Kiverte a biztosítékot ez a magyarokat is érintő uniós tiltás: változtatást követelnek a tagállamok

GettyImages-1870727314
Olvasási idő kb. 3 perc

Azt kéri az Európai Unió (EU) 15 tagállama, hogy minél előbb tegye közzé az olaj- és gázkazánok betiltásával, illetve az azokat kiváltó hőszivattyúk telepítésének támogatásával kapcsolatos cselekvési tervet az EU.

Az EU a 2040-re vonatkozó klímacélok elérése érdekében döntött tavaly arról, hogy betiltja az olaj- és gázkazánok használatát, helyettük pedig a hőszivattyúk telepítését támogatja – írja az Index. Lettország, Ausztria, Ciprus, Dánia, Észtország, Franciaország, Írország, Görögország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország most közös állásfoglalásban kéri, hogy az unió tegye közzé az ezzel kapcsolatos cselekvési tervet.

Eltűnnek a kazánok az EU-ból

„Egyértelműen szükség van a megújuló energiaforrásokban rejlő jelentős potenciál felszabadítására a fűtési és hűtési ágazat szén-dioxid-mentesítéséhez általánosságban, és különösen a távhőrendszerek esetében. Alapvető fontosságú annak biztosítása, hogy a hűtési és a fűtési ágazat szén-dioxid-mentesítését egyaránt támogassuk. A meglévő rendszerek energiahatékonyságának javítása és az új rendszerek fejlesztése mellett, ezáltal biztosítva az energiahatékonyság első elvének megvalósítását és az épületek fűtéssel és hűtéssel kapcsolatos energiaszükségletének minimalizálását, ez azt is jelentené, hogy a megújuló energiaforrásokból, például napenergiából, környezeti energiából, bioenergiából, geotermikus energiából stb. származó hőre kell átállni, és olyan technológiákat kell alkalmazni, mint a nagyméretű hőszivattyúk, napenergiával működő vízmelegítők és a hulladékhő felhasználása” – számol be a Portfólió az állásfoglalásról.

A 15 tagállam javaslatának célja, hogy minél gyorsabban növelje a megújuló energiaforrások, a többi között a naperőművek, a hőszivattyúk és a távfűtési rendszerekbe integrált nagyméretű ipari hőszivattyúk használatának arányát.

Eltűnnek a kazánok az EU-ban – máshogy kell megoldani a fűtést
Eltűnnek a kazánok az EU-ban – máshogy kell megoldani a fűtéstDmitrij Galacewicz / Getty Images Hungary

Ahogy arról korábban a Dívány is beszámolt: 2040-re komoly célt tűzött ki maga elé az Európai Unió: azt szeretnék ekkorra elérni, hogy egyetlen fosszilis tüzelőanyaggal működő kazán se legyen üzemben az EU-ban. Ez komoly kihívás elé állítja a tagállamokat, köztük Magyarországot is, hiszen a magyar lakások több mint 60 százalékában gázzal fűtenek. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek