Kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükség, ha ezt tartod a szobádban

GettyImages-1389709797
Gerhát Petra

Érdekes dolgokon múlhat az ember aktuális fájdalomérzete. A kutatások szerint nem csak a fizikai állapot, a környezet is befolyással lehet érzékelésünkre. Megmutatjuk, melyek azok a növények, melyek képesek csökkenteni a nehézségeket, ha betegek vagyunk.

A beteglátogatásnak komoly hagyománya van világszerte, a szokások ugyan változhatnak területenként, a cél azonban közös, komfortosabbá tenni a gyógyulással töltött időt. Ha ezeket a növényeket adjuk ajándékba vagy helyezzük el a betegeink körül, megkönnyítjük vele a gyógyulási folyamatokat.

Szobanövényeket nem csak az esztétikum miatt érdemes tartani, számtalan olyan tulajdonsággal rendelkezhetnek, melyek egészségünket is támogathatják. Fotoszintetizáló képességüknek köszönhetően a levegő is frissebb, ha egy légtérben tartózkodunk velük, de egyes példányaik a kutatások szerint képesek a fájdalmat is csillapítani.

Egyes növények fájdalomcsillapító hatásúak is lehetnek
Egyes növények fájdalomcsillapító hatásúak is lehetnekozgurcankaya / Getty Images Hungary

Gyógyítják a testet és a lelket

Az, hogy egyes otthon is tartható növények közvetlenül alkalmasak arra, hogy gyógyhatásukkal helyre tegyenek egy-egy égési sérülést, a gyulladt bőrt, fertőtlenítsék a sebeket, régóta tudjuk. Vannak, melyek tinktúrájából krémeket, macerátumokat, olajokat állíthatunk elő egy kis elhivatottsággal, mások leveleit vagy virágait egyszerűen csak letépjük, és a kezelni vágyott felületre tesszük. Az viszont valószínűleg mindenki számára új információ, hogy a cserepes virágok már a jelenlétükkel is képesek a stressz csökkentésére, a légzés szabályozására vagy a fajdalom csillapítására. 

A természet közelsége fájdalomcsillapító hatású, ezt régóta gyanították, nem véletlen, hogy beteg rokonainknak, ismerőseinknek tudat alatt is igyekszünk egy kicsit becsempészni mindezt az ajándékba vitt virágokkal és növényekkel. Az elméletet a gyakorlatban is sikerült igazolni,Kansasi Állami Egyetem Kertészeti, Rekreációs és Erdészeti Tanszékének kutatói által végzett tanulmány immár közvetlen bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a növényekkel való érintkezés jótékony hatással van a kórházi betegek egészségére. A szakemberek a cserepes és vágott virágok hatásait mérték pszichológiai és orvosi eszközökkel, hogy kiderítsék, vajon van-e a kórházi kórtermek berendezésének köze a gyógyulás hosszához és mikéntjéhez. 

A kórházakban szándékosan helyeznek el virágot a betegszobákban. Segítik a regenerálódást
A kórházakban szándékosan helyeznek el virágot a betegszobákban. Segítik a regenerálódástOlga Rolenko / Getty Images Hungary

A nagy stresszel és fájdalommal járó beavatkozásokat követően sokszor nem megfelelően adagolt fájdalomcsillapítók gyakran járnak olyan mellékhatásokkal, melyek ideiglenesen rontják a betegek közérzetét azáltal, hogy hányingert, szédülést vagy akár gyógyszerfüggőséget okoznak. Éppen ezért minden olyan apró komfortnövelő eszközt hatékonynak tartanak a betegápolásban dolgozók, melyek megkönnyítik pácienseik kórházi tartózkodását. 

A kísérletben részt vevő betegeket, akiket mind ugyanazzal a betegséggel kezeltek, a műtétet követően véletlenszerűen helyeztek el különféle szobákban, és a rehabilitációjukat vizsgálva kiderült, hogy a berendezési tárgyakként használt növények közelében nemcsak az életfunkcióik, de önállóságuk is sokkal gyorsabban javult. 

Segítő növények az otthonainkban

A cserepes virágok jótékony tulajdonságai szerencsére nem csak a kórházakban képesek érvényesülni, akár otthonunkban is szelektálhatjuk őket aszerint, mire volna szükségünk. Ehhez adunk most egy kis segítséget.

Angol vadborostyán

A szobában is nevelhető borostyánféle az allergiások és asztmások legjobb barátja. Csökkenti az egyéb növények spóráinak a számát, így mérsékelve az orrnyálkahártya irritációját. 

Bromélia

A dohányosok és a motorosok számára igazán jó hír, hogy ez a cserépben nevelhető zöld mind a lebegő nikotint, mind a ruhákból kipárolgó benzint képes semlegesíteni. Ha bármely – káros – szenvedélyben érintettek vagyunk, néhány példánnyal frissen tarthatjuk otthonunk levegőjét.

Csüngő csokrosinda

A gyorsan burjánzó zöld legérdekesebb tulajdonság az, hogy számtalan levele okán a levegő szén-monoxid és nitrogén-dioxid tartalmát kifejezetten hatékonyan dolgozza fel. Érdemes a kandallókkal, kályhával egy helyiségbe tenni, hogy légtisztító tulajdonságai érvényesülhessenek. 

Dracéna

A sárkányfának is nevezett növény szagsemlegesítő hatású. Képes a levegőben terjengő szagok megszüntetésére, megköti a levegőbe került káros anyagokat, így hatékonyan csökkenti a fejfájást, javítja a közérzetet, és emellett a levegőt is tisztítja. 

Kakukkfű

Bár leginkább a konyhában a helye, ha nálunk is megtalálható otthon ez a fűszernövény, a megfázásos betegségek hatékony ellenszere. Levegőbe kerülő illóolajai gyulladáscsökkentők, melyek enyhítik a nátha kellemetlenségeit. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra