Ez a hat legfontosabb háztartási gép a nőknél, de vajon a férfiak szerint is?

GettyImages-1385395761

Vajon mely készülékekre van leginkább szükség egy háztartásban? Ahány ház, annyi szokás, és ahány konyha, fürdőszoba és spájz, annyiféle háztartásigép-arzenál. Mindenki másra esküszik. Van, aki ruhaszárító, és van, aki hajszárító nélkül nem bírná még egy lakatlan szigeten sem. Kutattunk egy kicsit hiteles felhasználók: családanyák vagy éppen agglegények rutinját fürkészve, melyik az a hat háztartási gép, amit a legtöbben egy háztartás alapfelszerelésének tekintenek, s mit mond minderről a kereskedelmi statisztika.

Válaszadóink között egy- és többgyerekes családanyák és családapák éppúgy szerepeltek, mint egyedülállók nők és férfiak. Naponta használatos készülékeik listája természetesen ennek függvényében is más és más. Mindenkinek 6 gépet kellett, felhasználásuk gyakorisága szerint, említenie. A megkérdezettek összesen 15-féle különböző háztartási nagy- és kisgépet neveztek meg válaszaikban.

Elöljáróban elmondható…

Az ötödik, hatodik, vagyis az utolsó helyeken általában olyan eszközök szerepeltek, mint a kenyérpirító, a hajszárító vagy a hajvasaló. A legmegosztóbb talán a mikrohullámú sütő, a kávéfőző és a vízforraló, melyek ugyanannyiszor fordultak elő első, tehát abszolút nélkülözhetetlen eszközként, és hatodik, vagyis sokadrangú masinaként. Ez betudható annak, hogy van a kávét kotyogósban főzők tábora, és van az új hullámos kávégépet használók generációja. Van, aki pedig az instant megoldások híve, és egyszerűen vízforralóval készíti reggeli ébresztő adagját. Feltörekvő újdonság a forró levegős sütő, mely zsenge kora ellenére olyan régi klasszikusokkal vette fel a versenyt az első hatos fogatban, mint például a konyhai robotgép.

Mosógép az Egyesült Államok 1950-es éveiből
Mosógép az Egyesült Államok 1950-es éveibőlHulton Archive / Getty Images Hungary

A válaszok összefésülése után megkérdeztük a kereskedelmi csatornák képviselőit, összecseng-e statisztikájukkal a mi eredményünk. Igen! Mutatjuk tehát, hogy ha másokra hallgatva kellene az induló háztartást a nulláról feltölteni, mely gépekkel lenne célszerű kezdeni, illetve kinek mi a favorit.

Vajon melyik a díjnyertes hat háztartási gép?
Vajon melyik a díjnyertes hat háztartási gép?Grassetto / Getty Images Hungary

Aranyérmes háztartási gépek a nők körében…

A női válaszadók között első helyen legtöbbször a hűtőszekrény szerepelt nem túl meglepő módon. Első helyre utána leggyakrabban a mosó- és a mosogatógépet jelölték meg holtversenyben, ezeket pedig a mikrohullámú sütő követte a dobogó legfelső fokán.

Nőknél dobogósok még…

Ezüstérmes pozícióban a legtöbb női felhasználónál a mosógép mutatkozott, a bronzérmes helyezésért pedig a mosogatógép vetélkedett a porszívóval. (Ez utóbbiak közül egyébként egyesek a vezeték nélkülire esküsznek, mások a robotporszívójukat nem cserélnék el semmire. Hatalmas segítségnek érzik a kis önjáróan tekergő masinát a lakás padlóján, még ha nem is a legintelligensebb, méregdrága verzióról van szó.)

Negyedik helyen sokaknál szerepelt a tűzhely, a sütő, a robotgép és a szárító is.

A férfiak kedvencei

A háztartási gépek napi használatát nem akartuk sztereotip módon kizárólag a nőknek tulajdonítani, ezért megkérdeztünk családos és szingli férfi felhasználókat is az általuk leggyakrabban használt háztartási gépekről. És valóban, egyedülálló, illetve főzőcskéző szenvedélyű családapáknál a főzőlap is előkelő helyet foglal el, miközben egyetlen férfiember sem jelölte meg első helyen például a sütőt. A porszívót vagy a vasalót pedig egyáltalán meg sem említették az első 6 háztartási gép között. Még a mosógépet sem. Annál többen nyúzzák azonban naponta a kávéfőzőt és a mosogatógépet. Ezeket követi a vízforraló, a tejhabosító, a pirító és a mikró az urak körében. No és a hajszárító!

Bár tökéletesen helyettesíthető, ma már dobogós termék mindenkinél
Bár tökéletesen helyettesíthető, ma már dobogós termék mindenkinélzoranm / Getty Images Hungary

Hittük volna?

A sorrend nem csupán a válaszadók egyéni gusztusát, életmódját tükrözi, azt nyilvánvalóan befolyásolják helyspecifikus tényezők is: Izlandról bejelentkező válaszadónk például arra hívta fel figyelmünket, hogy feléjük szárítógép nélkül teljességgel elképzelhetetlen az élet, a ruhák belátható időn belüli száradásához ez ugyanis nélkülözhetetlen.

Angliában már évtizedekkel ezelőtt kedvelt háztartási eszköz volt az ébresztőóra és a teafőző házasításával létrejött very British kütyü, amely két bögre, egy kis doboz és egy vekker formáját öltötte. Az ébresztő funkció időzítésének idejére felforr benne a víz, és amint csörög az óra, már csöpög is az English tea. De nem kell ennyire messzire mennünk helyi sajátosságokért…

Gázfűtésű konvektoros lakásból válaszoló alanyunknál jelenleg a villanyradiátor kúszott előkelőbb helyre a listán az egy évvel ezelőtti helyzetéhez képest.

Mit mond minderről a statisztika?

Mindezt feltérképezvén csak egy dolgunk maradt, megkérdezni a kereskedelemben, háztartási gépek értékesítésében jártas szakembereket az eladási statisztikákról. 

Amit találtunk, elsőre meglepő volt.

Míg, például a vasaló nagyjából a második legnagyobb darabszámban értékesített háztartási gép, addig a megkérdezett hús-vér alanyok válaszai között mindössze egyetlenegyszer jelent meg, akkor is hatból hatodik helyen. Vagyis úgy tűnhet, nem szerepel a prioritások között, miközben jelentős forgalom bonyolódik belőle.

Erre is van azonban logikus magyarázat:

az apróbb, kisebb értéket képviselő készülékeknek nemcsak az áruk alacsonyabb, de ezek a termékek azok, amelyek élettartama is rövidebb, hamarabb tönkremennek.

Mielőtt felesleges cserébe bonyolódnánk, gondoljunk erre is… Getty Images Hungary
Mielőtt felesleges cserébe bonyolódnánk, gondoljunk erre is… Getty Images HungaryClarkandCompany

De még ha nem is így lenne, ezek cseréje kisebb anyagi megterhelést jelent, ezért hajlamosabbak vagyunk gyakrabban leváltani ezeket, mint mondjuk egy alapvetőbb szükségletet kielégítő, de nagy összegű hűtő- vagy mosógépet. A boltok kínálatából darabszám szerint legtöbb porszívóból fogy, nyomában a vasalóval és a kávéfőzővel. Ezután azért már csak megjelenik a keresleti listán a mosógép és a hűtő is, és sokan költenek robotgépre is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra