabályai, hogy ne dobj ki semmit, amit még vagy te, vagy más használni tudna, ne vásárolj feleslegesen, válassz csomagolásmentes vagy környezetbarát csomagolású termékeket, és nagy kiszerelésben vásárolj. Válogasd szét a szemetedet és a veszélyes hulladékokat (festék, sütőolaj, elem, gyógyszer) juttasd el a megfelelő gyűjtőhelyekre, amit pedig tudsz, azt komposztáld (ezt ma már a lakásbarát komposztálóval is megteheted). 

8. Még a háziállatod ellátásában is lehetsz környezetbarát

Szerencsére kis kedvenceinktől sem kell semmit sem megvonnunk a környezetbarát életmód jegyében, ugyanis már léteznek ilyen játékok, ételek, nasik és almok is. Kutyusunk után lebomló kakizsákkal vagy újságpapírral is felszedhetjük az ürüléket, és ha közelünkben van speciális ürülékgyűjtő, akkor oda dobjuk be ezeket használat után. Amikor az ételükről akarunk gondoskodni, akkor olyan csomagolású kiszerelést válasszunk, amelyik kevésbé terheli a környezetet, például vegyünk konzervdobozt a műanyag zacskós helyett, mert azt könnyebb újrahasznosítani.

Amikor elkezdesz egy teljesen új életvitelre váltani, például amikor környezetbarátabbá szeretnéd tenni a mindennapjaidat, semmiképp se gyötörd magad azzal, hogy egyszerre változtass meg mindent. Egyrészt, azzal csak túlstresszeled magad, másrészt, ha nem fokozatosan építed be a mindennapi szokásaidba a vadonatújonnan tanultakat, akkor könnyebben besokallsz és adod fel a váltást. Legyél magaddal együttérző, és haladj kényelmes léptekkel előre.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra