Bárki, aki belevág az otthoni főzésbe, arról már nem is beszélve, aki még a közösségi oldalak gyorsan összedobható receptjeinek is nagy mágusa, az biztosan ismeri a legtrendibb konyhai eszközöket is. Tény, sokan gondoljuk úgy, hogy óriási segítséget jelentenek, ám néhány profi szakács nemhogy a hatékonyságukat kérdőjelezi meg, hanem egyenesen azt is kijelenti, hogy egytől egyig haszontalan.
Egy csapat konyhai mester szakértelmével készült is egy lista azokról a népszerű kellékekről, amelyeket ők sosem tennének a bevásárlókosarukba.
Hihetetlen, de van belőle hat is!
1. Fokhagymaprés
A fokhagymanyomót az angliai főszakács Scott Smith tartja fölösleges kacatnak, amelyről azt állítja, kizárólag arra jó, hogy tovább tartson a mosogatás. Szerinte az eszköz megtisztítása tovább tart, mint az az idő, amennyit a fokhagyma összepréselésével „spórolunk”. Smith azt javasolja, hogy
a fokhagymát elég csak durvára felvágni, és a kés oldalával péppé aprítani.
Sőt, van egy trükkje is: ha egy csipetnyi durva sót adunk a zöldséghez, miközben a kés oldalával épp összetörjük, akkor kevésbé darabos pasztát készíthetünk. A rossz leheletről már nem is beszélve, amit pont azzal érünk el, hogy a nyomóval szétzúzzuk a fokhagyma sejtszerkezetét.
2. Zöldség- és fűszernövény-aprító
Valljuk be, sokunk számára lehet majdhogynem életmentő a zöldségaprító, amellyel nem mellesleg még akár fűszernövényeket is fel tudunk darabolni. Fogadjunk, hogy te sem tudnád elképzelni enélkül a konyhád. Nem úgy, mint Manuel Hewitt séf, aki szerint ez az eszköz leginkább csak arra jó, hogy foglalja a helyet, no és arra, hogy segítségével még több műanyagot halmozzunk fel a háztartásban. A szakértő szerint tökéletes eredményt lehet elérni a zöldségvagdosás tekintetében, ha elsajátítunk néhány alapvető késhasználati fortélyt.
3. Rizsfőzők
A tökéletes rizs elkészítésének titka nem a rizsfőzőben rejlik – legalábbis Oscar Gonzalez konyhafőnök szerint. Ezen eszközzel kapcsolatban két problémára is felhívja a figyelmet:
az egyik, hogy vagy túlfőzi, vagy épp nem egyenletesre készíti a rizst.
Arra biztat hát mindenkit, hogy próbálja meg hagyományos módon megfőzni azt, amely ily módon ráadásul ugyanannyi idő alatt elkészül, mint ha gépbe tennénk.
4. Gyorsfőzők
Egy időben nagyon népszerűvé váltak a gyorsfőzők, ezeket Jason Goldstein séf, szakácskönyvíró szerint nehezebb használni, mint gondolnánk, ugyanis ha nincsenek beállítva a megfelelő hőmérsékletre, tönkretehetik az ételt, és ha nincsenek jól bezárva, akkor nem túl veszélytelenek. Arról a helyről már nem is beszélve, amekkorát a szekrényben elfoglalnak: ez pedig nyilvánvalóan luxus, hiszen mégiscsak egyetlen funkciót látnak el.
5. Melegszendvicssütő, paninikészítő
Sok szakács néz rossz szemmel minden olyan eszközre, amelyet csupán egyetlen konyhai feladat elvégzésére terveztek, mert szerintük csak rendetlenséget csinálnak. Glenn Rolnick séf ezeket egyenesen szükségtelen felszerelésnek nevezi, többek között például a paninikészítőt is. A sült szendvicsekhez „speciális prés” helyett ő például tapadásmentes serpenyő használatát javasolja, amelyben éppoly könnyedén meg lehet sütni a szendvicset.
6. Mini turmixgépek
Az egyetlen italhoz éppen megfelelő méretű turmixgép is vonzó lehet sokak számára, de Akhtar Nawab séf konyhájában inkább beruház egy olyan erős turmixgépbe, amely nagyobb léptékben képes összekeverni a hozzávalókat.
Ha szeretnéd megtudni, hogy melyik az a kedvencünk a hazai konyhában, amely akár halálos veszélyt rejthet, olvasd el az erről szóló írásunkat!