Itt a legdrágább az ingatlan a Balatonon: sosem voltak ekkora különbségek

GettyImages-697532360
Olvasási idő kb. 2 perc

Valószínűleg sosem volt még ekkora a különbség az újépítésű ingatlanok árában a Balaton egyes települései között: míg Balatonakarattyán például 3,2 millió forintot is elkérnek egy négyzetméterért, Balatonfüreden „csak” 1,18 millió forintot.

Továbbra is Siófokon épül a legtöbb újépítésű ingatlan – mondta el a Pénzcentrumnak Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója. Ezen a településen összesen 740 lakás kivitelezésébe fogtak bele az ingatlanfejlesztők. Az új lakások négyzetméterára átlagosan 1,1 millió forint körül mozog, vagyis az előző negyedévhez képest 2,8 százalékos drágulás figyelhető meg. Siófok után Balatonszemesen (350), Keszthelyen (263) és Balatonlellén (218) épül a legtöbb ingatlan. A legnagyobb beruházás Balatonszemesen indult meg, ahol egyetlen projekt keretében 153 lakás épül. 

Háromszoros a különbség az ingatlanok árában egyes balatoni települések között

Kosztolánczy György kiemelte: hatalmas a különbség a legolcsóbb és a legdrágább település átlagos négyzetméterára között. A szakember szerint „talán még soha nem nyílt ennyire szét az árolló”. A legolcsóbb város ugyanis Balatonfüred, ahol 1,18 millió forintot kérnek el egy négyzetméterért, ezt követi Badacsonytomaj 1,2 millió és Fonyód 1,44 millió forinttal.

Balatonakarattyán a legmagasabb az újépítésű ingatlanok ára
Balatonakarattyán a legmagasabb az újépítésű ingatlanok áraDigoarpi / Getty Images Hungary

Ezzel szemben a Balaton legdrágább települése Balatonakarattya, ahol az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 3,2 millió forint. Ez a település jóval drágább a második helyezett Zamárdinál, ahol 2,24 millió forint egy négyzetméter ára, és Alsóörsnél, ahol 2,14 millió forint ugyanez az adat. A legtöbb tóparti településen 1,5 és 2 millió forint között mozog az átlagos négyzetméterár.

„Jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a két legmeghatározóbb tényező egy nyaraló árának alakulása során” – összegezte az általános tapasztalatokat a szakember. A Balaton partján összességében kicsit kevesebb ingatlan épül, 7 százalékkal csökkent az új projektek száma. Ezzel szemben az árak felfelé mozdultak: a téli átlagnál 1,8 százalékkal magasabbak lettek. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek